Mezőzombor község Önkormányzat képviselő testületének 4/2015.(III.31.)

önkormányzati rendelete a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 8/1999. (XII.21.) önkormányzati rendelet kiegészítéséről

Hatályos: 2015. 04. 01

Mezőzombor község Önkormányzata 4/2015. (III.31.) Önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló

8/1999. (XII.21.) önkormányzati rendelet kiegészítéséről


Mezőzombor község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bek. a.) pontjában és a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bek. c.) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§.

A köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 8/1999. (XII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R) IV. fejezete az alábbiakkal egészül ki:

17/A. §

  1. Külterületen az irányított égetés megkezdése előtt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.05.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) szerinti engedélyezési kötelezettségnek eleget kell tenni.
  2. Külterületen, ha a növényi hulladék ártalmatlanítására nincs lehetőség, az égetést csak szept. 15. és május 15. között lehet végrehajtani.
  3. Belterületen keletkező növényi hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani.
  4. Belterületen keletkező növényi hulladék égetését minden év március-május, valamint szeptember-november hónapokban, minden hét pénteki napján lehet végrehajtani.
  5. A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tüzet magára hagyni tilos. Az égetés helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.
  6. Az égetés befejeztével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást megszüntetni, a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból átvizsgálni és minden olyan körülményt megszüntetni, amely tüzet okozhat.
  7. Amennyiben a tűz elterjedését az égetést végző nem tudja megakadályozni, köteles haladéktalanul értesíteni a tűzoltóságot. Bejelentés után az égetést végző köteles az égetés helyszínén tartózkodni a tűzoltóság  megérkezéséig.

17/B. §.

  1. Tilos az égetés folyamán gyorsítás céljára szolgáló tűzveszélyes anyagot (pl.: benzin, gázolja, hígító stb.) használni.
  2. Tilos kerti hulladék égetése elektromos, távközlési és gázvezeték 10 méteres körzetében.
  3. Tilos a kerti hulladék égetése véderdők és helyi védelem alatt álló területeken.
  4. Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.
  5. Tilos olyan időszakban égetni, amikor az erre feljogosított szerv a község területén vízkorlátozást rendelt el, vagy az égetés helyszínén a vízszolgáltatás bármely okból szünetel.

2. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


kmf


Radó Béla                                                                                         Oleárné dr. Kádas Marianna

polgármester                                                                                  címzetes főjegyző


Mellékletek