Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 08. 31

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2023.01.01.

Mezőzombor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. § (1) bekezdésében, 6. §-ában és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Mezőzombor község illetékességi területén adóköteles az ingatlan-nyilvántartásban szántó, erdő, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas, fásított terület és halastó művelési ágban nyilvántartott külterületi földrészlet (a továbbiakban: földterület).

2. § Az adó alanya Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség a földterület elidegenítését követő év első napján szűnik meg.

(4) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat, minden esetben bejelentési kötelezettség terheli, a változást követő 15 napon belül, köteles bejelenteni a Mezőzombori Polgármesteri Hivatal által erre a célra rendszeresített formanyomtatványán.

(5) Amennyiben az adóalany az adófizetési kötelezettségének keletkezését önként nem vallja be, az adófizetési kötelezettségének a megállapítására az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kerül sor.

4. § Az adó alapja a földrészletnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett aranykorona értéke.

5. § Az adó mértéke művelési ágtól függetlenül 400.- Ft/AK/év.

6. § (1) Az adózó az adókötelezettség megállapításához az adóhatóság által rendelkezésre bocsátott „Bevallás települési földadó megállapításához” nyomtatványon tesz bevallást, melyet az 1. melléklet tartalmaz.

(2) Az adózó az adó bevezetésének évében március 31. napjáig köteles bevallani az adóköteles földterületet.

(3) Az Önkormányzat mentesíti az adóalanyt bevallás-benyújtási kötelezettsége alól, ha az adóalanyt adófizetési kötelezettség nem terheli.

(4) Az adó megfizetése 2023. évben egy összegben szeptember 15. napjáig, 2024. évtől évente két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve az adóév szeptember 15-ig esedékes.

7. § Mentes az adó megfizetése alól az az adóalany, akinek az adott évre e rendelet alapján fizetendő települési adója az összes földterületére vonatkozóan nem éri el az 1.000.- Ft/év összeget.

8. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.