Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 02. 08

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

2023.02.08.

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Mezőzombor Község Önkormányzat Képviselő-testülete abból a célból, hogy megbecsülését és tiszteletét fejezze ki mindazok előtt, akik kiemelkedő tevékenységükkel, eredményeikkel hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének, tekintélyének a növeléséhez a következő kitüntető címeket alapítja: Mezőzombor Község Díszpolgára (a továbbiakban: díszpolgári cím), valamint „Mezőzomborért” kitüntető cím (továbbiakban: kitüntetés).

(2) A díszpolgári címet és a kitüntetést a Képviselő-testület nevében, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

2. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak, aki a települési közélet valamely (társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, sport) területén tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, tevékenységével, elért eredményeivel közvetlenül vagy közvetve hozzájárult Mezőzombor Község anyagi és szellemi értékeinek gyarapításához, a település tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím magyar állampolgárnak adományozható.

(3) A díszpolgári címből évenként egy adományozható.

(4) A díszpolgári címmel az adományozás tényét igazoló díszoklevél és aranygyűrű jár.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

a) a Mezőzombor Község Díszpolgára feliratot

b) a kitüntetett nevét,

c) az adományozás indokát,

d) az adományozó nevét,

e) az adományozás keltét, határozatszámát,

f) a polgármester és a jegyző aláírását és a Mezőzombor Község Önkormányzata bélyegző lenyomatát.

(6) A díszpolgár részére az adományozásról szóló oklevélen kívül egy díszdobozban elhelyezett aranygyűrű is átadásra kerül. Az aranygyűrűn „Mezőzombor díszpolgára” vésett felirat olvasható.

(7) A díszpolgári oklevelet és az aranygyűrűt ünnepi testületi ülésen vagy állami ünnepségek alkalmával tartott rendezvényen a polgármester adja át.

(8) A díszpolgári címmel kitüntetett személy(t)

a) az önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kap, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

c) jogosult a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra,

d) jogosult a címet egyéb kitüntetései között feltüntetni.

e) elhalálozása esetén – a hozzátartozók nyilatkozata alapján – díszsírhely illeti meg.

(9) A díszpolgári címmel kitüntetett személy neve és kitüntetésének éve felkerül a polgármesteri hivatal előtti közterületen elhelyezett díszpolgári címmel kitüntetett személyeket tartalmazó márványtáblára.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozására bármely természetes vagy jogi személy írásban javaslatot tehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy pontos adatait,

b) az adományozás alapjául szolgáló tevékenység, életmű vagy alkotás részletes ismertetését, méltatását.

c) a javaslatot tevő nevét, aláírását, elérhetőségét.

(3) A javaslatokat minden év június 30. napjáig lehet megtenni írásban a polgármesteri hivatalban, zárt borítékban, a polgármesternek címezve.

(4) A benyújtott javaslatokat értékelni kell. Az értékelést a Képviselő-testület Szociális Bizottsága, mint előkészítő bizottság végzi, megállapítja, hogy a jelölés módja és tartalma, a jelölt személye és tevékenysége megfelel-e jelen rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(6) A díszpolgári cím odaítélésére a Képviselő-testület jogosult. Az adományozásról minősített többségű határozattal dönt. A döntésről a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

4. § (1) A „Mezőzomborért” kitüntetés (a továbbiakban: kitüntetés) a társadalmi, gazdasági élet különböző területén végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál. A kitüntetés azoknak a személyeknek és közösségeknek adható, akik a fenti feltételnek megfelelnek.

(2) A kitüntetettek részére a polgármester emléklapot ad át. A kitüntetés adományozására egész évben, nemzeti ünnepek, jubileumok alkalmával, községi eseményekhez kapcsolódóan van lehetőség.

(3) Az emléklap tartalmazza:

a) az adományozó megjelölését,

b) a képviselő-testület határozatának megjelölését,

c) a kitüntetett nevét,

d) az adományozó pecsétjét.

(4) Az emléklapot a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) A kitüntetéssel pénzjutalom jár, melynek mértéke nettó 50.000 forint, függetlenül attól, hogy a kitüntetést egy személynek vagy közösségnek adományozzák.

(6) A „Mezőzomborért” kitüntető címből évenként egy adományozható.

5. § (1) A kitüntetésre írásban javaslatot tehet a képviselő-testület tagja, valamint az önkormányzat állandó bizottságának tagja.

(2) Az írásban benyújtott javaslatnak tartalmaznia kell mindazokat az indokokat, amelyek alátámasztják a 4. §-ban foglaltak fennállását.

(3) A javaslatokat a polgármesterhez kell benyújtani, aki az ezt követő első ülésen terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A képviselő-testület zárt ülésen bírálja el a beterjesztett javaslatot és dönt a kitüntetés odaítéléséről.

6. § (1) A díszpolgári címet és a kitüntetést a Képviselő-testület visszavonja attól, aki arra méltatlanná vált.

(2) Méltatlanná válik az adományozott címre különösen az, akit – az adományozást követő vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt – a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

(3) A visszavonást ugyanazok a személyek és szervezetek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek.

(4) A visszavonást a Képviselő-testület a javaslatok értékelését végző bizottság elnökének előterjesztésére, minősített többségű határozattal rendeli el.

(5) A visszavonásról szóló határozat hatályba lépésével a díszpolgári címmel együtt járó kedvezmények a polgárt nem illetik meg, a díszpolgári címmel kapott oklevelet és gyűrűt, valamint a kitüntetéssel járó emléklapot és pénzjutalmat is köteles visszaadni.

7. § Az adományozott címről a jegyző nyilvántartást vezet és gondoskodik a rendelkezések érvényesüléséről. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a kitüntetett nevét, lakcímét, az adományozás alapjául szolgáló tevékenységet és az adományozás időpontját, valamint a kitüntető cím esetleges visszavonásának időpontját és annak okát.

8. § Ez a rendelet 2023. február 8-án lép hatályba.