Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 14.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 14.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló rendelet módosításáról

2023.12.01.

Mezőzombor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (Tktv.) 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés a) pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 70. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal; Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatala, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága; örökségvédelmi feladatkörben eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a a településkép védelméről szóló 11/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet(továbbiakban:R.) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 11/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A településképi szempontból nem meghatározó vagy helyi védelemmel nem érintett, egyéb területekre vonatkozó tiltó településképi építészeti követelmények:

a) Az anyag használatra és színezésre vonatkozó követelmény kiterjed az építmény, és a sajátos építményfajták településkaraktert befolyásoló valamely minőségi jellemzőjére.

b) Tetőfedés: Az utcaképben közvetlenül megjelenő épületek, építmények tetőszerkezete nem fedhetők és nem újíthatók fel hullámpala, műanyag és fém hullámlemez és trapézlemez, valamint bitumenes hullámlemez alkalmazásával (kivéve ipari, gazdasági, mezőgazdasági, különleges, vízgadálkodási területek).

(2) A tetőfedő anyagok közül a rikító színek nem alkalmazhatók. Kiegészítő épületrészek (előtető, toronysisak, párkányok) egyedi megformálású tetőfelületek fémlemezzel történő fedése megengedett.

(3) Homlokzatok:

a) Az épületek színezésénél a településképpel való összhang és az építészeti egység érdekében a homlokzat teljes falfelületén a fehér, és a pasztell-és földszínek árnyalatainak alkalmazása megengedett, rikító színek nem alkalmazhatóak.

b) A lábazaton, valamint az oromfalak, és homlokzatok díszítésénél más telítettségű színek is alkalmazhatóak.

c) Utólagos hőszigetelést, homlokzatszínezést csak az épület egészére vonatkozó homlokzatképzési, színezési terv alapján lehet, lakásonként (rendeltetési egységenként) nem.

d) Utcafronti homlokzati nyílások, nyílászárók osztásrendjének megváltoztatása csak a homlokzat egészével összhangban lehetséges, egyedi nyílászáró csere esetében a nyílásméretek és a nyílászáró osztása, színe, anyaghasználata nem térhet el az épület homlokzatán kialakult nyílásrendtől, nyílásméretektől, osztásrendtől, azok színétől, anyaghasználatától.

e) Új elem megalkotása során a már meglévőkhöz illeszkedő tömegformálású, anyaghasználatú építészeti megoldásokat lehet alkalmazni. (4) Homlokzatokra és tetőszerkezet héjazataként zavaró fényhatást okozó, csillogó, tükröződő felületek nem alkalmazhatók.”

2. § A településkép védelméről szóló 11/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„5/A. A külterület, tájképvédelmi terület és egyedi tájérték területeibe ékelődő (állattartó-, üzemi-, mezőgazdasági- üzemi-, különleges-, valamint tanya területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

10/A. § A telepszerű elhelyezésen belüli épület összeépítés csak technológiával igazolt módon és esetben lehetséges.

10/B. § (1) Építmények tájba illesztésének biztosítása érdekében:

a) az újonnan kialakításra kerülő termelő, tároló és állattartó épületeket pavilonos, nem tömbösített épülettömeggel, magastetős kialakítással kell megvalósítani. Ettől eltérni csak technológiával igazolt módon és esetben lehetséges.

b) az ipari funkciójú épületek esetén az egyszerű ipari formák alkalmazása az elsődleges, ezen belül a nagyfesztávú ipari csarnoktól a félnyeregtetős és lapostetős kialakítású egyedi szerkezet is építhető.

c) Szociális, iroda, lakó és szállás épületek modern építészeti anyag és tömegkialakítással is építhetők.

d) Az épületek homlokzata világos, pasztellszínezésűek lehetnek. Tájidegen színezésnek minősülnek a rikító színek, a neon sárga, neon zöld, élénkpiros, lila, élénk kék színezések.

e) Az épületek tetőfedése, homlokzati burkoló eleme nem készülhet tükröződő felülettel. Csak matt színezés, matt fémfelület alkalmazható.

(2) A majorsági/mezőgazdasági üzemi területeken a szélvédelem és a táji látványvédelem biztosítása érdekében az ingatlan határokon védőfásítás szükséges. (3) Szolár szárító, illetve üvegház típusú létesítmények/épületek esetében ún. ütközéshárító madárriasztó matricák elhelyezése szükséges az üvegfelületeken.”

3. § A településkép védelméről szóló 11/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A településképi bírság

a) felső határa 1.000.000 forint.

b) alsó határa 100.000 forint.”

4. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.