Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 01

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát rögzíti, valamint a háttérjogszabályként alkalmazandó szociális törvényt.
A 2. §-hoz
A rendelet alapján induló szociális eljárásokra vonatkozó közös eljárási szabályokat tartalmazza. A környezettanulmányok elkészítésére , illetve a természetbeni támogatások kapcsolattartójaként a Családsegítőt jelöli meg. Rögzíti a támogatások folyósításának módját, határidejét.
A 3. §-hoz
A további általános szabályokat rögzíti. A kérelmek előterjesztésének helyét és a kötelezően csatolandó mellékletek körét szabályozza.
A 4. §-hoz
További közös szabályokat rögzíti. A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás esetén alkalmazandó eljárást és jogkövetkezményeket tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az átruházott hatáskor címzettjét rögzíti települési támogatásokként.
A 6. §-hoz
A fejezetben az egyes,bevezetésre kerülő települési támogatások részletszabályai találhatóak. Elsőként a gyermekétkeztetési célú települési támogatás, mely rendszeres ellátás, jövedelmi feltételhez kötött.
A 7. §-hoz
Az időskorúak települési támogatása jövedelemhez és életkori cenzushoz kötött, egyszeri támogatási forma, mely kérelemre induló eljárás nyomán kerülhet megállapításra.
A 8. §-hoz
Az elhunyt hozzátartozó eltemetéséhez nyújt segítséget a kegyeleti célú támogatás. A támogatási formához kötött speciális mellékletek körét is nevesíti.
A 9. §-hoz
A települési támogatás célja, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben lévő, azonban jelentős gyógyszerköltséggel rendelkező kérelmezőt támogassa. Rendszeres ellátásról van szó, mely hat hónap időtartamra kerül megállapításra.
A 10. §-hoz
A lakhatáshoz kapcsolódó költségek enyhítését célozza a támogatási forma. Jövedelemhez és kérelemhez kötött, rendszeres támogatási forma. A támogatás speciális feltétele a rendezett lakókörnyezet biztosítása, melynek feltételeit az alcím nevesítve rögzíti.
A 11. §-hoz
Az óvodáskorú gyermeket nevelő családok jövedelemhez kötött, egyszeri támogatása, melynek célja, hogy a nevelési év kezdetén megnövekedett költségek viseléséhez hozzájáruljon.
A 12. §-hoz
Az iskoláskorú gyermeket nevelő családok, felsőoktatásban résztvevő felnőttek egyszeri támogatása, melynek célja, hogy a tanévkezdési költségeket enyhítse. Aktív tanulói,hallgatói jogviszonyt igényel, melynek igazolása a kérelmező feladata.
A 13. §-hoz
Rendkívüli települési támogatás biztosítható a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetben lévő jogosult részére, melynek éves felső határát is rögzíti a rendelkezés.
A 14. §-hoz
Az elmúlt időszakban egyre több gyermeknél állapítanak meg ételintoleranciát ,vagy írnak elő speciális diétát. A speciális élelmiszerek megvásárlása jelentős terhet ró a családokra. Orvosi igazolás és jövedelmi viszonyok figyelembe vétele mellett a jogosult gyermekek családjait szeretnénk támogatni az Önkormányzat ezzel a települési támogatási formával.
A 15. §-hoz
A köztemetésre vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.
A 16. §-hoz
A fejezet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat nevesíti és taglalja a településen.
A 17. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra vonatkozó közös szabályokat tartalmazza.
A 18. §-hoz
Az étkeztetésre vonatkozó szabályokat tartalmazza a szakasz.
A 19. §-hoz
A családsegítésre vonatkozó szabályokat rögzíti a rendelkezés.
A 20. §-hoz
A Szociálpolitikai Kerekasztal feladatát, résztvevőinek körét és az ülések számát rögzíti.
A 21. §-hoz
A rendeletet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell-rögzíti a rendelkezés.
A 22. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.