Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 02. 08

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.08.
kitüntető címek alapításáról és adományozásáról
Általános indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat.
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselőtestületét, hogy rendeletben szabályozza elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Nevesíti Mezőzombor Község Önkormányzat által alapított kitüntetéseket a következők szerint:
Mezőzombor Község Díszpolgára
„Mezőzomborért” kitüntető cím.
Továbbá meghatározza, hogy ki jogosult a kitüntetés átadására.
A 2. §-hoz
A díszpolgári cím adományozásának feltételeit, a díszoklevél tartalmi elemeit, az aranygyűrű feliratának meghatározását, a díszpolgári címmel kitüntetett személyt megillető jogok részletezését tartalmazza.
A 3. §-hoz
A díszpolgári cím adományozásának szabályait fejti ki: ki jogosult javaslattételre, milyen időpontig, ki bírálja el a javaslatokat, illetve mikor kerül a cím átadásra.
A 4. §-hoz
„Mezőzomborért” kitüntető cím adományozásának feltételeit, az emléklap tartalmát, a kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét határozza meg.
Az 5. §-hoz
„Mezőzomborért” kitüntető cím adományozásának szabályai: ki tehet javaslatot, ki bírálja el a beterjesztett javaslatot, valamint ki az, aki dönt a kitüntetés odaítéléséről.
A 6. §-hoz
A kitüntető címek visszavonására vonatkozó szabályok: mely esetben kell visszavonni a kiosztott címeket, ki kezdeményezheti azt és milyen következményekkel jár a visszavonás.
A 7. §-hoz
Vegyes rendelkezések: rendelkezik arról, hogy a kiosztott címekről nyilvántartást kell vezetni, annak milyen elemeket kell tartalmaznia.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.