Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 09

Mezőzombor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.09.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembe vettük a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényt, a jogszabályszerkesztésről szóló 6/2009. (XII.14.) IRM rendeletben foglalt szabályokat, így a jogszabály formai tagolását, a fejezetek és alcímek számozását a hivatkozott rendeletnek megfelelően tartalmazza a rendelet-tervezet. Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
A rendelet-tervezet a fenti szabályok figyelembevételével készült el.
2024. évi költségvetés az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 23. §(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2021. évi költségvetéséről szóló törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31) kormányrendelet előírásait figyelembe véve került összeállításra.
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. E feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza intézményenkénti bontásban.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát mutatja be.
A 2. §-hoz
A költségvetés bevételei és kiadásait tartalmazza működési és felhalmozási célonként, a finanszírozási kiadás bemutatását, valamint a felhasználni kívánt pénzmaradványt. A bevételeket bemutató mellékletek számát sorolja fel.
A 3. §-hoz
A kölcsöntörlesztést mutatja be, valamint a kiadási előirányzatokat tartalmazó mellékleteket sorolja fel, továbbá a közfoglalkoztatottak létszámát a költségvetési szervek létszám keretét.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait mutatja be.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosítását mutatja be, az Önkormányzat a költségvetési szervek bevételek és kiadások módosítása.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályait mutatja be, a költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak előirányzat feletti felhasználási jogköreit.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer alapján.
A 9. §-hoz
Záró rendelkezésekről rendelkezik.