Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 25.) önkormányzati rendelete

A köztisztasági tevékenységről és a közterületek rendjéről

Hatályos: 2013. 09. 17

Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (V. 25.) önkormányzati rendelete

A köztisztasági tevékenységről és a közterületek rendjéről

2013.09.17.

Prügy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában megjelölt feladatkörében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet hatálya Prügy község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya a jogi személyekre és a magánszemélyekre - ideértve a jogi személyek társulásait és a magánszemélyek társaságait is - egyaránt kiterjed.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a hulladékkezelési közszolgáltatásra és a velük összefüggő tevékenységekre.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) az ingatlanok tisztán tartásával összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek tisztán tartása és az ott folytatott tevékenység környezetszennyező hatásainak elkerülése,

b) közterületek tisztán tartásával összefüggő tevékenység: a közterületek tisztán tartása, a közterületen elhagyott hulladékok begyűjtése és a közterületek hóeltakarítása és síktalanítása.

c) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlannyilvántartás ekként tart nyílván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére (épület árkád alatti járda, alul és felüljáró) - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek) a pihenő és emlékhelyek kialakítása, közművek elhelyezése.

d) köztisztasági szolgáltatás: megrendelés illetőleg megbízás alapján a közterületek tisztán tartása, hó és síkosságmentesítése illetve pormentesítése.

e) tárolás:

ea) bármilyen anyagnak a közterületen történő 24 órát meghaladó időtartamú elhelyezése,

eb) tehergépjárművek, munkagépek, autóbuszok, pótkocsik, mezőgazdasági eszközök munkavégzési időn kívüli várakozása.

f) hulladék: bármely olyan tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles. (A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 3. § a. pontja)

g) lom: azon nagyobb méretű szilárd háztartási hulladékok összessége, amelyek méretüknél fogva a rendszeres hulladékszállítási közszolgáltatás keretén belül nem szállíthatók el.

II. Fejezet

KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

3. § A közterületek tisztán tartásának megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és annak szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni. Tilos a közterületen hulladékot, bármely oda nem illő anyagot elhagyni.

4. § (1) Prügy község területén a köztisztasági szolgáltatás megszervezéséről, ellenőrzéséről a Prügy Községi Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) A közterület szervezett, rendszeres tisztán tartásáról és az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról az e rendelet 5. és 6. § kivételével a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. Ezen belül gondoskodik:

a) A belterületi utak, utcák, terek, járdák burkolatainak, a nyilvános lépcsőknek és ezek tartozékainak, az autóbuszmegálló helyek környezetének tisztán tartásáról, az ott keletkezett szemét összegyűjtéséről és elszállításáról, az elhullott állatok eltávolításáról.

b) Az utcai hulladékgyűjtő tartályok felállításáról, rendszeres ürítéséről, tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről és fenntartásáról.

c) A parkok, valamint sétányaik, gyalogos útjaik tisztán tartásáról, síkosságmentesítéséről, a keletkező szemét összegyűjtéséről, elszállításáról.

5. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról,

b) az ingatlan határa mentén és az ingatlan előtti nyílt árok, csatornanyílás, áteresz valamint ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosításáról,

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló járda és a tömbtelket körülvevő terület, illetőleg az útburkolatig terjedő teljes terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(2) Az ingatlan melletti és a tömbtelket körülvevő növényzettel fedett terület gondozása tekintetében a jelen rendelet 10. §-ban foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

6. § (1) A szórakoztató-, vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek üzemeltetői kötelesek a bejárat előtt a tevékenységük folytán keletkező szemét és a cigarettavég gyűjtésére alkalmas, esztétikus tárolóedényt elhelyezni és a nyitva tartás ideje alatt azok ürítéséről, folyamatos tisztán tartásáról gondoskodni.

(2) Az utcai és egyéb árusítóhelyek használói kötelesek az árusításra kijelölt helyet, valamint a kijelölt hely körülötti 10 méteres területsávot tisztán tartani. Az árusításból keletkező hulladékok gyűjtésére kötelesek zárható edényt kihelyezni, s annak saját költségen történő elszállításáról, ürítéséről és tisztán tartásáról gondoskodni.

7. § Ha vita merül fel abban a kérdésben, hogy valamely járda, zöld sáv tisztítási kötelezettsége kit terhel, a vitában a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság dönt.

8. § (1) Eldugulást vagy rongálást okozó anyagot (szemetet, törmeléket, iszapot, papírt, tűz-és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba bevezetni tilos.

(2) A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres, stb.) vizet bevezetni tilos.

(3) Közterületen járművet mosni csak ott lehet, ahol a víz elvezetése az úttestre kerülés nélkül biztosított. A mosás során keletkező hulladékot (a 8. §. 1. 2. bekezdésében foglaltak betartása mellett) a tevékenységet végző köteles eltávolítani.

(4) Telkes ingatlannal rendelkezők járművet csak a saját ingatlanukon belül moshatnak.

(5) Az ingatlanokon belül járművet mosni csak úgy lehet, hogy környezetszennyező anyag a járdára és az úttestre ne kerüljön ki.

III. Fejezet

INGATLANOK TISZTÁNTARTÁSA

9. § (1) A beépítetlen, használaton kívüli ingatlanokat, elhanyagolt, gazdátlan területeket, illegális szemétlerakó helyeket, a Prügy Községi Polgármesteri Hivatal köteles folyamatosan felderíteni, és a tisztaság helyreállítására a tulajdonost, használót felszólítani.

(2) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles gondoskodni.

(3) A bontás, beépítés, felújítás alatt álló ingatlanok tisztán tartásáról a tulajdonos, építési engedély köteles munka esetén az engedély jogosultja köteles gondoskodni.

10. § (1) Az ingatlanon lévő kultúrnövényzetet az ingatlantulajdonos szakszerűen köteles gondozni.

(2) Az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni a növény-egészségügyi szabályok betartásáról.

(3) Az ingatlan gyomosodását meg kell akadályozni, a gyomokat rendszeresen, olyan sűrűséggel kell irtani, hogy a gyomnövények szármagassága a 20 cm-t ne haladja meg és azok magvakat ne tudjanak nevelni. Az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni arról, hogy gyomnövényekkel a szomszédos ingatlanokat ne fertőzze meg.

(4) Az ingatlanon lévő pázsitot és gyepet olyan sűrűn kell kaszálni (nyírni), hogy annak szál magassága a 20 cm-t ne haladja meg.

11. § (1) Az ingatlanon lom szabadon nem tárolható.

(2) Az ingatlanon hulladékot a kerti komposzt kivételével csak zárt tárolóedényben szabad tárolni. A tárolóedénynek olyannak kell lennie, hogy a benne tárolt hulladékhoz rágcsálók, rovarok ne férhessenek hozzá, abból szennyezett anyag ne kerülhessen ki.

12. § Az ingatlanon szabadon tárolt anyagokat a (építési anyagok, tűzifa, termények) a tűzvédelmi szabályok betartása mellett zárt rakatokban, rendezetten szabad tárolni. Gondoskodni kell arról, hogy a rakatból a szomszédos ingatlanra vagy a közterületre anyag ne hullhasson ki.

13. § Az ingatlanokra lehullott csapadék elhelyezéséről az ingatlanon belül kell gondoskodni.

IV. Fejezet

A KÖZTISZTASÁGGAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB RENDELKEZÉSEK

15. § (1) Élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, oktatási és művelődési intézményekbe, ebeket - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni.

16. § Ebek ürítése közterületen csak az erre kijelölt helyeken, továbbá a járda melletti víznyelőbe engedhető meg. Bármely más helyen az általuk okozott szennyeződés eltakarításáról az eb sétáltatója köteles gondoskodni.

17. § Állatokat közterületen legeltetni csak a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság által kijelölt helyen szabad.

18. § Vásárok, egyéb közterületi rendezvények tartása idején a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő tartály és illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, a közterület tisztán tartásáról a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.

V. Fejezet

A KÖZTERÜLETEK TÉLI SÍKTALANÍTÁSA ÉS HÓELTAKARÍTÁSA

19. § (1) Prügy község területén a téli síktalanítás és hóeltakarítási munkálatok megszervezéséről, ellenőrzéséről a Prügy Községi Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) Ha jogszabály másként nem rendelkezik a tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában a gyalogos közlekedés biztosítására egy méter széles területsáv,

b) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület és a tömbtelkeket körülvevő járda, járda hiányában a gyalogos közlekedés biztosítására 1 m széles terület sáv hó és síkosságmentesítéséről.

20. § (1) A járdák és gyalogos közlekedésre szolgáló útvonalak sóval vagy más klorid tartalmú szerrel történő síktalanítása tilos. Síktalanításhoz, felhasználható anyagok:

a) fűrészpor,

b) homok,

c) kis szemcséjű salak,

d) kőpor

e) kőporliszt.

A szóróanyag beszerzéséről a tisztán tartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(2) Klorid tartalmú anyagot közúti hidak felületén és azok 15 m-es körzetében nem szabad használni.

(3) Utak síkosságmentesítéshez környezetkímélő anyagok, és a 1. bekezdésben felsorolt anyagokon kívül a klorid tartalmú anyagok használata csak úgy alkalmazható, hogy annak kijuttatásának maximális mennyisége alkalmanként 15 g/m2-nél több ne legyen. Ezen anyagok tárolása tárolóedényben környezetszennyezést kizáró módon történhet. A síkosság elleni védekezésben felhasznált klorid tartalmú anyag egy téli szezonban felhasználható maximális mennyisége a 300 g/m2-t nem haladhatja meg.

21. § (1) Hórakatot tilos képezni:

a) a gyalogos közlekedési útvonalakon,

b) a tömegközlekedési járművek megállóhelyeinél,

c) a közüzemi és közérdekű létesítményeken, illetve a hozzájuk vezető úton (pl. tolózár, tűzcsap, közkifolyó, vízelnyelő-akna, stb.)

d) útkereszteződésekben az útkeresztezés beláthatóságát akadályozó módon,

(2) A hó lerakására szolgáló helyeket a Polgármesteri Hivatal jelöli ki.

22. § Járdáról a havat, ha szükséges, naponta többször is hóesés után azonnal, de legkésőbb reggel 7.00 óráig el kell takarítani.

VI. Fejezet

A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATA

23. § (1) A közterületet csak rendeltetésének megfelelően úgy szabad használni, hogy az mások számára is lehetővé tegye a közterület használatát.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata során a használatba bevont technikai eszközöknek (gördeszka, görkorcsolya, roller, kerékpár, állati erővel vont és gépi erővel hajtott járművek stb) meg kell felelniük a velük szemben támasztott általános és speciális biztonságtechnikai követelményeknek és az alkalmazásukról szóló külön jogszabályoknak. Ha az eszköz ezeknek a követelményeknek nem felel meg, és használata során a közterületben kár keletkezik, annak megtérítése iránti igényét az Önkormányzat a Ptk szabályai szerint érvényesíti.

(3) Görkorcsolyát, gördeszkát, rollert a közterületen használni csak megfelelő védőfelszerelésben (térdvédő, könyökvédő, csuklóvédő kesztyű, sisak) és olyan módon lehet, hogy az mások testi épségét ne veszélyeztesse, a közterület rendeltetésszerű használatában másokat ne akadályozzon és a közterületben, illetve a közterületi tárgyakban, a köztérrel határos ingatlanokban kárt ne tegyen.

VII. Fejezet

A KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATA

24. §1 (1) A közterületek rendeltetésétől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) hirdető berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e) alkalmi és mozgóárusításra,

f) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

g) vendéglátó-ipari előkert,

h) üzleti kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölege elhelyezésére, árukirakodásra,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.

(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti adattartalommal kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) Az engedély

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) a visszavonásig adható meg.

(5) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, maximális időtartama 1 év, kérelemre indokolt esetben többször meghosszabbítható.

(6) Alkalmi és mozgóárusításra valamint kiállítás, alkalmi vásár céljára az önkormányzat által kijelölt közterület vehető igénybe.

25. §2 (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyezéséhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély legfeljebb 30 napra adható.

26. §3 (1) Az engedélyes, a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) A díj mértéke 200,-Ft/m2/nap. A fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját az engedélyben kell meghatározni akként, hogy halasztás nem adható, a díjat előre kell hiánytalanul megfizetni.

27. §4 Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjat az előírt határidőig nem fizeti meg.

28. §5 (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester vagy az általa megbízott személy gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület eredeti állapotának helyreállítására.

29. §6

30. § (1) Aki a közterületet rendeltetéstől eltérően használja az a használattal érintett területet és annak környezetét köteles tisztán tartani.

(2) A rendeltetéstől eltérő használat befejezését követően a közterületet helyre kell állítani. A helyreállításra vonatkozó előírásokat a területbérleti szerződésben rögzíteni kell.

(3) Amennyiben a használó a használat közben a tisztán tartási és a használat befejezését követően a helyreállítási kötelezettségének nem tesz eleget úgy azt helyette a Polgármesteri Hivatal elvégezteti és a Ptk. szabályai szerint intézkedik a költségek megtérítése iránt.

31. § A települési rendezvények alkalmával az érintett közterületek rendeltetéstől eltérő használatáért a rendezvény szervezője felelős. A rendezvény szervezőnek a területbérleti szerződést meg kell kötnie a Prügy Községi Polgármesteri Hivatallal, de a terület használatáért díjat nem kell fizetnie.

31/A. §7 (1) A mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület használat érvényes hatósági szerződés alapján történhet.

(2) Filmforgatás nem engedélyezhető az Önkormányzat megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(3) A filmforgatás céljából történő közterület-használatához a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 10 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.

(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterületet tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) a zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c) 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

d) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszünteti, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(5) Filmforgatás céljából történő közterület-használatra nem adható engedély:

a) bölcsődék, óvodák és általános iskolák előtti várakozó helyek területére,

b) egészségügyi területi ellátási kötelezettség teljesítésére, rendelők közelében biztosított parkolóhelyek területére,

c) mozgáskorlátozottak részére kijelölt parkolóhelyek területére.

(6) A filmforgatás céljából történő közterület-használatért a forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500 Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300 Ft/m2/nap közterület használati díjat kell fizetni, egy összegben az önkormányzat számlájára történő átutalással.

(7) Amennyiben a filmforgatás céljából történő közterület-használat a hatósági szerződésben foglaltaktól eltér, vagy annak hiányában jogellenesen történik, úgy a használó a meghatározott díjtételek figyelembe vételével kiszámított díj kétszeresét köteles megfizetni.

(8) A filmforgatás céljából történő közterület-használatra nem terjednek ki e rendelet más célú közterület-használatra - különösen a díjszámításra, kérelem benyújtására, az engedélyezésére - vonatkozó rendelkezései.

VIII. Fejezet

A KÖZTISZTASÁGI RENDELKEZÉSEK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE

32. § (1) Aki a /2/ bekezdésben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat megszegi – amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg – szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Szabálysértést követ el az, s vele szemben az /1/ bekezdés szerint kell eljárni, aki

a) az ingatlan előtti árkot, folyókát, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja (5. § (1) bekezdés),

b) a szemétgyűjtőedény és környékének tisztán tartásáról (takarításáról, fertőtlenítéséről) nem gondoskodik (6. §),

c) szennyvizet, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvíz-lefolyó utcai aknába, illetőleg a csapadékelvezető árokba vezet, önt (8. § (1)–(2) bekezdés),

d) gépkocsit tiltott helyen és módon mos (8. § (3)–(5) bekezdés),

e) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant felszólítás után nem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg (10. §),

f) szemetet felhalmoz (11. § (1)–(2) bekezdés),

g) az ingatlanán keletkezett csapadékvizet nem a saját területén helyezi el, illetve azt bejelentés nélkül a kiépített csapadékcsatornába vezeti (13. §),

h) az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztán tartásáról (hó eltakarításáról, síkosságmentesítéséről) nem gondoskodik (19. § (2) bekezdés),

i) a járdáról letakarított havat a gyalogos, illetve járműközlekedést akadályozó módon rakja le. Havat útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, tömegközlekedéshez szolgáló jármű megállóhelyénél, a közüzemi szolgáltatási, felszerelési tárgyra, közérdekű létesítményre, illetve parkosított területre rakja (21. § (1) bekezdés),

j) közterületen – a KRESZ szabályai szerinti megállás és várakozás kivételével – munkagépet, forgalmi engedéllyel nem rendelkező, illetve javítás alatt álló járművet és járműroncsot, mezőgazdasági eszközöket, szerelékeket, tehergépkocsit, autóbuszt, pótkocsit, vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó anyagot és készterméket, hulladékot tárol (25. § (1) bekezdés),

k) az idejét múlt hirdetményt, plakátot nem távolítja el (26. § (2) bekezdés),

l) alkalmi jelleggel igénybe vett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti össze, és elszállításáról nem gondoskodik (30. § (1) bekezdés) szabálysértést követ el.

(3) Helyszíni ellenőrzést - köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzésé érdekében – a Polgármesteri Hivatal hivatalból, illetve bejelentés alapján végez. A helyszíni ellenőrzésről az ingatlantulajdonos, illetve használó előzetes értesítése mellőzhető. Az ellenőrzéshez – lehetőség szerint – hatósági tanút kell alkalmazni.

(4) Az ingatlan tulajdonos, illetve a használó köteles tűrni

a) a köztisztasági rendelkezések betartásával megbízott személyek munkavégzését,

b) a Polgármesteri Hivatal ellenőrző tevékenységét.

IX. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

33. § (1) Az e rendeletben foglaltak betartását a Jegyző ellenőrzi a Polgármesteri Hivatal útján.

(2) Az e rendeletben foglalt rendelkezések nem érintik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Rendőrség általános feladat és hatásköréből fakadó ellenőrzési és intézkedési jogkörét.

(3) E rendeletnek a közterületekre vonatkozó rendelkezéseit a közforgalmú közlekedési vállalatok állomásai, továbbá az azok tömegközlekedését szolgáló járművei tekintetében is megfelelően alkalmazni kell.

(4) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Módosította: 8/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. március 30. napjától

2

Módosította: 8/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. március 30. napjától

3

Módosította: 8/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. március 30. napjától

4

Módosította: 8/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. március 30. napjától

5

Módosította: 8/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. március 30. napjától

6

Hatályon kívül helyezte: 13/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelet, hatálytalan: 2008. július 9. napjától

7

Módosította: 16/2013. (IX.16.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. szeptember 17. napjától