Prügy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013 (XI.4.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 05

Szerkesztés...

Prügy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet hatálya


  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Prügy község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

(2) A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra, valamint Prügy Község közigazgatási területén a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlan-tulajdonosra, vagyonkezelőjére vagy az ingatlant egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlan tulajdonos) terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra.


2.§

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


  1. Prügy Községi Önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését közszolgáltatás útján látja el.
  2. A közszolgáltatást a Takta-Szennyvíz Kft. 3922 Taktaharkány, Honvéd utca 32. (továbbiakban: szolgáltató) végzi, mely e célra létrehozott, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság.
  3. A háztartási szennyvíz ürítési helye a taktaharkányi szennyvíztisztító telep.
  4. A közszolgáltató köteles elérhetőségéről a lakosságot értesíteni, azt az önkormányzat a honlapján és a helyben szokásos módon is közzéteszi.


3.§

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


  1. Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.
  2. A keletkezett háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállíttatását a közszolgáltató részére történő átadással az ingatlantulajdonos köteles biztosítani.
  3. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása az ingatlantulajdonos, vagy az ingatlan használójának előzetes bejelentése, megrendelése alapján történik. A szolgáltatás elvégzése érdekében az ingatlan tulajdonosa, használója köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét.
  4. A közszolgáltató köteles a bejelentéstől, megrendeléstől számított 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni. A közszolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot tartalmazó szennyvíz esetén, mely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.
  5. A közszolgáltató a tevékenysége végzése során a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet olya módon köteles szállítani, hogy a környezet ne szennyeződjön. Esetlegesen előforduló szennyeződés esetén a károkért a közszolgáltató felel, köteles azt megszüntetni, az eredeti állapotot helyreállítani.
  6. A közszolgáltató jogosult a szolgáltatást igénybevevő magánszemélyek és jogi személyek szükséges adatainak közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő kezelésére az adatvédelmi szabályoknak megfelelően.
  7. A közszolgáltatónak a Vgt. 44/H.§ (1) bekezdés alapján beszámolási kötelezettsége van az önkormányzat felé.
  8. Az ingatlan tulajdonosa, használója a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.


4.§

A közszolgáltatás díja


  1. Az ingatlan tulajdonosa köteles a szolgáltatás díját a közszolgáltató részére megfizetni.
  2. A díj megfizetése a szolgáltatás teljesítését követően, számla ellenében a helyszínen történik.
  3. A közszolgáltatás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


5.§

Záró rendelkezés


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Hatályát veszti a települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról szóló 10/2003. (VII.30.) önkormányzati rendelet.


Prügy, 2013. november 4.



            Erdei Sándor                                                                            Dr. Bazsó Áron

            polgármester                                                                                     jegyző

Mellékletek