Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 12

Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól

2017.05.12.

Prügy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § - ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. kérelmező: a hivatali helyiségen-, a hivatali munkaidőn belül és kívül tartandó házasságkötést, az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfél,

2. hivatali helyiség: 3925 Prügy, Szabadság u. 14. szám alatti házasságkötő terem,

3. hivatali munkaidő: Prügyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend szerinti munkaidő,

4. rendkívüli körülmény: a házasságot megkötni kívánó személy rossz egészségi állapota vagy előrehaladott kora miatt, nem képes a hivatali helyiségben megjelenni.

2. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötések rendje

2. § (1) Prügy Községi Önkormányzat a hivatali munkaidőn belül térítésmentesen biztosítja a házasságkötés megtartásához a hivatali helyiséget.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (2)-(3) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést pénteken 9.00 óra és 17.00 óra közötti, szombaton 9.00 óra és 17.00 óra közötti időpontban, a jegyző engedélyezheti.

3. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés többletszolgáltatási díja

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésen való közreműködésért az 1. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell megfizetni.

(2) Az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott többletszolgáltatási díj 50%-ának megfelelő mértékű díjat kell megfizetni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, ha a 1. § 4. pont szerinti rendkívüli körülmény áll fenn.

(4) Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető a többletmunkája ellenértékeként pénzbeli térítésre tart igényt, e rendelet 1. mellékletének 2. pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

4. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre vonatkozó szabályok

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésen való közreműködésért az 1. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell megfizetni.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés pénteken 12.30 óra és 17.00 óra közötti, szombaton 9.00 óra és 17.00 óra közötti időpontban, a jegyző engedélyezheti.

(3) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető a többletmunkája ellenértékeként pénzbeli térítésre tart igényt, e rendelet 1. mellékletének 2. pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

5. A többletszolgáltatási díj megfizetése

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés többletszolgáltatási díját az önkormányzat pénztárába, legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 15. napon kell megfizetni.

(2) Amennyiben a házasságkötésre nem kerül sor, a befizetett többletszolgáltatási díj 50 %-át a kérelmező írásbeli kérelmére a hivatal akkor fizeti vissza, ha a házasságkötés írásbeli lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 10 nappal korábban sor kerül.

(3) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 10 napon belül kerül sor, vagy a házasságkötés lemondás nélkül elmarad, a befizetett szolgáltatási díj nem jár vissza.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény rendelkezései az irányadóak.

(2) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy a rendelet rendelkezéseit, a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötések esetében kell alkalmazni.

1

Módosította: a 4/2017. (V.11.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2017. május 12. napjától.