Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 2/2023. (III. 14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 20

Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 2/2023. (III. 14.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A Prügy Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 2/2023.(III. 14.) önkormányzati rendeletének módosításához
A Prügy Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetésében elfogadott eredeti előirányzatát az alábbi tételek miatt szükséges módosítani.
Bevételek:
Az önkormányzatok működési támogatásai előirányzat változik
-2.902.498,- Ft-
tal.
A 2023. októberi felmérés módosításai december hónapban kerülnek kiutalásra és engedélyezésre. Ennek adatai miatt a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, a köznevelési támogatás és a gyermekétkeztetési támogatás növekszik. A szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása összességében csökken a házi gondozotti ellátotti létszám csökkenése miatt. A köznevelési támogatás növekedésként megjelenő összege tartalmazza az esélyteremtési illetményrész fedezetére kapott támogatási összeget is.
A kiegészítő támogatás viszont csökken az év elején hiányként betervezett előirányzat összegével, ezt év végén le kell nullázni.
Az egyéb működési célú támogatások bevételei előirányzat növekszik +
13.846.600,- Ft
-tal. Most szerepeltetjük előirányzatként az év közben kapott földalapú támogatást, a közfoglalkoztatásban az eredeti tervhez képest többletként kapott támogatást, az egészségügy finanszírozása miatt jelentkező változásokat.
A működési bevételek előirányzatának növelésére is lehetőség adódik a magasabb teljesítési adatok miatt a készletértékesítés és áfája bevételi jogcímnél (közfoglalkozásban megtermelt termékek)
+ 4.511.985,- Ft
-tal.
Kiadások:
A személyi juttatásoknál +
13.794.349,- Ft
-tal nő az előirányzat. Ezen belül az óvodánál 8.879.582,- Ft-tal, a hivatalnál 315.667,- Ft-tal, a többi az önkormányzatnál jelentkezik.
A munkaadót terhelő járulékok esetében +
795.448,- Ft
-tal megemelkedik az előirányzat. Ez teljes egészében az óvodát érinti.
A dologi kiadásoknál
-3.271.799,- Ft
összeggel csökken önkormányzati szinten az előirányzat az átcsoportosítások eredményeképpen. Az átcsoportosítások nyújtanak fedezetet pl. az előbbi két kiadásnemnél jelentkező és bevétellel nem fedezett kiadások emelésére. A dologi kiadások közül a közüzemi díjak ugyanis jóval a terv alatt teljesültek, mivel a szolgáltatók nem a tényleges fogyasztásról állították ki a kiküldött számlákat, hanem az előző év alapulvételével becsült felhasználásról.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai jogcím előirányzatának megemelése is szükséges
+ 1.370.000,- Ft
-tal.
Az egyéb működési célú kiadások előirányzatánál +
30.000,- Ft
növekedés van. Ez a Szennyvíz Beruházó Társulásnak a banki költségek fedezetére átadott összeget takarja.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzatát is meg kell emelni +
2.738.089,- Ft
-tal. Ennek oka az előző években megvalósított EU-s pályázatok elszámolásakor kimutatott visszafizetési kötelezettség. Ezt is a kiadási előirányzatok átcsoportosításával oldjuk meg.
A jelen előirányzat módosítás után a költségvetési fő összeg + 15.456.087,- Ft-tal növekszik, így 1.022.299.477,- Ft-ra változik.
Részletes indokolás
1. §
A 2023. december 1. és december 31. közötti időszakban a bevételi és kiadási jogcímek előirányzatának változása miatt a 2023. évi költségvetési rendeletben megállapított költségvetési bevételét és költségvetési kiadását módosítja a képviselő-testület.
2. §
A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének főösszegét állapítja meg, továbbá költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat. Meghatározza a bevételeket és kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban. Részletezi a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten.
3. §
Meghatározza az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését.
Meghatározza az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését.
Meghatározza a megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös önkormányzati hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
Részletezi a 2023. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenkénti bontásban.
4. §
A rendelet-módosítás meghatározza a rendelet hatálybalépését.