Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2019. 03. 31

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2016.03.01.

Taktaharkány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVIL törvény (a továbbiakban: Vgt.) 45. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását és ártalommentes elhelyezését Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata közszolgáltatás útján látja el.

(2) A szolgáltatást a Kurmai és Társa Kft. (székhely: 3561 Felsőzsolca, Bólyai u. 045/2. hrsz.) (a továbbiakban: Szolgáltató) végzi.

(3) A háztartási szennyvíz ürítési helye a taktaharkányi szennyvíztisztító telep, melynek helyrajzi száma:

(4) A közszolgáltató köteles elérhetőségéről a lakosságot értesíteni, azt az önkormányzat a honlapján és a helyben szokásos módon is közzéteszi.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

3. § (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) A keletkezett háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállíttatását a közszolgáltató részére történő átadással ·az ingatlantulajdonos köteles biztosítani.

(3) A háztartási szennyvíz ürítési helye a Szerencs - Szennyvíztisztító Telep.

(4) A közszolgáltató köteles a bejelentéstől, megrendeléstől számított 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni. A közszolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot tartalmazó szennyvíz esetén. mely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(5) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet olyan módon köteles szállítani, hogy a környezet ne szennyeződjön. Esetlegesen előforduló szennyeződés esetén a károkért a közszolgáltató felel, köteles azt megszüntetni, az eredeti állapotot helyreállítani.

(6) A közszolgáltató jogosult a szolgáltatást igénybevevő magánszemélyek és jogi személyek szükséges adatainak közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő kezelésére az adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

(7) A közszolgáltatónak a Vgt. 44/H. § (1) bekezdés alapján beszámolási kötelezettsége van az önkormányzat felé.

(8) Az ingatlan tulajdonosa, használója a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

A közszolgáltatás díja

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles a szolgáltatás díját a közszolgáltató részére megfizetni.

(2) A díj megfizetése a szolgáltatás teljesítését követően, számla ellenében a helyszínen történik.

(3) A közszolgáltatás díját a rendelet melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezés

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 14/2001.(XII. 18.) sz. rendelet.

1. melléklet

1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításának díja: 4000 Ft/m3.

2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítésének díja: 1000 Ft/m3.

3. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításának és ürítésének díja összesen 1. + 2. pontban meghatározott díj csökkentve a Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására vonatkozó támogatással.