Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (X. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 08

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (X. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.11.08.

Taktaharkány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikke (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdésében és a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételére Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A filmforgatási célú közterület használattal összefüggő, a 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati tulajdonú közterületek filmforgatási célú használatának díját a mellékletben határozza meg. A melléklet alkalmazásában a 2004. évi II. törvény 3. számú mellékletében szereplő fogalom meghatározásokat kell alkalmazni.

(2) A meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható, kivéve közérdekű célokat szolgáló film forgatása esetén.

(3) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50 % lehet, ha a filmforgatás Taktaharkány nagyközség történelmének, kulturális és egyházi életének, gazdasági, művészeti értékeinek, sportjának, civil közösségeinek, szervezetinek tevékenységét mutatja be.

(4) Közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén turisztikailag kiemelt területet nem állapít meg.

3. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület használat naponta 6-21 óra közötti időtartamra engedélyezhető.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti esemény esetén a közterületi használati engedélyt olyan mértékben kell meghosszabbítani, és a filmforgatást engedélyezni, amilyen mértékben a filmforgatás akadályozott volt.

(4) A (3) bekezdés szerinti eseményt követően a közterület használatot az akadály elhárulása esetén azonnal, illetve kárelhárítás és helyreállítás után újra biztosítani kell.

4. § (1) A filmforgatás során a lakóingatlanok gyalogosan és járművel történő megközelítését a közterület használója köteles folyamatosan biztosítani.

(2) A polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő, a Szociális Szolgáltató Központ,a temető és az oktatási intézmények előtti közterületen a közterület használat nem haladhatja meg a 200 m2-t.

(3) A filmforgatás során a közterület használójának felróható okból keletkező károkért a közterület használója felelősséggel tartozik.

5. § E rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2013. (X. 8.) önkormányzati rendelethez

1. Díszburkolattal ellátott területen fizetendő díj:

a) Forgatási helyszín: 400.- Ft/nap/m2

b) Parkolás: 100.- Ft/nap/m2

c) Technikai kiszolgálás: 100.- Ft/nap/m2

2. Díszburkolattal el nem látott közterületen fizetendő díj:

a) Forgatási helyszín: 300.- Ft/nap/m2

b) Parkolás: 100.-Ft/nap/m2

c) Technikai kiszolgálás: 100.- Ft/nap/m2