Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 10/2015 (III.17.) rendelete

A közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2015. 03. 18- 2020. 05. 17

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2015. (III. 17.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulásról



Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendelet alkotja:

1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy a helyi önkormányzat az érintett tulajdonosok érdekében szervezze és valósítsa meg a hiányzó közműveket és segítse elő a meglévő közművekre való rácsatlakozást.

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Taktaharkány közigazgatási területén az ingatlanok közműcsatlakozására terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti területen lévő ingatlan jogi személy tulajdonosaira.

2. Értelmező rendelkezések


3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített, vagy beépíthető terület, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 11. §-ban meghatározott földrészlet, valamint a 12. §-ában meghatározott önálló ingatlanok. Közműfejlesztés szempontjából az az ingatlan, amelyhez közvetlen leágazás létesíthető a megépült gerincvezetékről. Összevont ingatlan esetén az összevonás előtti ingatlanok száma alapján kell a hozzájárulást kivetni. Saroktelek esetén közművesítés szempontjából az az ingatlan tekinthető érintettnek, amelyhez közvetlen leágazás létesíthető a megépült elosztó vezetékről.

(2) közműépítés: ivó- és szennyvíz, gáz- és elektromos energiaellátás létesítése a közbeiktatott műtárgyakkal együtt. 

(4) beruházási költség: a közműépítéssel kapcsolatban felmerült összes költség, mely magában foglalja a kialakítás költségeit: a tervezést, területszerzést, kivitelezést, lebonyolítást a beruházás pénzügyi lezárásáig.

(5) beruházó: a közmű megvalósításában érdekelt, azt részben, vagy egészben finanszírozó Önkormányzat, jogi személy, természetes személy és azok közössége (társulat, vagy építőközösség).

3. A közműfejlesztési hozzájárulás mértéke


4. § (1) E rendelet hatályba lépését követően még át nem adott közműfejlesztési beruházások összes költsége a beruházót terheli.

(2) Amennyiben a beruházó az Önkormányzat, vagy a beruházás költségéből részt vállal, az Önkormányzat költségeit a beruházás során megvalósított út, járda és közművek által kiszolgált ingatlanok tulajdonosaira hárítja át.

(3) E rendelet hatályba lépését követően megkezdett, még át nem adott útépítések és közműfejlesztések befejezését követően az Önkormányzat Képviselő-testülete hatósági határozattal dönt az út- és közműfejlesztési hozzájárulás részben vagy egészben történő áthárításáról és annak feltételeiről.

(3) A hozzájárulás mértéke önálló ingatlanonként a beruházással kialakításra kerülő útépítés és közműfejlesztés Önkormányzat által finanszírozott költségéből egy ingatlanra vetített költség, de legfeljebb ingatlanonként 200.000,- Ft, tulajdoni hányad arányában, ha nem lehetséges a tulajdoni hányad pontos meghatározása, abban az esetben a tulajdonosok száma szerinti egyenlő arányban kerül meghatározásra.

(4) A rendelet hatálybalépését követően a kialakításra kerülő építési telkek tulajdonosa a közművekre utólagosan az építési költség egy ingatlanra vetített értékének, valamint a közműcsatlakozás egyszeri díjának (együtt összköltség) megfizetése után csatlakozhat.

(5) Az utólagos csatlakozás egyszeri díját az alábbi díjalappal kell figyelembe venni:

a) ahol nincs leágazás és csak a gerincvezeték került megépítésre: 60.000 Ft

b) a leágazás megépítésre került a telekhatárig: 120.000 Ft

(5) A hozzájárulás megfizetése alól a polgármester – különösen méltányolható esetben – felmentést adhat.

4. A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése


5. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az érintett ingatlanokra a Képviselő-testület határozatában meghatározott keretek között és feltételek mellett – egyedi önkormányzati hatósági ügy keretében – a közműfejlesztési hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget és annak mértékét az érintettekkel határozatban közölje.

(2) Az érdekelt a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat költségvetési számlájára. A 90 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény vagy halasztás biztosított.

(3) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésére a polgármester – kérelemre – havi kamatmentes részletfizetést engedélyezhet  melynek maximális időtartama 12 hónap. A kérelmet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani.

(4) A hozzájárulás fizetésére kötelezett ingatlantulajdonos az Önkormányzat által létesített közművezetékre nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás összegét az Önkormányzat javára nem fizette meg.

5. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a kihirdetést követően még át nem adott út- és közműfejlesztésekre kell alkalmazni.




Taktaharkány, 2015. március 16.




                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula 

                            polgármester                                                            jegyző