Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 19/2015 (IX.11..) rendelete

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 11- 2015. 09. 11

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2015. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

1. § A rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Közgyógyellátási célú települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülélő esetén 300%-át és a kérelmező havi gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 35%-át.”

2. § A rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A tanévkezdési célú települési támogatás pénzben nyújtható, mértéke az általános iskolai tanulók esetében a megvásárolt tankönyv ára, a középiskolai, vagy a felsőfokú tanulmányokat folytató kérelmezők esetében tanulónként, hallgatónként legalább 5000 Ft, legfeljebb 20000 Ft.”

3. § A rendelet 8. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(7) A tanévkezdési célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy

a) a jogosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Országos Epidemiológiai Központ éves védőoltásokról szóló módszertani levelében meghatározott kötelező életkorhoz kötött védőoltásokat a gyermeknek a módszertani levélben meghatározott életkorában beadatja,

b) a jogosult szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.”

4. § (1) A rendelet 11. § (16) bekezdés c) pontjának utolsó szava utáni írásjel „.” helyett „,”.

(2) A rendelet 11. § (16) bekezdése helyébe az alábbi d) ponttal egészül ki:

„d) a jogosult szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődével jogviszonyban álló gyermeke csoportjának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.”

5. § A rendelet 12. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A köznevelési célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy

a) a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa, valamint a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje,

b) a jogosult szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődével jogviszonyban álló gyermeke csoportjának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.”

6. § (1) A rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A Képviselő-testület 2000 Ft időskorúak települési támogatását biztosít az idősek világnapja alkalmából a (2) bekezdésben meghatározott jogosultak számára.”

(2) A rendelet 13. § (4)–(5) bekezdéseinek számozása (5)–(6) bekezdésre voltozik.

7. § (1) A rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 25000 Ft-ot.”

(2) A rendelet 14. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A rendkívüli települési támogatás biztosításának feltétele, hogy

a) a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa,

b) a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje,

c) a jogosult háztartásában élő várandós nő a várandósság ideje alatt

ca) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott gondozások mindegyikén részt vett,

cb) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 1. mellékletében szabályozott, a várandós anya gondozási könyvében meghatározott vizsgálatok mindegyikén részt vett,

d) a jogosult a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 3. számú mellékletében meghatározott, a területi védőnő által felajánlott családlátogatások mindegyikét elfogadja,

e) a jogosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Országos Epidemiológiai Központ éves védőoltásokról szóló módszertani levelében meghatározott kötelező életkorhoz kötött védőoltásokat a gyermeknek a módszertani levélben meghatározott életkorában beadatja,

f) a jogosult szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődével jogviszonyban álló gyermeke csoportjának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.”

8. § A rendelet 15. § (1)–(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A polgármester a 4. § (3) bekezdés d) pontja szerinti rendkívüli települési támogatásban részesítheti azokat, akik kimagasló, példaértékű tanulmányi, kulturális, sportteljesítményt, vagy egyéb kiemelkedő közösségi tevékenységet nyújtanak, továbbá azokat, akik az Önkormányzattal jogviszonyban állnak és közfeladatukat kimagasló, példaértékű módon látják el.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, kulturális, vagy sportszervezet kezdeményezésére – induló eljárásra egyszeri legalább 5000 Ft, legfeljebb 150000 Ft értékű természetbeni utalvány vagy pénz formájában adható támogatás.

9. § A rendelet 16. § (1)–(12) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép és a következő (13)–(15) bekezdésekkel egészül ki:

(1) A Szociális Bizottság pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában a 4. § (2) bekezdés g) pontja szerinti rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.

(2) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást elsősorban a villanyáram-, a víz-, a gáz- vagy a csatornaszolgáltatás bevezetéséhez, szüneteltetéssel vagy kikapcsolással fenyegetett közüzemi díjtartozás megfizetéséhez, szilárd tüzelőanyag vásárlásához, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához, továbbá pénzbírság megfizetéséhez nyújthatja a Szociális Bizottság. A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg az 50000 Ft-ot, különös méltánylást érdemlő esetben a 80000 Ft-ot.

(3) A polgármester pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában a 4. § (3) bekezdés d) pontja szerinti rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.

(4) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást elsősorban szüneteltetéssel vagy kikapcsolással fenyegetett közüzemi díjtartozás megfizetéséhez, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához, továbbá pénzbírság megfizetéséhez nyújthatja a polgármester. A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 15000 Ft-ot.

(5) Az (1)–(4) bekezdésben meghatározott pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás éves összege nem haladhatja meg a 80000 Ft-ot.

(6) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában – így különösen a közüzemi díjtartozás miatt kikapcsolt szolgáltatónak történő megfizetése – is biztosítható. A természetben nyújtott ellátást a jogosult a Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével kapja.

(7) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában történő nyújtásának feltétele, hogy a jogosult előrefizetős mérőórát szereltessen fel a villanyáram és a gáz közül arra, amelyik tekintetében a támogatást kérte.

(8) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás biztosítására a hatáskörrel rendelkező szerv a jogosult részére elszámolási kötelezettség ír elő, amennyiben pénzben biztosítja a támogatást.

(9) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás biztosításának feltétele, hogy

a) a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa,

b) a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje,

c) a jogosult háztartásában élő várandós nő a várandósság ideje alatt

ca) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott gondozások mindegyikén részt vett,

cb) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 1. mellékletében szabályozott, a várandós anya gondozási könyvében meghatározott vizsgálatok mindegyikén részt vett,

d) a jogosult a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 3. számú mellékletében meghatározott, a területi védőnő által felajánlott családlátogatások mindegyikét elfogadja,

e) a jogosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Országos Epidemiológiai Központ éves védőoltásokról szóló módszertani levelében meghatározott kötelező életkorhoz kötött védőoltásokat a gyermeknek a módszertani levélben meghatározott életkorában beadatja,

f) a jogosult szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődével jogviszonyban álló gyermeke csoportjának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.

(10) Az (8)–(9) bekezdésekben meghatározottak elmulasztása esetén a jogosult következő kérelmét a hatáskörrel rendelkező szerv elutasítja.

(11) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás abban az esetben nyújtható, ha a kérelmező Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatával

a) közszolgálati, közalkalmazotti, közfoglalkoztatási jogviszonyban, vagy munkaviszonyban áll és

b) megállapodást köt, hogy a pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást legfeljebb 6 hónap alatt visszafizeti.

(12) A rendkívüli települési támogatás és a pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó civil szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

(13) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot.

(14) Az (1)–(4) bekezdésben meghatározott pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatásra a települési támogatásokra rendelkezésre álló keretösszeg legfeljebb 15%-a fordítható.

(15) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást a hatáskörrel rendelkező szerv – különös méltánylást érdemlő esetben – a (7)–(10) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”

10. § A rendelet 17. § (2)–(5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A települési támogatás megállapítása céljából a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó kötelezettségeket a jegyző, vagy kérésére a Szociális Szolgáltató Központ ellenőrzi.

(3) Amennyiben a jegyző, vagy a Szociális Szolgáltató Központ az ellenőrzés során megállapítja, hogy a jogosult a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó kötelezettségének nem, vagy csak részben tett eleget, a jegyző a települési támogatás folyósítását felfüggeszti és a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó kötelezettség teljesítésére a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével felszólítja.

(4) A települési támogatás felfüggesztésének megszüntetéséről a települési támogatás odaítélésére hatáskört gyakorló dönt, amennyiben a jegyző, vagy kérésére a Szociális Szolgáltató Központ újabb ellenőrzése során megállapítja, hogy a jogosult a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó kötelezettségeknek eleget tett.

(5) Amennyiben a jegyző, vagy a Szociális Szolgáltató Központ második alkalommal is megállapítja, hogy a jogosult a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó kötelezettségének nem, vagy csak részben tett eleget, a települési támogatás odaítélésére hatáskört gyakorló szerv a települési támogatást megszünteti.”

11. § A rendelet 18. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A polgármester az eltemettetésről az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át meg nem haladó költségig gondoskodhat.”

12. § Ez a rendelet 2015. szeptember 11-én lép hatályba és 2015. szeptember 12-én hatályát veszti.

Taktaharkány, 2015. szeptember 10.

                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző