Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 28/2015 (XII.1..) rendelete

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 02- 2015. 12. 02

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen lakó, továbbá az Önkormányzattal és az Önkormányzat tagságával működő gazdasági társasággal jogviszonyban álló más személyekre.”

2. § (1) A rendelet 2. § (3)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A jogosultsági feltételek fennállását – a közös háztartásban való együttélést, a saját háztartáson belüli eltartást, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú személy esetében a rokkantságot, fogyatékosságot, munkanélküliséget, az Önkormányzattól vagy szociális intézményektől igénybe vett ellátást, lakáscélú kölcsöntartozást, közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló díjhátralékot – köz- vagy teljes bizonyító értékű magánokirattal és a Polgármesteri Hivatalnál, valamint az Önkormányzat intézményeinél, vagy gazdasági társaságánál vezetett nyilvántartások adatainak felhasználásával kell igazolni.

(4) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylő személy szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, ezen kívül háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat is kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmező és a vele azonos ingatlanban élő hozzátartozókra vonatkozóan – hozzájáruló nyilatkozatuk alapján – további információk beszerezhetők. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat – a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon – a kérelmező köteles beszerezni és az eljáró hatóságnak átadni.”

(2) A rendelet 2. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben a kérelmező nyilatkozataira vonatkozóan egyéb kétség merül fel, az elbírálásra jogosult szerv a jegyzőt vagy a Szociális Szolgáltató Központot helyszíni ellenőrzésre kéri fel a nyilatkozatokban foglalt tények és körülmények valódiságának megvizsgálására.”

3. § A rendelet II. Fejezete helyébe a következő fejezet lép:

„II. Fejezet

A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása

3. § A kérelem benyújtója, vagy a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét az alábbiak szerint köteles biztosítani:

a) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház

aa) rendszeres takarítással,

ab) a berendezési tárgyak portalanításával,

ac) a mosható eszközök mosásával és

ad) más alkalmas módon

történő tisztán tartásával,

b) a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21.) ÉVM–EüM együttes rendelet 6. § (1) bekezdés a)–b) pontjainak teljesítésével a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház udvara, kertje, az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, továbbá ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), továbbá a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai,

ba) gyommentesítéssel,

bb) fűnyírással,

bc) kaszálással,

bd) sepregetéssel,

be) hó- és síkosság-mentesítéssel, valamint

bf) más alkalmas módon

történő tisztán tartásával,

c) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan állaga és rendeltetésszerű használhatósága

ca) rendszeres karbantartással,

cb) a hibák kijavításával és

cc) más alkalmas módon

történő biztosításával,

d) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan higiénikus állapotának

da) az ingatlan burkolatainak fertőtlenítő tisztításával,

db) a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre álló, rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény elhelyezésével, valamint az ingatlan hulladéktól való teljes mentesítésével,

dc) legalább udvari illemhely létesítésével, rendszeres takarításával, fertőtlenítésével,

dd) a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 35. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak teljesítésével,

de) rágcsálóktól, kártevőktől, élősködőktől való mentesítéssel és

df) más alkalmas módon

történő biztosításával.

4. § A rendelet 4. § (2)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Szociális Bizottság települési támogatás keretében nyújt

a) ápolási célú települési támogatást,

b) közgyógyellátási célú települési támogatást,

c) tanévkezdési célú települési támogatást,

d) otthonteremtési célú települési támogatást,

e) kelengye célú települési támogatást,

f) hiányszakon tanulók települési támogatását,

g) rendkívüli települési támogatást.

(3) A polgármester települési támogatás keretében nyújt

a) lakhatási célú települési támogatást,

b) kegyeleti célú települési támogatás,

c) köznevelési célú települési támogatást,

d) időskorúak települési támogatását,

e) rendkívüli települési támogatást.

(4) A települési támogatásra az a személy válhat jogosulttá, aki Taktaharkányban legalább 5 éve állandó lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Taktaharkányban lakik.”

5. § (1) A rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

5. § (1) A 4. § (2) bekezdés a) pontja szerinti, a 18. életévét betöltött tartósan beteg ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás az ápolási célú települési támogatás.”

(2) Az 5. § (12) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(12) Az ápolási célú települési támogatást a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – a 4. § (4) bekezdésétől, az 5. § (10)–(11) bekezdéseitől eltérően is megállapíthatja.”

6. § A rendelet az alábbi 2. alcímmel egészül ki, egyben az alcímek számozása megfelelően változik:

2. Hiányszakon tanulók települési támogatása

5/A. § (1) A 4. § (2) bekezdés f) pontja szerinti, a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata és a Taktaharkányban működő állami szervek közfeladatai stabil ellátásához szükséges közép- és felsőoktatási szakon, vagy szakirányon tanulók részére nyújtott települési támogatás a hiányszakon tanulók települési támogatása.

(2) Hiányszakon tanulók települési támogatása állapítható meg annak a felsőoktatási hallgatónak, vagy középiskolai tanulónak, aki az (1) bekezdés alapján az Önkormányzat és gazdasági társasága, valamint a Taktaharkányban működő állami szervek hosszú távú munkaerő-igényei biztosítása szempontjából a Képviselő-testület által meghatározott szakon, vagy szakirányon tanul.

(3) A hiányszakon tanulók települési támogatása havi összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét érheti el, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(4) A hiányszakon tanulók települési támogatását a Szociális Bizottság egy tanévre állapítja meg.

(5) A hiányszakon tanulók települési támogatására való jogosultság megállapításának feltétele, hogy a jogosult írásban vállalja, hogy

a) a szak, vagy szakirány elvégzése után legalább 2 évig az Önkormányzatnál, gazdasági társaságánál vagy a Taktaharkányban működő állami szervnél a végzettségének megfelelő munkát, a végzettségének megfelelő – közfoglalkoztatási viszonynak, munkaviszonynak, vagy közalkalmazotti jogviszonynak megfelelő – bérért elvállalja, valamint munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások és utasítások, szokások szerint elvégezze,

b) amennyiben a szakot, vagy szakirányt a szak, vagy szakirány elvégzésére előírt időszak alatt nem végzi el, továbbá az a) pontban meghatározottakat nem teljesíti, a részére juttatott hiányszakon tanulók települési támogatást a jegybanki alapkamattal megemelt összegben 6 hónapon belül visszafizeti.

(6) A hiányszakon tanulók települési támogatását a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – az (5) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”

7. § (1) A rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § (1) A 4. § (2) bekezdés b) pontja szerinti, a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a közgyógyellátási célú települési támogatás.”

(2) A rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A közgyógyellátási célú települési támogatás csak abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező alanyi vagy normatív jogcímen nem jogosult az Szt. szerinti közgyógyellátásra. Ismételt igénylés esetén az Szt. szerinti alanyi vagy normatív jogcímen járó közgyógyellátásra való kérelmét a járási hivatal a kérelem benyújtását megelőző legfeljebb 9 hónappal korábban utasította el.”

(3) A rendelet 6. § (12) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(12) A közgyógyellátási célú települési támogatást a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – a (4) és (11) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”

8. § (1) A rendelet 7. § (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

7. § (1) A 4. § (3) bekezdés b) pontja szerinti, az elhunyt hozzátartozó eltemetéséhez nyújtott települési támogatás a kegyeleti célú települési támogatás.

(2) A kegyeleti célú települési támogatást a polgármester állapítja meg a haláleset időpontjában taktaharkányi állandó lakóhellyel rendelkező elhunytnak a haláleset időpontjában taktaharkányi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozója – beleértve a temetésről gondoskodó más személyt is – részére, ha a jogosultnak a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülélő esetén 300%-át.”

(2) A rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A kegyeleti célú települési támogatás összege 20000 Ft.”

(3) A rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(8) A kegyeleti célú települési támogatást a polgármester – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2)–(7) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”

9. § (1) A rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

8. § (1) A 4. § (2) bekezdés c) pontja szerinti iskolakezdési költségek enyhítéséhez nyújtott települési támogatás a tanévkezdési célú települési támogatás.”

10. § (1) A rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

9. § (1) A 4. § (2) bekezdés d) pontja szerinti otthonteremtéshez kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás Taktaharkány népességmegtartó erejének fokozása, valamint lakónépesség számának növelése érdekében a házaspárok első önálló lakástulajdonhoz jutásának segítésére nyújtott hozzájárulás az otthonteremtési célú települési támogatás.”

(2) A rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Az otthonteremtési célú települési támogatás egyszeri összege: 200.000 Ft.”

11. § (1) A rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

10. § (1) A 4. § (2) bekezdés e) pontja szerinti, gyermek születésével felmerülő kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a kelengye célú települési támogatás.”

(2) A rendelet 10. § (3)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A kelengye célú települési támogatás a szülést követő 60 napon belül, a gyermek születésével felmerülő kiadásokról a kérelmező, vagy házastársa nevére szóló számla alapján igényelhető.

(4) A kelengye célú települési támogatás egyszeri összege a (3) bekezdésben meghatározott számla végösszege, de legfeljebb 50.000 Ft.”

12. § (1) A rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

11. § (1) A 4. § (3) bekezdés a) pontja szerinti lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás a lakhatási célú települési támogatás.”

(2) A rendelet 11. § (10) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(10) A TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 –

J– 0,5 NYM

´ 0,15

NYM

ahol

a) a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet

b) az NYM az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli.

A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.”

13. § A rendelet 12. § (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

12. § (1) A 4. § (3) bekezdés c) pontja szerinti, általános iskolai és óvodai étkezési térítési díjak viseléséhez nyújtott települési támogatás a köznevelési célú települési támogatás.

(2) A polgármester hivatalból – a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsőde kezdeményezésére – induló eljárásra természetbeni szociális ellátás formájában köznevelési célú települési támogatásban részesítheti azt a szülőt, aki az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelel:

a) közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy munkaviszonyban áll,

b) a köznevelési célú települési támogatással érintett gyermeke rendszeres óvodába járásáról gondoskodik úgy, hogy a gyermek egy óvodai nyitvatartási napon legalább hat órát az óvodában tartózkodik,

c) gondoskodik arról, hogy a köznevelési célú települési támogatással érintett gyermeke eleget tegyen – rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően – tanulmányi kötelezettségének,

d) az általános iskola vagy az óvodai étkezési térítési díjból más módon kedvezményben nem részesül.”

14. § (2) A rendelet 13. § (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

13. § (1) A 4. § (3) bekezdés d) pontja szerinti, az időskorú polgárok életkörülményeinek javításához nyújtott települési támogatás az időskorúak települési támogatása.

(2) Azok, akik a tárgyév december 31. napjáig betöltötték vagy betöltik a 65. életévüket

a) egyszeri 3000 Ft összegű időskorúak települési támogatására jogosultak húsvét és karácsony előtt legfeljebb egy hónappal,

b) egyszeri 2000 Ft összegű időskorúak települési támogatására jogosultak az idősek világnapja előtt legfeljebb egy hónappal.”

(2) A rendelet 13. § (3)-(4) bekezdése hatályát veszti.

15. § (1) A rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 30.000 Ft-ot.”

(2) A rendelet 14. § (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(9) A rendkívüli települési támogatást a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – a 4. § (4) bekezdése és a 14. § (5)–(7) bekezdéseitől eltérően is megállapíthatja.”

16. § (1) A rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

15. § (1) A polgármester a 4. § (3) bekezdés e) pontja szerinti rendkívüli települési támogatásban részesítheti azokat, akik kimagasló, példaértékű tanulmányi, kulturális, sportteljesítményt, vagy egyéb kiemelkedő közösségi tevékenységet nyújtanak, továbbá azokat, akik az Önkormányzattal jogviszonyban állnak és közfeladatukat kimagasló, példaértékű módon látják el.”

(2) A rendelet 15. § (3)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A polgármester pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában a 4. § (3) bekezdés e) pontja szerinti rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.

(4) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást elsősorban szüneteltetéssel vagy kikapcsolással fenyegetett közüzemi díjtartozás megfizetéséhez, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához, továbbá pénzbírság megfizetéséhez nyújthatja a polgármester. A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 20.000 Ft-ot.”

Taktaharkány, 2015. november 30.

                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző