Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 12/2016 (III.22..) rendelete

egyes szociális tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 23- 2016. 03. 23

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„3. § Ha az otthonteremtési célú települési támogatást, vagy a kelengye célú települési támogatást e rendelet hatályba lépése előtt a jogosult megkapta, az e rendelet szerinti összegre jogosult, ha az e rendelet követelményeinek megfelel és erre vonatkozó kérelmét e rendelet hatályba lépését követő 60 napon belül a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalba benyújtja.”

2. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5/A. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A hiányszakon tanulók települési támogatása abban az esetben nyújtható, ha

a) a támogatásra javasolt személynek vagyona nincs, vagy

b) a 18. életévet még nem érte el.”


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5/A. a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A hiányszakon tanulók települési támogatását a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – az (5)–(6) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”



3. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„d) egyházi temetés esetén az egyházfenntartói járulék, stóla, vagy az egyház által a temetési szolgálat elvégzéséhez meghatározott más hozzájárulás befizetéséről szóló igazolást.”

4. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Tanévkezdési célú települési támogatás állapítható meg

a) a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában tanulmányokat folytató általános iskolai tanuló után a szülőnek, vagy

b) a középfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanuló után a szülőnek, vagy

c) a középfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton tanulmányokat folytató nagykorú tanulónak, vagy

d) a felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton, felsőoktatási szakképzés keretében, vagy alapképzésben tanulmányokat folytató hallgatónak.”




5. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

„g) nyilatkozatban hozzájárul ahhoz, hogy a vásárolt ingatlanra az Önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztessen be.”


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Nem részesíthető támogatásban az a házaspár, akik közül

a) valamelyik házastárs, vagy a velük együtt költöző személyek valamelyike korábban otthonteremtési célú települési támogatásban részesült,

b) valamelyik házastárs közeli hozzátartozójától szerzik meg az ingatlan tulajdonjogát,

c) valamelyik házastársnak, vagy a velük együtt költöző személyek valamelyikének üdülőtulajdona van,

d) valamelyik házastárs büntetett előéletű, kivéve, ha a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült,

e) valamelyik házastársnak az állami adóhatóságnál, vagy az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása van.



6. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Szociális Bizottság kérelemre kelengye célú települési támogatásban részesítheti azt a 21. életévét betöltött édesanyát, aki az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelel:”


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„d) a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 3. számú mellékletében meghatározott, a területi védőnő által felajánlott családlátogatások mindegyikét elfogadja,

e) a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Országos Epidemiológiai Központ éves védőoltásokról szóló módszertani levelében meghatározott kötelező életkorhoz kötött védőoltásokat a gyermeknek a módszertani levélben meghatározott életkorában beadatja.”

7. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A 4. § (3) bekezdés a) pontja szerinti lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a lakhatási célú települési támogatás.”


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Lakhatási célú települési támogatásra válhat jogosulttá az a személy, akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”


(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (13) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(13) Ha a lakhatási célú települési támogatásban részesülő személy állandó lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, vagy a haláleset hónapjára járó támogatást az Önkormányzat teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását a polgármester megszünteti.”



8. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) legalább egy éve folyamatosan közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati viszonyban, vagy munkaviszonyban áll,”

9. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 13. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az időskorúak települési támogatását a polgármester – különös méltánylást érdemlő esetben – a 4. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapíthatja, ha a kérelmező legalább 5 éve életvitelszerűen Taktaharkányban lakik.”

10. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (2)–(3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Szociális Bizottság települési támogatás keretében nyújt

a) ápolási célú települési támogatást,

b) közgyógyellátási célú települési támogatást,

c) tanévkezdési célú települési támogatást,

d) otthonteremtési célú települési támogatást,

e) kelengye célú települési támogatást,

f) hiányszakon tanulók települési támogatását,

g) adósságcsökkentési települési támogatást,

h) rendkívüli települési támogatást.

(3) A polgármester települési támogatás keretében nyújt

a) lakhatási célú települési támogatást,

b) kegyeleti célú települési támogatás,

c) köznevelési célú települési támogatást,

d) időskorúak települési támogatását,

e) megváltozott munkaképességűek települési támogatását,

f) rendkívüli települési támogatást.”


11. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő új 9. alcímmel egészül ki, egyben az alcímek számozása megfelelően változik:

„9. Adósságcsökkentési célú települési támogatás


11/A. § (1) A 4. § (2) bekezdés g) pontja szerinti, a szociálisan rászorult, lakhatással kapcsolatos adósságot felhalmozó személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás az adósságkezelési célú települési támogatás.

(2) A Szociális Bizottság határozatában megjelölt időponttól adósságkezelési célú települési támogatásban részesítheti azt a családot vagy személyt,

a) akinek

aa) az adóssága meghaladja az 50.000 Ft-ot, és akinek a (3) bekezdésben meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy

ab) a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, vagy kikapcsolással fenyegetik, továbbá

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona, valamint

c) aki vállalja az adósság és az adósságkezelési célú települési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá a támogatás összegét biztosító jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak az ingatlanára az Önkormányzat javára történő bejegyzését.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során adósságnak minősül a lakhatási költségek körébe tartozó

a) közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási díjtartozás) és

b) a lakbérhátralék.

(4) A jelzálogjog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezéséről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító határozat rendelkezik. A határozatot a kérelmező hozzájáró nyilatkozatával együtt az ingatlanügyi hatósággal közölni kell, amely a jelzálogjogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzi.

(5) Az adósságkezelési célú települési támogatás visszatérítendő és mértéke nem haladhatja meg a 80.000 Ft-ot. A támogatás egy összegben vagy havi részletekben nyújtható az adós vállalásától függően.

(6) Az egy összegben nyújtott adósságkezelési célú települési támogatást a Szociális Bizottság döntése alapján legfeljebb 6 hónapon belül vissza kell fizetni.

(7) Az adósságkezelési célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy a kérelmező a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa, valamint a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje.

(8) Az adósságkezelési célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy

a) a kérelmezés időpontjában a háztartásában élő várandós nő a várandósság ideje alatt

aa) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott gondozások mindegyikén részt vett,

ab) a várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet 1. mellékletében szabályozott, a várandós anya gondozási könyvében meghatározott vizsgálatok mindegyikén részt vett,

b) a kérelmező a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 3. számú mellékletében meghatározott, a területi védőnő által felajánlott családlátogatások mindegyikét elfogadja,

c) a kérelmező a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Országos Epidemiológiai Központ éves védőoltásokról szóló módszertani levelében meghatározott kötelező életkorhoz kötött védőoltásokat a gyermeknek a módszertani levélben meghatározott életkorában beadatja.

d) a kérelmező szülő a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolával jogviszonyban álló gyermeke osztályának és a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődével jogviszonyban álló gyermeke csoportjának minden szülői értekezletén részt vegyen, kivéve, ha hiányzását az intézményvezető igazolja.”


12. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő új 12. alcímmel egészül ki, egyben az alcímek számozása megfelelően változik:


12. Megváltozott munkaképességűek települési támogatása


13/A. § (1) A 4. § (3) bekezdés e) pontja szerinti, a megváltozott munkaképességű és munkát vállaló polgárok rehabilitációs foglalkoztatás helyre történő szállításának természetbeni támogatása a megváltozott munkaképességűek települési támogatása.

(2) A polgármester kérelemre megváltozott munkaképességűek települési támogatásában részesítheti, aki

a) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényben meghatározott ellátásban részesül,

b) munkába járása tömegközlekedéssel nem, vagy csak rendkívüli megterheléssel megoldható,

c) rehabilitációs akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező munkáltatónál áll alkalmazásban, amely Taktaharkánytól legfeljebb 15 km távolságra működik.

(3) A megváltozott munkaképességűek települési támogatását egy évre, de legfeljebb a jogosult munkaviszonyának fennállásáig állapítható meg.

(4) A megváltozott munkaképességűek települési támogatására jogosult személy részére az Önkormányzat biztosítja a munkába járást a munkaidő kezdéséhez és befejezéséhez igazodó időpontban.

(5) A megváltozott munkaképességűek települési támogatása megállapításának feltétele, hogy a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa.

(6) A megváltozott munkaképességűek települési támogatását a polgármester – különös méltánylást érdemlő esetben – az (2) és (5) bekezdésektől, valamint a 4. § (4) bekezdéstől eltérően is megállapíthatja.”


13. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás abban az esetben nyújtható, ha

a) a támogatásra javasolt személynek vagyona nincs, vagy

b) a 18. életévet nem érte el, vagy a 65. életévét betöltötte.

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatást a polgármester – különös méltánylást érdemlő esetben – a (3) bekezdésektől eltérően is megállapíthatja.”


14. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdése az alábbiak szerint változik:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás

a) elsősorban a villanyáram-, a víz-, a gáz- vagy a csatornaszolgáltatás bevezetéséhez, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához, lakóingatlan felújításához, továbbá pénzbírság megfizetéséhez nyújtható,

b) egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot, különös méltánylást érdemlő esetben a 80.000 Ft-ot.”


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A (3) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás

a) elsősorban gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához, szilárd tüzelőanyag megvásárlásához, pénzbírság megfizetéséhez, továbbá más nyomós okból nyújtható,

b) egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 20.000 Ft-ot, különös méltánylást érdemlő esetben a 25.000 Ft-ot.”

15. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet

a) 14. § (1) bekezdésében „a 4. § (2) bekezdés g) pontja” szövegrész helyébe „a 4. § (2) bekezdés h) pontja” szövegrész lép,

b) 15. § (1) bekezdésében „a 4. § (3) bekezdés e) pontja” szövegrész helyébe „a 4. § (3) bekezdés f) pontja” szövegrész lép,

c) 16. § (1) bekezdésében „a 4. § (2) bekezdés g) pontja” szövegrész helyébe „a 4. § (2) bekezdés h) pontja” szövegrész lép,

d) 16. § (3) bekezdésében „a 4. § (2) bekezdés e) pontja” szövegrész helyébe „a 4. § (2) bekezdés f) pontja” szövegrész lép.


(2) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet

a) 8. § (7) bekezdés a) pontjában, a 11. § (16) bekezdés b)c) pontjaiban, a 12. § (4) bekezdés a) pontjában, a 14. § (6) bekezdés a)e) pontjaiban, 16. § (9) bekezdés a)e) pontjaiban a „jogosult” szövegrész helyébe a „kérelmező” szövegrész lép,

b) 8. § (7) bekezdés b) pontjában, 11. § (16) bekezdés d) pontjában, a 12. § (4) bekezdés b) pontjában, 14. § (6) bekezdés f) pontjában, 14. § (9) bekezdés f) pontjában a „jogosult szülő” szövegrész helyébe a „kérelmező” szövegrész lép.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Taktaharkány, 2016. március 18.




                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                           polgármester                                                           jegyző