Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016 (V.24..) rendelete

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016. (V. 24.) önkormányzati rendelete a települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 25- 2016. 05. 25

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének
20/2016. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról




Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és 1/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő, külterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban nádas művelési ágban nyilvántartott, legalább 2 ha területű földrészlet (a továbbiakban: nádas).

(2) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő, belterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóházként nyilvántartott ingatlan (a továbbiakban: lakóház), amennyiben abban legalább 6 hónapja életvitelszerűen nem tartózkodik senki, kivéve, ha a lakóházra az Állam, vagy az Önkormányzat javára elővásárlási jogot, vagy elidegenítési és terhelési tilalmat alapítottak.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában életvitelszerű tartózkodás azt jelenti, hogy

a) a lakóház a magánszemély otthona, máshol nincs olyan lakása, amelyet ténylegesen, rendeltetésszerűen használ,

b) a lakóház szolgál ténylegesen lakóhelyéül:

– ahonnan életét szervezi,

– ahonnan rendszeresen munkába indul és ide tér haza,

– ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás – legjellemzőbben folytatja,

– amely családi élete helyszínéül szolgál,

– amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe,

– amely elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési címeként) jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(4) A (2) bekezdés alkalmazásában nem tekinthető életvitelszerű tartózkodásnak, ha a magánszemély csupán ritkán, alkalomszerűen, az ott lakás látszatának keltése céljából használja az ingatlant.”


2. § A települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az ingatlan tulajdonosa, kivéve, ha a tulajdonos egyben egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként, vagy jogi személy tagjaként vállalkozási tevékenységet folytat a tulajdonában álló ingatlanon. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Az adó alanyának 2016-ban azt kell tekinteni, aki e rendelet hatálybalépésének napján megfelel az adóalanyiság követelményeinek.”


3. § A települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § Az adó alapja nádas esetén az ingatlan hektárban számított területe.”



4. § A települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


6. § (1) Az adó évi mértéke nádas esetén minden megkezdett hektár után 500 Ft, csökkentve a termőföld után megfizetett mezőőri járulék összegével.

(2) Az adó évi mértéke lakóház esetén 200.000 Ft.”

5. § A települési adóról szóló 10/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelet mellékletének bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„Benyújtandó a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalban Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata illetékességi területén lévő,

– külterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban nádas művelési ágban nyilvántartott földrészletről és

– belterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóházként nyilvántartott ingatlanról, amennyiben abban legalább 6 hónapja életvitelszerűen nem tartózkodik senki, kivéve, ha a lakóházra az Állam, vagy az Önkormányzat javára elővásárlási jogot, vagy elidegenítési és terhelési tilalmat alapítottak.”



6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Taktaharkány, 2016. május 20.





                        Dr. Szemán Ákos                                         Dr. Béni Gyula

                              polgármester                                                        jegyző