Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016 (X.18..) rendelete

A szociális célú tűzifa-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 10. 19- 2017. 02. 27

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.




1. § (1) A rendelet célja, hogy a Taktaharkányban élők részére támogatást nyújtson rászorultság alapján természetben, egyszeri tűzifa-támogatás formájában, hozzájárulva a lakás céljára használt épület fűtésének biztosításához.

(2) A rendelet alkalmazása során a család, vagyon, egyedül élő, háztartás fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában meghatározottak szerint kell értelmezni.


2. § (1) A támogatásra az a személy válhat jogosulttá, aki

a) Taktaharkányban legalább 5 éve állandó lakóhellyel rendelkezik és

b) életvitelszerűen Taktaharkányban lakik.

(2) Vissza nem térítendő természetbeni támogatást kell nyújtani a beérkezett igényeknek és a rászorultság fokának figyelembevételével 1–5 normál (1x1x1 m) m3 mennyiségű tűzifa formájában annak a vagyontalan személynek, aki

a) háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át, vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, vagy

e) lakhatási célú települési támogatásra jogosult, feltéve, hogy a támogatást nem gázszámla fizetésére igényelte, vagy

f) 70 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, feltéve, hogy jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át, vagy

g) a háztartásában fogyatékos személy van.

(3) Nem jogosult tűzifa-támogatásra az a személy, akinek lakása tűzifával nem fűthető.

(4) Az olyan ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem igényelhető.

(5) A tűzifa-támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel.

(6) A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

(7) A támogatás megállapításának feltétele a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott lakókörnyezet rendezettségének biztosítása, melynek ellenőrzésére a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottakat kell alkalmazni.


3. § (1) A támogatásra vonatkozó kérelmeket a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani a mellékletben szereplő nyomtatványon.

(2) A kérelemhez csatolni kell a család minden tagjára vonatkozó, a kérelem benyújtásának napját megelőző hónap jövedelméről szóló jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást.

(3) A kérelem 2016. november 2-től 2016. november 25-ig nyújtható be.

(4) A támogatás odaítéléséről a Szociális Bizottság határozattal dönt 2016. december 9-ig.

(5) Amennyiben a Szociális Bizottság vitatja a kérelemben szereplő adatok hitelességét, környezettanulmány készítését rendelheti el.

(6) A Szociális Bizottság a támogatásra való jogosultságot kivételesen méltányolható esetben a 2. §-ban meghatározottaktól eltérően is megállapíthatja.

(7) A tűzifa kiosztása 2017. január 31-ig házhozszállítással történik, melynek költségeit az Önkormányzat fedezi.

(8) A kiszállított tűzifát átvételi elismervényen kell átvenni.


4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2017. február 28-án hatályát veszti.



Taktaharkány, 2016. október 17.




                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző