Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 6/2016 (II.16..) rendelete

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 17- 2016. 12. 30

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről





Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületére, bizottságaira, a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalra (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és az Önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.


2. § Az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételi főösszege (finanszírozási bevételek nélkül)                 378 462 e Ft,

b) költségvetési kiadási főösszege (finanszírozási bevételek nélkül)                 378 462 e Ft,

c) finanszírozási bevételek főösszege                                                                      0 e Ft,

d) finanszírozási kiadások főösszege                                                                       0 e Ft,

e) felhalmozási bevételek főösszege                                                               132 000 e Ft,

f) felhalmozási kiadások főösszege                                                                132 000 e Ft,

g) bevételi főösszege                                                                                     510 462 e Ft,

h) kiadási főösszege                                                                                      510 462 e Ft.


2. A költségvetés részletezése

3. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított költségvetési bevételek előirányzat-csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését e rendelet 2., 3., 4. mellékletei tartalmazzák.

(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított költségvetési kiadások előirányzat-csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését e rendelet 5., 6., 7. mellékletek tartalmazzák.

(3) A 2. § (1) bekezdés c) pontjában megállapított finanszírozási bevételek részletezését e rendelet 2.10. mellékletei tartalmazza.

(4) A 2. § (1) bekezdés d) pontjában megállapított finanszírozási kiadások részletezését e rendelet 5.1.  melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzati szintű működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


4. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

  1. Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

5. § A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 11. melléklet tartalmazza.


6. § A Képviselő-testület a költségvetési szervek éves létszám-előirányzatát e rendelet 10. melléklete szerint határozza meg.


7. § A Képviselő-testület települési támogatás jogcímen 30 000 e Ft-ot biztosít a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott támogatások fedezetére.


8. § (1) A város és községgazdálkodás szakfeladaton belül 500 e Ft összeg utólagos elszámolási kötelezettség mellett elkülönítésre kerül a Taktaharkányi Református Egyházközség és a Taktaharkányi Római Katolikus Egyházközség részére támogatásként.

(2) A város és községgazdálkodás szakfeladaton belül 2 900 e Ft összeg utólagos elszámolási kötelezettség mellett, elkülönítésre kerül a taktaharkányi székhelyű civil szervezetek részére támogatásként. A támogatás mértékét a civil szervezetek kérelme alapján a polgármester határozza meg.

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározottakon túl a Taktaharkány Egészséges Környezetéért Alapítvány részére 50 e Ft támogatást nyújt.

(4) Az Önkormányzatnál közszolgálati jogviszonyban és munkaviszonyban állók cafetéria juttatása 2000 e Ft.

(5) Az Önkormányzatnál és intézményeinél közalkalmazotti jogviszonyban és munkaviszonyban állók cafetéria juttatása 7300 e Ft.

(6) Az Önkormányzatnál munkaviszonyban állók cafetéria juttatása 400 e Ft.


9. § (1) A támogatások folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezetekkel az Önkormányzat nevében a polgármester megállapodást köt a támogatás céljáról, a támogatott tevékenységről, a támogatás összegéről, a felhasználás határidejéről, a rendelkezésre bocsátás, folyósítás módjáról, feltételeiről, ütemezéséről, az elszámolási kötelezettség szabályairól, valamint a jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetési rendjéről.

(2) Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a megállapodásban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatokat szolgáltatott, a támogatást az Önkormányzat költségvetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(3) A felsorolt támogatások felhasználásáról a támogatott legkésőbb a költségvetési évet követő március 31-ig köteles a támogatást megítélő részére írásbeli beszámolót készíteni, csatolva a felhasználást igazoló bizonylatok hitelesített másolatát.

(4) Amennyiben a támogatott az elszámolási kötelezettségnek nem tesz eleget, vagy nem tudja hitelt érdemlően igazolni az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. §-ában előírt kötelezettség teljesítését, a továbbiakban önkormányzati támogatásban nem részesülhet.


3. A költségvetés végrehajtásának szabályai


10. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A Képviselő-testület egymillió forint keretösszeget biztosít a polgármester számára saját hatáskörben történő felhasználásra.

(3) A (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján tett intézkedések esetében a polgármester a Képviselő-testületet utólag tájékoztatni köteles.


11. § Az Önkormányzat pénzügyi egyensúlyának megteremtése érdekében a jegyző köteles előkészíteni az Önkormányzat kiegészítő támogatásának igénybejelentését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedés megtételéről és a támogatási igény kimunkálásáról, valamint annak határidőben történő benyújtásáról a polgármester köteles gondoskodni.



4. Az előirányzatok módosítása


12. § A Képviselő-testület e rendeletben jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek módosításáról, átcsoportosításáról a módosítás, átcsoportosítás szükségessé válását követő ülésén dönt.

(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az átcsoportosítás szükségessé válását követő ülésén dönt.

(3) Amennyiben az Önkormányzat év közben e rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Az Önkormányzat számára év közben biztosított pótelőirányzatokról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(5) A Képviselő-testület a (3)–(4) bekezdésekben foglalt esetben és szükség szerint módosítja e rendeletét.

5. A gazdálkodás szabályai


13. § A költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság tekintetében, az önkormányzati előirányzatok kivételével, a költségvetési szervek vezetői teljes jogkörrel rendelkeznek. Az önkormányzati előirányzatok felett a polgármester rendelkezik teljes jogkörrel. A Polgármesteri Hivatal előirányzatai felett a polgármester és a jegyző együttesen rendelkezik teljes jogkörrel.


14. § (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratokban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.

(4) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(5) A feladat elmaradásból származó – kiemelt – kiadási előirányzat-megtakarítások felhasználására a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(6) A költségvetési szervek részére biztosított dologi kiadásokon belül a közüzemi kiadások nem csoportosíthatók át.


15. § (1) A költségvetési szervek kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban bevételeik és kiadásaik időarányos teljesítéséről és kintlévőségükről kötelesek adatszolgáltatást teljesíteni.

(2) A költségvetési szervek a költségvetési előirányzatok évközi felhasználásának helyzetéről és kintlévőségükről kéthavonta – minden második hónapot követő hó 15. napjáig – kötelesek a jegyző részére az általa megadott részletességgel és szempontok alapján adatot szolgáltatni.

(3) Az adatszolgáltatásokért a költségvetési szerv vezetője felelős.


16. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról, a támogatások utalásáról az önkormányzati szintű forrásképződés üteméhez és nagyságrendjéhez igazodóan a jegyző által előzetesen felülvizsgált és jóváhagyott összegig kell gondoskodni.

(2) A költségvetési szervek kötelezettségvállalás előtt kötelesek a pénzügyi fedezet rendelkezésre állása, a likviditási problémák elkerülése érdekében a jegyzővel egyeztetni.


17. § A költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj, vagy más szerződés alapján díjazás, munkakörébe tartozó, munkaköri leírása szerint számára előírt feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésre a költségvetési szerv által a feladatra vonatkozó előzetesen írásban kötött szerződés igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett. Erről a szerződés megküldése mellett a jegyzőt írásba kell tájékoztatni.


18. § (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a Képviselő- testület előzetes engedélye szükséges.

(2) Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás a költségvetésben rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(3) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, projektek, és beruházások lebonyolításával, a projektek elszámolásával a Polgármesteri Hivatalt bízza meg.

(5) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az intézmény az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat – ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is – alátámasztó leltározást elegendő kétévenként végrehajtani. A következő leltározást 2015. évben december 31-i fordulónappal el kell végezni.


6. Kiadások készpénzben történő teljesítése


19. § Az Önkormányzat és a költségvetési szervek bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.


20. § Az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségének bemutatását e rendelet 13-15. melléklete tartalmazza.


21. § A 2016. év várható bevételi és kiadási előirányzatok teljesülésére vonatkozó, önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemtervet e rendelet 19. melléklete tartalmazza.


22. § A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve e rendelet 16. melléklete tartalmazza.



7. Záró rendelkezések


23. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről szóló 5/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet.


Taktaharkány, 2016. február 16.




                   Dr. Szemán Ákos sk.                                                       Dr. Béni Gyula sk.

                          polgármester                                                                        jegyző