Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 7/2016 (II.16..) rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 02. 17- 2016. 04. 29

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló
8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról




Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban rendelet) 9. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) legalább egyik házastárs legalább egy éve folyamatosan közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati viszonyban, vagy munkaviszonyban áll,”


(2) A rendelet 9. § (5)-(8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Az otthonteremtési célú települési támogatás egyszeri összege 200.000 Ft és további

a) 100.000 Ft egy gyermekkel rendelkező házaspárok esetén,

b) 200.000 Ft két gyermekkel rendelkező házaspárok esetén,

c) 300.000 Ft három, vagy több gyermekkel rendelkező házaspárok esetén.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott gyermek:

a) a magzat vagy az ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint

b) aki az igénylő eltartottja és

ba) a 20. életévét még nem töltötte be,

bb) a 20. életévét már betöltötte, de felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy

bc) a 20. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott gyermek az (5) bekezdésben meghatározott támogatás elnyerése szempontjából akkor számítható be, ha az igénylővel együtt a megvásárolt ingatlanba beköltözik és a gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadott. A házaspár 8 éven belülre a meglévő gyermekei mellé legfeljebb két gyermek születését vállalhatja, mely esetben a vállalt gyermekek számát hozzá kell számítani a már meglévő gyermekek számához.

(8) A házaspár az (5) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott támogatás elnyeréséhez nyilatkozatban vállalja, hogy minden gyermekét a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődében fogja óvodáztatni és a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában fogja iskoláztatni, mely követelmény alól a szülő nyomós okból felmentést kérhet.”


(3) A rendelet 9. §-a az alábbi (9)–(12) bekezdésekkel egészül ki:

„(9) Az otthonteremtési célú települési támogatással vásárolt, vagy épített lakás 5 éven belüli elidegenítése esetén a támogatás összegét az Önkormányzat részére 6 hónapon belül vissza kell fizetni.

(10) Amennyiben a házaspár a (8) bekezdésben meghatározott feltételeket nem teljesíti, a támogatás (8) bekezdés a)–c) pontjaiban meghatározott összeget az Önkormányzat részére 6 hónapon belül vissza kell fizetni.

(11) Az otthonteremtési célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa, valamint a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje.

(12) Az otthonteremtési célú települési támogatást a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – az (2)–(4) és (10)–(11) bekezdésektől, valamint a 4. § (4) bekezdéstől eltérően is megállapíthatja.”


2. § (1) A rendelet 10. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) a kérelmező, vagy házastársa legalább egy éve folyamatosan közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati viszonyban, vagy munkaviszonyban áll,”


(2) A rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A kelengye célú települési támogatás egyszeri összege

a) a (3) bekezdésben meghatározott számla végösszege, de legfeljebb 50.000 Ft,

b) a (3) bekezdésben meghatározott számla végösszege, de legfeljebb 100.000 Ft, ha az igénylő nyilatkozatban vállalja, hogy a támogatással érintett gyermekét a Szivárvány Napközi Otthonos Egységes Óvoda-Bölcsődében fogja óvodáztatni és a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában fogja iskoláztatni.”


(2) A rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben az igénylő a (4) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételeket nem teljesíti, a támogatás (4) bekezdés a) pontjában meghatározott összegen felüli részét az Önkormányzat részére 6 hónapon belül vissza kell fizetni.”


(3) A rendelet 10. §-a az alábbi (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A kelengye célú települési támogatásra való jogosultság megállapításának feltétele, hogy a jogosult a lakókörnyezete rendezettségét a 3. §-ban meghatározottak szerint biztosítsa, valamint a jogosult által életvitelszerűen lakott ház kertjét legalább 50 m2 területen konyhakerti növények ültetésével, nevelésével, gondozásával megművelje.”


(4) A rendelet 10. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A kelengye célú települési támogatást a Szociális Bizottság – különös méltánylást érdemlő esetben – az (2)–(3) és (5) bekezdésektől, valamint a 4. § (4) bekezdéstől eltérően is megállapíthatja.”


3. § Ha az otthonteremtési célú települési támogatást, vagy a kelengye célú települési támogatást e rendelet hatályba lépése előtt a jogosult megkapta, az e rendelet szerinti összegre jogosult, ha az e rendelet követelményeinek megfelel és erre vonatkozó kérelmét e rendelet hatályba lépését követő 30 napon belül a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalba benyújtja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2016. április 30-án hatályát veszti.





                        Dr. Szemán Ákos sk.                                               Dr. Béni Gyula sk.

                               polgármester                                                              jegyző