Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

2023.01.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaharkány Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal.

b) hivatali munkaidő: a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezését a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötés létesítésére történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Amennyiben a házasságkötés létesítésén a polgármester közreműködik, a kérelemről a jegyző a polgármester egyetértésével dönt.

(4) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívül lehet tartani.

(5)

(6) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.

3. A többletszolgáltatás díjazása

4. § (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül térítésmentesen biztosítja a házasságkötés létesítéséhez alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítéséért az Önkormányzat nem számít fel díjat.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként és személyenként 20.000 Ft díjazás illeti meg.

(2)

4. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti házasságkötés létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a házasságkötések hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő díjak mértékéről szóló 8/2013. (X. 8.) önkormányzati rendelet.

Taktaharkány, 2017. március 20.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula polgármester jegyző

1. melléklet a 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelethez

Kérelem
hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli
házasságkötés létesítésének engedélyezéséhez
Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli* engedélyezését.
Név:
Lakcím:
Kézbesítési cím:
Név:
Lakcím:
Kézbesítési cím:
Az esemény időpontja:
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
Taktaharkány............................................................ közterület......................... házszám/hrsz.
Az önkormányzati rendeletben megállapított szolgáltatási díj befizetését vállaljuk.
A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása esetén tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre, ha:

a) a tanúk- szükség esetén - tolmács vagy jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk a házasságkötés létesítésének méltó keretéről,

c) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe vissza utazásáról,

d) gondoskodunk az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvi alapiratoknak a házasságkötés létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyvi alapiratok helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.

e) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tévő körülmény bekövetkezése esetén a házasság megkötésére alkalmas

helyszínként………………………………………………………………………………………jelöljük meg.
Taktaharkány,...............................................
……………………………… ……………………........
aláírás aláírás
Az engedély kibocsátását javaslom / nem javaslom. *
Hivatali időn kívüli engedélyezés / hivatali helyiségen kívüli engedélyezés esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidőt / az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem. *
*Kívánt részt aláhúzni
………………………………. ……………………………………..
közreműködő jegyző