Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 22- 2017. 05. 23

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

2017.03.22.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaharkány Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal.

b) hivatali munkaidő: a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezését a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötés létesítésére történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Amennyiben a házasságkötés létesítésén a polgármester közreműködik, a kérelemről a jegyző a polgármester egyetértésével dönt.

(4) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívül lehet tartani.

(5) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés létesítése ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése során az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(6) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.

3. A többletszolgáltatás díjazása

4. § (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül térítésmentesen biztosítja a házasságkötés létesítéséhez alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítéséért az Önkormányzat nem számít fel díjat.

5. § (1) Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítésén történő részvételéért bruttó 10.000 Ft díj fizetendő.

(2) Amennyiben kívül a házasságkötés létesítésén a polgármester közreműködik, közreműködésért díj nem jár.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti házasságkötés létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a házasságkötések hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő díjak mértékéről szóló 8/2013. (X. 8.) önkormányzati rendelet.

Taktaharkány, 2017. március 20.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula polgármester jegyző

1. melléklet a 11/2017. (III. 21.) önkormányzati rendelethez

Kérelem
hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli
házasságkötés létesítésének engedélyezéséhez
Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli* engedélyezését.
Név:
Lakcím:
Kézbesítési cím:
Név:
Lakcím:
Kézbesítési cím:
Az esemény időpontja:
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
Taktaharkány............................................................ közterület......................... házszám/hrsz.
Az önkormányzati rendeletben megállapított szolgáltatási díj befizetését vállaljuk.
A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása esetén tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre, ha:

a) a tanúk- szükség esetén - tolmács vagy jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk a házasságkötés létesítésének méltó keretéről,

c) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe vissza utazásáról,

d) gondoskodunk az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvi alapiratoknak a házasságkötés létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyvi alapiratok helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.

e) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tévő körülmény bekövetkezése esetén a házasság megkötésére alkalmas

helyszínként………………………………………………………………………………………jelöljük meg.
Taktaharkány,...............................................
……………………………… ……………………........
aláírás aláírás
Az engedély kibocsátását javaslom / nem javaslom. *
Hivatali időn kívüli engedélyezés / hivatali helyiségen kívüli engedélyezés esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidőt / az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem. *
*Kívánt részt aláhúzni
………………………………. ……………………………………..
közreműködő jegyző