Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017 (III.21..) rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 22- 2017. 03. 22

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban Ör.) 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Hivatalból – a taktaharkányi székhelyű köznevelési intézmény vezetőjének szeptember 30-ig történő kezdeményezésére – induló eljárásra természetbeni szociális ellátás formájában a nevelési év és a tanítási év időtartamára gyermekétkeztetési célú települési támogatásban kell részesíteni azt a szülőt, aki az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelel:”


2. § Az Ör. 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A jövedelempótlási célú települési támogatást legfeljebb hat hónap időtartamra állapítható meg.”


3. § (1) Az Ör. 18. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A közgyógyellátási célú települési támogatás hat hónap időtartamra állapítható meg, az ismételt megállapítás iránti kérelem a jogosultság időtartama alatt, annak lejártát megelőző 60. naptól nyújtható be.”


(2) Az Ör. 18. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) A közgyógyellátási célú települési támogatás havi összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 35%-át érheti el készpénzben vagy természetbeni ellátás formájában.”

4. § Az Ör. 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A megváltozott munkaképességűek települési támogatása három hónap időtartamra, de legfeljebb a jogosult foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának fennállásáig állapítható meg.”


5. § (1) Az Ör. 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Taktaharkány népességmegtartó erejének fokozása, valamint lakónépesség-számának növelése érdekében a házaspárok lakástulajdonhoz jutásának segítésére nyújtott települési támogatás az otthonteremtési célú települési támogatás.”



(2) Az Ör. 21. § (2) bekezdés c)-d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) a házastársaknak, kiskorú gyermeküknek, vagy más velük együtt költöző hozzátartozójuknak a (4) bekezdésben meghatározott lakást kivéve más lakástulajdona nincs,

d) a vásárolt, vagy épített ingatlanba költöző személyek száma alapján az egy főre eső lakrész alapterületének mértéke eléri a 6 m2-t,

e) a (4) bekezdésben meghatározott lakásban lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek,”



(3) Az Ör. 21. § (8)-(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) A (4) bekezdésben meghatározott lakás 5 éven belüli elidegenítése esetén a támogatás összegét az Önkormányzat részére 6 hónapon belül vissza kell fizetni.

(9) Az otthontermési célú települési támogatás – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2) bekezdés a) pontjától és a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.






                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző