Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2018. 06. 01

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

2018.06.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát ne zavarja, biztonságát, testi épségét, valamint jogai gyakorlását ne veszélyeztesse.

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Állattartó: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.évi XXVIII. törvény. (Ávt.) 3. § 1. pontjában meghatározott személy

(2) Kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott állat

(3) Állattartás: az a tevékenység, amely arra irányul, hogy biztosítsa az állat számára életkörülményeinek, fajtájának, korának, fizikai jellemzőinek megfelelő elhelyezését, táplálását, gondozását, nevelését, felügyeletét.

3. § (1) Állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet.

(2) Az állattartó köteles az állatot úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon.

(3) Ha az állattartó nem kívánja a kedvtelésből tartott állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.

4. § (1) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.

(2) Az eb tulajdonosa az ebet belterület közterületén csak pórázon vezetheti.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, ha ebet tart, kerítéssel, vagy más alkalmas módon köteles megakadályozni az eb más tulajdonában lévő ingatlanra, vagy a közterületre való átjutását.

(4) Az eb tulajdonosa köteles az ebösszírásban közreműködni, bejelentési kötelezettségének eleget tenni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, ha harapós, vagy támadó természetű ebet tart, köteles a lakóház, lakás, vagy egyéb terület bejáratán jól látható helyen a harapós ebre utaló táblát elhelyezni.

(6) Ha az eb harapós, vagy támadó természetű, a lakóház, lakás, vagy egyéb terület bejáratán jól látható helyen a harapós ebre utaló táblát kell elhelyezni.

(7) Köznevelési, egészségügyi, szociális, kulturális, sportlétesítmények területére, temetőbe ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, vagy annak udvarába eb – a vakvezető, terápiás és mozgáskorlátozottakat segítő eb, továbbá a fegyveres és rendészeti szervek szolgálati ebe kivételével – nem vihető be.

(8) Vendéglátó üzletbe és szórakozóhelyre eb kizárólag az üzemeltető engedélyével vihető be.

5. § A kedvtelésből tartott állatok tartásával összefüggő önkormányzati hatósági ügyben a hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

6. § A rendeletben meghatározott állattartási szabályok megsértése esetén a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletében foglaltak az irányadóak.

7. § Ez a rendelet 2017. december 1. napján lép hatályba.

Taktaharkány, 2017. november 27.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző