Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezése és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 22

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezése és a házszám-megállapítás szabályairól

2023.03.22.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A közterület nevének megállapítása és megváltoztatása

1. § (1) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani.

(2) Minden házszámnak valamely közterülethez kell tartoznia, de közterületnevek létezhetnek házszámok nélkül is.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

2. § (1) A közterületnév megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Közterületnevet csak különösen indokolt esetben szabad megváltoztatni.

(3) A megváltoztatásra akkor kerülhet sor, ha a hasonló hangzású nevek zavarkeltők, a névhasználatban kimutatható változás következett be, a névvel jelölt létesítményt megváltoztatták, vagy átalakították, a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő, az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

(4) A névváltozás előtti közterületnevet jelző táblát piros átlós vonallal áthúzva – az új névtábla mellett – az utca elején és végén 6 hónapig fenn kell tartani.

3. § A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezhetik:

a) az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában határozati javaslat előterjesztésére jogosultak

b) az érintett utcán ingatlantulajdonnal, vagy választójoggal rendelkező állampolgárok legalább 15%-a.

4. § (1) A személyről elnevezett közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(2) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó így ismert, vagy az elnevezés egy családról történik.

2. Közterületnév-táblák elhelyezése

5. § (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületnév-táblákon kell feltüntetni.

(2) A közterületnév-táblán feltüntetett névnek meg kell egyeznie a közterületnév-jegyzékben szereplő írásmóddal, azonban a jobb láthatóság céljából rövidítve is feltüntethető.

(3) A közterületnév-táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(4) A közterületnév-táblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév-tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. A közterületnév-táblán reklám céljára szolgáló feliratot elhelyezni nem szabad. A közterületnév-tábla környezetében reklám céljára szolgáló táblát elhelyezni, vagy növényzetet telepíteni csak úgy szabad, hogy azzal ne zavarja a közterületnév-tábla szerepét, láthatóságát.

(6) A közterületnév-táblák kihelyezéséről a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezés előtt 15 nappal értesíteni kell.

3. A házszámozás szabályai

6. § (1) A névvel ellátott közterületről megközelíthető beépített és beépítésre szánt telkeket házszámmal kell ellátni. Azonos névvel ellátott közterülethez tartozó több telek azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel a telek határos.

(3) Ha a telek több közterülettel határos, a házszámozást a teleknek azon közlekedési csatlakozása határozza meg, amelyről az ingatlan főépületének gyalogos megközelítése biztosított.

(4) Új számozás esetén a telkek számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a településközponttól kifelé haladva növekedjenek és a közterület jobb oldalán lévő telkeket páros, bal oldalán lévő telkeket páratlan számmal kell ellátni. Ha a közterület teret érint, akkor a számozás az óramutató járásával megegyezően történik. Egyoldalas beépítésű utcában a számozás folyamatos.

(5) A telkek számozására arab számokat kell használni. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként a latin ábécé nagybetűi alkalmazhatók. Amennyiben a közterülethez tartozó telkek számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új beépíthető telkek jönnek létre, ékelődnek be, akkor a meglévő házszámot változatlanul hagyva, a latin ábécé nagybetűivel történő alátöréssel az új házszámokat úgy kell megállapítani, hogy azok a kialakult növekvő számsorral összhangban (A-Z) emelkedjenek.

7. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetekben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely a telkek azonosítását akadályozza. Ilyen esetnek minősül, ha:

a) több telek azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

b) a telek egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) a telek házszáma téves, vagy

d) a telek megosztására vagy telkek egyesítésére került sor.

(2) Amennyiben a közterülethez tartozó több telek azonos házszámmal rendelkezik, vagy a telkek számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

8. § (1)1 Az épület, a beépítetlen építési telek és az egyéb földterület házszámát hivatalból vagy kérelemre, határozattal a jegyző állapítja meg.

(2) Több telket érintő házszám megváltoztatása közterületenként, az összes érintett telekre vonatkozóan, egy határozatban történik.

(3) A közterület egészének vagy egy részének átszámozásával kapcsolatos eljárás során a házszám (táblák) kihelyezésével kapcsolatos költségek az önkormányzatot terhelik.

5. Házszámtáblák elhelyezése

9. § (1) A telkeket a közterületről jól látható, házszámmal (házszámtáblával) kell megjelölni.

(2) A házszámot az épület közterület felé néző homlokzatán, annak bejárat felőli részén kell elhelyezni.

(3) Előkertes beépítési mód esetén, amennyiben a közterületről a házszám nem lenne olvasható, a házszámot (házszámtáblát) a kerítésen a bejárat mellett, kerítés hiányában a telek közterületi határvonalán jól láthatóan kell elhelyezni.

(4) A telek házszámtáblával történő ellátásáról, annak folyamatos karbantartásáról és szükség szerinti pótlásáról a telek tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni.

6. Záró rendelkezések

10. §2

11. §3

12. § (1) Ez a rendelet 2018. június 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszámozás szabályairól szóló 9/2014 (IX. 30.) önkormányzat rendelet.

Taktaharkány, 2018. május 28.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző
1

A 8. § (1) bekezdése a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 10. §-t a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 11. §-t a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.