Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (II. 13.) önkormányzati rendelete

Taktaharkány jelképeiről és a Taktaharkányra utaló elnevezésekről, azok használatáról, valamint a közterületek fellobogózásának rendjéről

Hatályos: 2020. 05. 05

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (II. 13.) önkormányzati rendelete

Taktaharkány jelképeiről és a Taktaharkányra utaló elnevezésekről, azok használatáról, valamint a közterületek fellobogózásának rendjéről

2020.05.05.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Taktaharkány címere

1. § (1) Taktaharkány címere csücskös címerpajzs, a felső rész kék, rajta aranyszínű búzakalászok, mindkét oldalán ugyanolyan színű sütőtökök, az alsó rész piros, benne ezüstszínű eke.

(2) A címer ábrázolását az 1. melléklet tartalmazza.

2. § (1) Taktaharkány címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség a címer színhű ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, kerámia stb.) színében, grafikai sokszorosításra alkalmas egyszínű rajz esetében a címerkép kontúrjaival, vagy a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megfelelően történhet.

3. § (1) Taktaharkány címerét

a) az Önkormányzat, vagy az általa fenntartott, közfeladatokat ellátó intézmények,

b) az Önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság,

c) a települési nemzetiségi önkormányzat,

d) az a)–c) pontban felsoroltak képviseletére jogosult személyek,

e) az önkormányzati képviselők

a hivatali feladataik ellátása során engedély nélkül használhatják, továbbá helyezhetik el az épületeiken és helyiségeikben.

(2) Taktaharkány címerét azon civil szervezetek, amelyekkel az Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött és a címer használatához az együttműködési megállapodásban hozzájárult, az együttműködési megállapodásban meghatározott feladataik ellátása során használhatják, továbbá helyezhetik el az épületeiken és helyiségeikben.

(3) Taktaharkány címerét az Önkormányzat fenntartásában működő művészeti csoportok fellépésük során használhatják.

2. Taktaharkány zászlója (lobogója)

4. § (1) Taktaharkány zászlója téglalap alakú, fehér színű alsó és felső, szegélyeit piros és zöld egyenlő szárú háromszögekből összeálló díszszegély alkotja olyan módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve a nemzeti színek együttesét alkossák.

(2) Az oldalak egymáshoz viszonyított aránya

a) fekvő formátumú zászló esetében 2:3, a díszszegély magassága a zászló felének ötödrésze,

b) álló formátumú zászló (függöny) esetében 2:1, a díszszegély magassága a zászlómagasság felének egytizede.

(3) A zászló közepén Taktaharkány címere helyezkedik el. A címer magassága a zászló magasságának egyharmada. A címer alatt felfelé ívelő, arany színű „Taktaharkány” felirat helyezkedik el.

(4) Azokon a középületeken, amelyeket az Önkormányzat, vagy az általa fenntartott, közfeladatokat ellátó intézmények, az Önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint a települési nemzetiségi önkormányzat a feladatuk ellátása során használnak, Magyarország zászlaja vagy lobogója – és amennyiben kitűzték, az európai zászló – mellé minden olyan esetben ki kell tűzni, amikor ennek tárgyi feltételei a középület és környezete építészeti sajátosságaira tekintettel biztosítottak.

(5) Taktaharkány zászlóját (lobogóját) a középületen úgy kell kitűzni, hogy szemből nézve a nemzeti zászlóhoz képest bal kéz felől, amennyiben az európai zászlót is kitűzték, jobb kéz felől legyen. A zászlórúd hossza a nemzeti zászló rúdjáéval megegyezik.

(6) Taktaharkány zászlóját (lobogóját) rendszeresen – legalább háromhavonta – tisztítani, elhasználódása esetén pedig cserélni kell.

(7) Szélsőséges időjárási viszonyok között – azok időtartamára – a szerv vezetője elrendelheti Taktaharkány zászlójának bevonását.

3. Taktaharkány címerének és zászlójának (lobogójának) engedélyhez kötött használata

5. § Vásáron (különösen kiállításon, árubemutatón), kulturális vagy társadalmi jellegű rendezvényen az ilyen esemény rendezésére vagy azon részvételre jogosultak részére a címer eseti a polgármester engedélyezheti és a vásár, rendezvény, valamint a rendező vagy a részvételre jogosult tevékenységének jelentősége a címer használatát indokolja.

6. § A címer vagy a zászló védjegyként nem használható.

7. § (1) A címer és a zászló használata díjmentes.

(2) A címer és a zászló (lobogó) használata csak akkor engedélyezhető,

a) ha a kérelmező természetes személy lakó- vagy tartózkodási helye, nem természetes személy székhelye, telephelye vagy fióktelepe Taktaharkány közigazgatási területén található, vagy egyébként

b) tevékenysége, működése Taktaharkányhoz kötődik.

8. § (1) Taktaharkány címerének vagy a zászlójának (lobogójának) használatára vonatkozó kérelmet a Képviselő-testülethez kell benyújtani.

(2) A címer és a zászló (lobogó) használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét vagy megnevezését, lakóhelyét vagy székhelyét,

b) a használat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget,

d) a forgalomba hozatal, terjesztés módját,

e) a használat időtartamát,

f) a címert, zászlót (lobogót) hordozó tárgy mintapéldányát (rajzát, fényképét stb.),

g) a felhasználásért felelős személy nevét.

(3) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét vagy megnevezését, lakóhelyét vagy székhelyét,

b) a használat célját,

c) az előállítható mennyiséget,

d) a forgalomba hozatallal, terjesztéssel kapcsolatos kikötéseket,

e) a használat érvényességének időtartamát,

f) az engedély visszavonhatóságára történő figyelmeztetést és lehetséges okait,

g) a használattal kapcsolatos esetleges egyéb feltételeket, kikötéseket és előírásokat,

h) a használatért felelős személy megnevezését.

(4) A használat

a) a kérelmező működési idejének időtartamára,

b) tevékenység folytatásának időtartamára,

c) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

d) egy alkalomra,

e) meghatározott feltétel bekövetkezéséig vagy

f) határozatlan időre

engedélyezhető.

(5) Nem adható engedély, valamint a már kiadott engedélyeket vissza kell vonni, ha a címer vagy zászló (lobogó) használatának módja vagy körülményei az Önkormányzat vagy a nagyközség lakosságának jogát, jogos érdekeit, a címer, mint önkormányzati jelkép méltóságát sértenék vagy veszélyeztetnék, illetve sértik vagy veszélyeztetik, továbbá a címerhasználat jogszabályba ütközik.

9. § (1) A címer használatára vonatkozó engedély jogosultja az engedély által meghatározott módon és célra használhatja a címert.

(2) A címer használatára vonatkozó engedély jogosultja az engedélyezett címerhasználatot másra nem ruházhatja át.

(3) Az engedélyezett címerhasználat ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

4. Taktaharkány címerének és zászlójának (lobogójának) engedélyhez nem kötött használata

10. § (1) A településhez tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert és a zászlót (lobogót) az e rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.

(2) A címernek és a zászlónak (lobogónak) a nemzeti ünnepek, a helyi rendezvények és az ezekhez kapcsolódó egyéb társadalmi rendezvény, nemzeti, vagy helyi jellegű más megemlékezés, valamint katonai tiszteletadás alkalmával történő eseti használata megengedett.

5. Közös szabályok

11. § A címer és a zászló (lobogó) használata során mindenki köteles megőrizni azok tekintélyét és méltóságát.

6. A közterületek ünnepi fellobogózásának rendje

12. § (1) A nemzeti ünnepeken a Dózsa György, a Rákóczi, a Béke, a Honvéd, a Vörösmarty és a Kazinczy utcákon található minden második közterületi lámpaoszlopra a nemzeti zászlót ki kell tűzni az ünnepnapot megelőző nap 12 órától, az azt követő nap 12 óráig.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott ünnepeken kívül is dönthet a település közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózásáról.

7. A „Taktaharkány” névnek és a név toldalékos formájának felvétele és használata

13. § (1) A „Taktaharkány” nevet vagy annak bármely toldalékos formáját (a továbbiakban együtt: településnév) természetes személyek, jogi személyek és más szervezetek tevékenységük során vagy működésükkel összefüggésben engedéllyel használhatják (a továbbiakban együtt: névhasználat), így különösen üzlet vagy építmény elnevezésében, rendezvény címében, továbbá védjegyben vagy termékmegjelölésére.

(2) A névhasználat akkor is engedélyköteles, ha az (1) bekezdésben meghatározott kifejezés akár szóösszetételként, akár kötőjellel, vagy bármilyen elválasztással jelenik meg.

(3) Nem engedélyköteles

a) az a névhasználat, amely jogszabályon alapul,

b) Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata részvételével működő önkormányzati társulás névhasználata,

c) az Önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság névhasználata,

d) a domain névvel, sajtótermékkel és médiaszolgáltatással kapcsolatos névhasználat.

14. § (1) A névhasználat díjmentes.

(2) A névhasználat csak akkor engedélyezhető,

a) ha a kérelmező természetes személy lakó- vagy tartózkodási helye, nem természetes személy székhelye, telephelye vagy fióktelepe Taktaharkány közigazgatási területén található, vagy egyébként

b) tevékenysége, működése Taktaharkányhoz kötődik.

8. A névhasználat engedélyezése

15. § (1) A névhasználatra vonatkozó kérelmet a Képviselő-testülethez kell benyújtani, amely a névhasználat engedélyezéséről, valamint az engedély visszavonásáról soron következő ülésén dönt.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét vagy megnevezését, lakóhelyét vagy székhelyét,

b) a kérelmezett névhasználat célját és módját,

c) a kérelmező tevékenységi körét,

d) a kérelmezett névhasználat időtartamát,

e) a dísz- vagy emléktárgy, jelvény, embléma vagy termék tervét, amennyiben annak megjelölését szolgálná a településnév,

f) a felhasználásért felelős személy nevét.

(3) A névhasználati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét vagy megnevezését, lakóhelyét vagy székhelyét,

b) az engedélyezett névhasználat célját és módját,

c) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

d) az engedélyezett névhasználat időtartamát,

e) az engedély visszavonhatóságára történő figyelmeztetést és lehetséges okait,

f) a névhasználattal kapcsolatos esetleges egyéb feltételeket, kikötéseket és előírásokat,

g) a névhasználatért felelős személy megnevezését.

(4) A névhasználat

a) a kérelmező működési idejének időtartamára,

b) tevékenység folytatásának időtartamára,

c) meghatározott időpontig történő felhasználásra, egy alkalomra,

d) meghatározott feltétel bekövetkezéséig vagy

e) határozatlan időre

engedélyezhető.

(5) Nem adható engedély, amennyiben a tervezett névhasználat

a) jogszabályba ütközik,

b) bizonyíthatóan az Önkormányzat, vagy a nagyközség lakosságának jogait, jogos érdekeit sértenék vagy veszélyeztetnék,

c) a kérelem elbírálását megelőzően már engedélyezett névhasználattal azonos.

(6) A névhasználati engedélyt vissza kell vonni, ha

a) a névhasználati engedély jogosultja a névhasználatot az engedélyben foglaltaktól eltérő módon vagy célra folytatja,

b) a névhasználati engedély jogosultja az engedélyben meghatározott, a névhasználattal kapcsolatos feltételeket, kikötéseket, egyéb előírásokat megszegi, vagy

c) az (5) bekezdésben meghatározott okok az engedély kiadását követően következnek be.

16. § (1) A névhasználati engedély jogosultja az engedély által meghatározott módon és célra használhatja a településnevet.

(2) A névhasználati engedély jogosultja az engedélyezett névhasználatot másra nem ruházhatja át.

(3) Az engedélyezett névhasználat ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

17. § Taktaharkány zászlójának (lobogójának), címerének és nevének használatával kapcsolatban kiadott engedélyek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

9. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a 2018. március 1-én lép hatályba.

Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző

1. melléklet az 5/2018. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Címer ábrázolása