Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízszállítási közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 12. 18

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízszállítási közszolgáltatásról

2019.12.18.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4 § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Taktaharkány közigazgatási területén minden közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosárára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területen keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy akna.

2. közszolgáltató: Taktaharkány területére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott és Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatával közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött gazdálkodó szervezet.

3. közszolgáltatási díj: e rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

4. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, melyet a keletkezés helyéről – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – közszolgáltatóval kell elszállítani ártalmatlanítás céljából.

5. begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása.

3. A közszolgáltatás tartalma

3. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) a következő tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolásra szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.

4. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

4. § (1) Taktaharkány közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást a Kurmai Kft. (székhely: 3561 Felsőzsolca, Bólyai u. 045/2. hrsz., a továbbiakban: közszolgáltató) látja el Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) Taktaharkány közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a taktaharkányi vagy a szerencsi szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni.

5. A közszolgáltatás ellátásnak rendje és módja

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) Ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) A (2) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

6. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást köteles a külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított három napon belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett e rendeletben megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani. Megrendeléskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját megjelölni.

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások, továbbá az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet e rendeletben megjelölt közszolgáltatóval köteles elszállítatni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti el.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást, és elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az feladatát elláthassa.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásáért díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

7. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § (1) A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv közszolgáltatási szerződésekre vonatkozó rendelkezései szerint szerződéses jogviszony jön létre.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait (közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve; jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek székhelye, adószáma, számlavezető pénzintézete),

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapítását,

h) a számla kiegyenlítésének módját,

i) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

(3) A közszolgáltató jogosult a (2) bekezdés a) pontjában felsorolt személyes adatok kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, különösen az igénybevett szolgáltatás ellenszolgáltatásának teljesítésével összefüggésben. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató köteles a rendelkezésre bocsátott adatok kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

8. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

9. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett – megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat.

9. A fizetendő díj

10. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

a) szállításának díja: 4000 Ft/m3,

b) ürítésének díja: 1000 Ft/m3,

c) szállításának és ürítésének díja összesen az a) és b) pontban meghatározott díjak összege csökkentve Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására vonatkozó támogatással.

11. § (1) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

(2) A közszolgáltató a Polgári Törvénykönyvben meghatározott mértékű késedelmi kamatot jogosult felszámítani közszolgáltatási díjat késedelmesen teljesítő ingatlantulajdonossal szemben.

10. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

13. § Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 11/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelet.

Taktaharkány, 2019. március 18.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző