Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívül történő engedélyezéséről és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2011. 05. 01- 2017. 03. 17

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívül történő engedélyezéséről és a fizetendő díjakról

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. §. (4) bekezdés a) – b) pontban kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Tv. 44/A. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A képviselő-testület hivatali helységként a 3921 Taktaszada, Petőfi utca 17. szám alatti Házasságkötő termet jelöli ki. A hivatali munkaidőt a Polgármesteri Hivatal munkarendje határozza meg.

(2) A hivatali helységben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes a melléklet 1.) a) pontja szerinti házasságkötés esetén.

2. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés díjköteles és kérelemre engedélyezhető.

(2) A házasságkötés létesítésének törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az hivatali helységen kívül történik.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. Meg kell tagadni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését, amennyiben az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a helyszínre történő szállítása és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételei, továbbá az eseményhez méltó körülmények nem biztosítottak.

(4) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

(5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat, melynek eredményéről tájékoztatja a jegyzőt.

(6) A hivatali helységen kívüli házasságkötés lebonyolításáért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető, és kisegítő díjazását e rendelet melléklete állapítja meg.

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolítása díjköteles. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető és kisegítő díjazását e rendelet melléklete állapítja meg.

4. § A 2. § (6) bekezdése és a 3. § (2) bekezdésben meghatározott díjat a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

5. § A mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség, ha a házasságkötésre a házasulandó tartózkodási helyén kerül sor.

6. § (1) Ez a rendelet 2011. május 1-én lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Melléklet a 9/2011.(IV.28.) Önkormányzati rendelethez

1.) A házasságkötés lebonyolításának díja:

a./ munkaidőben és hivatali helyiségben: 0 Ft

- ünnepi beszéd

b./ munkaidőben és hivatali helységben: 3.000,-Ft

- gépzene

- ünnepi beszéd

- szülők köszöntése

- pezsgő szervírozása igény szerint ( a pezsgőt a házasulandók biztosítják)

c/ munkaidőn kívül hivatali helységben: 10.000,- Ft

- ünnepi beszéd

d/ munkaidőn kívül hivatali helységben: 15.000,-Ft

- gépzene

- ünnepi beszéd

- szülők köszöntése

- pezsgő szervírozása igény szerint ( a pezsgőt a házasulandók biztosítják)

c/ hivatali helyiségen kívül: 20.000,- Ft

- gépzene

- ünnepi beszéd

- szülők köszöntése

- pezsgő szervírozása igény szerint ( a pezsgőt a házasulandók biztosítják)

A díjak az ÁFA-t tartalmazzák.

2.) A házasságkötésnél egyéb igénybe vehető szolgáltatás nincs, - a házasulandók egyénileg biztosítják.

3.) Az anyakönyvvezető és a kisegítő részére fizetendő díj mértéke:

a.a) anyakönyvvezető bruttó 5.000,-Ft

a.b) kisegítő (gépzene, pezsgő szervírozása) bruttó 3.000,- Ft

b)A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködők díja eseményenként

b.a) anyakönyvvezető bruttó 8.000 Ft

b.b) kisegítő (gépzene, pezsgő szervírozása) bruttó 4.000,-Ft