Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XI.04.)

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 05- 2014. 02. 28

Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XI.04.)

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2013.11.05.

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Taktaszada község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást ellátó, Megyaszó Község Önkormányzat (a továbbiakban: közszolgáltató), valamint Taktaszada Község közigazgatási területén a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlan-tulajdonosra, vagyonkezelőjére vagy az ingatlant egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.

2. A közszolgáltatás rendje, módja

2. § (1) A közszolgáltatást a közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni e rendelet, valamint a Taktaszada Község Önkormányzatával kötött, közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződésben foglaltak szerint.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az ingatlantulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A hulladék összegyűjtése és elszállítása az ingatlantulajdonosának előzetes bejelentésére, valamint megrendelésére történik.

(4) Az ingatlantulajdonosa köteles a kezelés költségeit megfizetni, valamint a költség megfizetéséről szóló bizonylatot szükség esetén felmutatni.

(5) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles a hulladékot elszállítani és a Borsodvíz Zrt. üzemeltetésében működő Megyaszói szennyvíztisztító telepen ( 0223/6 hrsz.) elhelyezni.

(6) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény közüzemi szerződésre vonatkozó szabályai szerinti – szerződés jön létre.

(7) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.

(8) A hulladékot úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjön. Szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

3. A közszolgáltatás díja

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért az ingatlantulajdonosa a rendelet 1. mellékletében meghatározott kéttényezős alapdíjból és ürítési díjból álló hulladékkezelési közszolgáltatási díjat köteles fizetni. A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg. A közszolgáltatási díjat az általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek alapján kell meghatározni.

(2) A kötelező közszolgáltatás kiszabható legmagasabb díját e rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Az alapdíj alkalmanként fizetendő, a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat az ürítésre meghatározott egységnyi díjtétel és az elszállított mennyiség szorzata alapján kell megállapítani.

4. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 22/2004.(XII.28.), 9/2009.(IX.01.), 22/2009.(XII.27.) önkormányzati rendelet.