Taktaszada község képviselő testületének 11 /2017 .( IX.6.) önkormányzati rendelete

A belterületi szabadtéri égetés szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 07- 2022. 12. 31

Taktaszada község képviselő testületének 11 /2017 .( IX.6.) önkormányzati rendelete

A belterületi szabadtéri égetés szabályairól1

2017.09.07.

Taktaszada Község Önkormányzata a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.  § (1) A rendelet célja a növényi hulladékok és az avar nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása a levegő tisztaságának védelme érdekében.

(2) A rendelet területi hatálya Taktaszada Község közigazgatási területének belterületi részére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen a természetes személyekre, jogi személyekre és a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2.  § A rendelet alkalmazásában:

a) növényi és kerti hulladék (a továbbiakban növényi hulladék): metszési hulladék, kaszálék, nyesedék, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék.

b) avar: fáról és cserjéről lehullott lomb, elhalt növényi rész.

c) veszélyes hulladék: a műanyag, a gumi, a fáradt olaj, vegyszer, festék, gyógyszer, szárazelem, illetve ezek maradékai.

3.  § Taktaszada Község közigazgatási területének belterületén a növényi hulladék és avar ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

4.  § (1) Növényi és kerti hulladék és avar nyílttéri égetése

- november 01. napjától február 28. napjáig 10.00-16.00 óra között engedélyezett kivéve ünnepnapokon
- március 01. napjától október 31. napjáig 10.00-20.00 óra között engedélyezett kivéve ünnepnapokon.
(2) Kerti hulladék és avar a megyére érvényes tűzgyújtási tilalom időtartama alatt nem égethető.

5.  § Kommunális és ipari eredetű hulladék, vagy veszélyes hulladék még kerti hulladékkal együtt sem égethető.

6.  § (1) Növényi hulladékot és avart csak kialakított tűzrakó helyen és kerten, ingatlanon belül szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

7.  § (1) Égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) Az égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

(3) Az égetés során biztosítani kell a tűz eloltásához elegendő létszámú személy jelenlétét, valamint a tűz továbbterjedésének megakadályozására alkalmas eszközöket.

8.  § (1) Ezen rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet az állampolgárok szélesebb körét érinti, ezért annak hiteles szövegét az internetes honlapon közzé kell tenni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.