Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 02

Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.02.

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokól szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § A támogatás forrása a Belügyminisztérium, a BMÖGF/46-33/2023. számú miniszteri döntésben megállapított – 267. erdei köbméter keménylombos tűzifa – vissza nem térítendő támogatás.

3. § (1) Az önkormányzat a rászoruló személyeknek a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatást állapít meg, a támogatás keretein belül tűzifát biztosít a települési önkormányzat a tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a személyt, aki:

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

b) időskorúak járadékára jogosult, vagy

c) települési támogatásra (különös tekintettel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket gondoz, vagy

f) közfoglalkoztatási programban közfoglalkoztatott, vagy

g) azoknak a háztartásoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 285.500, - Ft-ot.

(3) A támogatási kérelem elbírálásakor különösen előnyben kell részesíteni azt a személyt, akinek esetében a (2) bekezdésben meghatározott feltételek közül, egyidejűleg több feltétel is fennáll.

(4) A (2) bekezdésbe nem tartozó kérelmező esetében kivételesen méltánylandó élethelyzetben lévők részesülhetnek tűzifa támogatásban.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra, háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását).

(6) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható legfeljebb 5 erdei m3 mennyiségben, függetlenül a lakásban elő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(7) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozókának, házi gondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

4. § (1) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra-függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesítésétől-aki életvitelszerűen olyan lakásban lakik, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás, jelen rendelet 1. melléklet szerinti kérelem benyújtása szükséges vagy hivatalból indulhat.

(2) A kérelmeket 2023. 10. 20. napjáig lehet benyújtani a Taktaszadai Polgármesteri Hivatalhoz, ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő testület a támogatásról és tűzifa kiosztásról legkésőbb 2023. 11. 10. napjáig dönt.

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetekben a Polgármester – a tűzifa kiosztásáról- legkésőbb 2024. 02. 15. napjáig dönt.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztássáról és házhozszállításáról 2023. 12. 31. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

6. § Ez a rendelet 2024. 03. 31. hatályát veszti.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.