Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2003. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

"Tarcal Község közbiztonságának erősítéséért" kitüntető cím alapításáról

Hatályos: 2004. 01. 01

Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2003. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

"Tarcal Község közbiztonságának erősítéséért" kitüntető cím alapításáról

2004.01.01.

Tarcal Község Önkormányzatának képviselőtestülete az Ötv. 1. § (6) bek. a.) pontjában adott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Tarcal Község területén a közbiztonság erősítése érdekében a bűnmegelőzés és bűnüldözés területén élen járó személyek munkájának elismerése.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tarcal Község területén állandó ill. ideiglenes lakcímmel rendelkező valamennyi személyre.

(2) Jelen rendelet szabályait Tarcal Község közigazgatási területén kell alkalmazni.

A cím megnevezése

3. § Tarcal Község Önkormányzata jelen rendelettel megalapítja a „Tarcal Község közbiztonságának erősítéséért” kitüntető címet.

A cím elnyerésének feltétele

4. § (1) A címet valamennyi, jelen rendelet 2. § (2) bek. megjelölt személy nyerheti el, aki Tarcal Község területén megkísérelt ill. elkövetett bűncselekmény elkövetését megakadályozza, az elkövetőt a rendőrség részére átadja, illetve a rendőrséget az elkövetésről értesíti, és ennek eredménye a tettes elfogása.

(2) A címet az a személy nyerheti el, aki a terhelt rendvédelmi szerveknek való átadásában közvetlenül részt vett, ide nem értve az esetleges elfogástól a rendőrségnek történő átadásig történő felügyeletben résztvevőket.

(3) közvetlen részvételnek minősül:

- az elkövető tettenérése és elfogása,
- bűncselekmény észlelése esetén a rendőrségnek történő haladéktalan, az elkövetés helyére, az elkövető személyére az elkövetett cselekmény jellegére vonatkozó bejelentés.

5. § Nem adományozható cím olyan személynek, akinek a bűnüldözés hivatásánál fogva kötelezettsége.

6. § A cím elnyerésének feltétele a 4. § meghatározottakon kívül az, hogy a rendőrségnek átadott személy ellen büntetőeljárás induljon.

7. § Nem adományozható a díj akkor, ha a büntetőeljárást azért szűntetik meg,

a) a cselekmény nem bűncselekmény, vagy azt nem a terhelt (feljelentett személy) követte el,

b) nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, illetőleg az, hogy a bűncselekményt a terhelt (feljelentett személy) követte el,

8. § A cím odaítélésének nem feltétele a terhelt bűnösségét megállapító jogerős bírósági határozat megszületése.

A cím illetve az azzal járó egyéb juttatások

9. § (1) Tarcal Község Képviselőtestülete a cím odaítélése esetén az adományozottnak a cím adományozását tartalmazó kitűntető oklevelet és pénzbeni illetőleg tárgyjutalmat ad.

(2) A pénzbeli jutalom összegét a képviselőtestület 10.000.- Ft-ban állapítja meg.

A címadományozási eljárás

10. § Az eljárás bejelentésre ill. hivatalból indul. Bejelentést bármely személy tehet, a címadományozásra javasolt személy adatainak, illetve az eset körülményeinek pontos megjelölésével.

11. § A bejelentést írásban az esettől számított 15 napon belül kell írásban megtenni.

12. § A képviselőtestület a polgármester írásos előterjesztése alapján – következő testületi ülésén - dönt a cím odaítéléséről.

13. § A cím viselésre jogosító oklevelet ill. a pénz-, illetve tárgyjutalmat a képviselőtestület ülésén kell ünnepélyes körülmények között átadni, az eseménytől számított legrövidebb időn belül.

14. § Pénz ill. tárgyjutalom esetén a közterheket az Önkormányzat viseli.

15. § A cím egy személynek több alkalommal is odaítélhető.

Záró rendelkezések

16. § Jelen rendelet rendelkezéseit 2004. január 01-től kell alkalmazni azzal, hogy csak az ezen időpont után történt cselekmények esetén van helye a cím adományozásának.

17. § A címadományozáshoz szükséges feladatok elvégzésére – ha jelen rendelet másképp nem rendelkezik – a polgármester köteles.