Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete

Tarcal díszpolgára cím alapításáról, az adományozás rendjéről

Hatályos: 2008. 05. 29

Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete

Tarcal díszpolgára cím alapításáról, az adományozás rendjéről

2008.05.29.

Tarcal Község Önkormányzata az 1990. évi LXV tv. 1. § /6/ bekezdésében biztosított jogkörében, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé

TARCAL KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA

Címet alapít, s ezen elismerés adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletében szabályozza.

1. § /1/ A Tarcal Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar és külföldi állampolgárnak, aki munkájával vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez, illetve példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

/2/ A díszpolgári cím évente egy alkalommal, alkalmanként legfeljebb két személy részére, a Tarcali Napok keretében adományozható.
/3/ A díszpolgári címmel külön e célra készített díszoklevél és ajándéktárgy jár.

2. § /1/ A község Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a Díszpolgárokat megilletik.

/2/ A község Díszpolgára:
- tanácskozási joggal résztvehet a Képviselőtestület ülésein,
- az önkormányzat által rendezett ünnepségekre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
- díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,
- elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

3. § /1/ A Képviselőtestület a polgármester, illetve az Oktatási, Művelődési, Kulturális és Sportbizottság írásos előterjesztése alapján dönt a cím odaítéléséről.

/2/ Az elismerésre méltó személynek elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

4. § /1/ A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

/2/ Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

5. § Az elismerésben részesített személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. § /2/ bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

6. § /1/ Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, s kihirdetéséről a helyben szokásos módon gondoskodni kell.

/2/ A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 9/1997. (V. 30.) és az azt módosító 18/1997. (VII. 08.) számú rendeletek hatályukat vesztik.