Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tarcal Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 5/2005.(IV.12.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 30
Tarcal Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 5/2005.(IV.12.) számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés-indokolás
a Helyi Építési Szabályzat Kengyelháti ökoturisztikai és horgászközpont és a prügyi út mellett harcsanevelő üzem
megvalósítása érdekében elindított módosításához
Tisztelt Képviselőtestület!
Önkormányzatunk vállalkozói kezdeményezésre, s a HÉSZ módosítás költségének vállalása mellett 2021. júniusában kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Kishomokos tanya és a Kengyel tó környezetének egy részét, valamint a prügyi út melletti 981/1 és 981/3 hrsz-ú ingatlanokat, s ezzel együtt elindította a HÉSZ módosításának eljárását annak érdekében, hogy a vállalkozás ökoturisztikai és horgászközpontot, illetve harcsanevelő üzemet valósíthasson meg.
A településtervező elkészítette a HÉSZ, illetve településszerkezeti terv tervezetét, s az érintett hatóságok részére azokat megküldtük. Időközben megtörtént a partnerségi egyeztetés is, amely - vélemény beérkezése nélkül - lezárult.
A szakhatóságok közül a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását írta elő, amelynek eredményeként a hatóság környezetvédelmi engedélyt adott a tervezetett érintően.
Mindezek befejezéseként az állami főépítész a településrendezési eszközök módosításának egyeztetésére tárgyalásos eljárást hívott össze, amely eredményesen lezárult, s kinyilvánította, hogy a településrendezési eszközök jóváhagyása ellen kifogást nem emel.
Javaslom a Képviselőtestületnek az eljárás lezárásaként a HÉSZ módosításról szóló rendelettervezet, illetve a településszerkezeti terv módosításáról szóló határozat változatlan tartalommal történő elfogadását.
Tarcal, 2022. június 22.
Dr. Kovács Zoltán
jegyző