Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 29

Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.29.
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés-indokolás
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló rendelet tervezetéhez
Tisztelt Képviselőtestület!
Önkormányzatunk több, mint 14 éve az akkori „Szikla” vendéglátóhely működése kapcsán keletkezett anomáliák, lakossági panaszok kezelése érdekében alkotta meg az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét szabályozó rendeletét, amely jelen tervezethez képest annyiban tért el, hogy az 1. § b.) és c.) pontjában a 04 óra helyett 02 óra szerepelt.
A „Szikla” helyén Bodnár Zoltán helyi lakos vállalkozó egy új, modern vendéglátó egységet, egy klubot álmodott meg, mely „Medison klub” néven 2022. szeptember 24-én megnyit.
Az üzemeltető a megváltozott szórakozási szokásokra figyelemmel kérelmet nyújtott be önkormányzatunkhoz, amelyben azt kérte, hogy a Képviselőtestület módosítsa az üzletek nyitvatartási rendjéről szóló rendeletét oly módon, hogy a vendéglátó üzletek munkaszüneti napot megelőző munkanapokon, gyakorlatilag pénteki napokon, illetve munkaszüneti napon, gyakorlatilag a szombati napokon másnap reggel 04 óráig tarthassanak nyitva.
Természetesen az úgynevezett „piros betűs” ünnepek esetében is alkalmazandó a rendelet.
A rendelet tervezete elkészült, s elfogadása esetén a hatályos 14/2008 (IV.25.) rendelet hatályát veszti.
A rendelettervezet megvitatásánál arra mindenképpen figyelemmel kell lenni, hogy a Medison klub környezetében jelenleg is él néhány család, s az éjszakai élet pezsgése, adott esetben zavarhatja az ő életüket, pihenésüket.
Tarcal, 2022. szeptember 21.
Dr. Kovács Zoltán
jegyző