Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
E l ő t e r j e s z t é s – I n d o k o l á s
a helyi adókról szóló rendelet tervezethez
Tisztelt Képviselőtestület!
A helyi adókról szóló 18/2010. (XII.16.) önkormányzati rendeletet 2010-es elfogadása óta, az elmúlt években 8 alkalommal módosította a Képviselőtestület, ezért azt gondolom eljött az ideje egy teljesen új helyi adórendelet elfogadásának.
A rendelet tervezete rendkívül röviden, tömören, lényegre törően tartalmazza a legszükségesebb rendelkezéseket, figyelemmel arra, hogy magasabb szintű jogszabályban már megállapított szabályok, rendelkezések átvételére, ismétlésére – a jogalkotásról szóló törvényben és végrehajtási rendelkezésében foglaltaknak megfelelően - ne kerüljön sor.
A rendelettervezet 1. §-hoz
A tervezet a hatályos helyi adó rendelettel megegyezően a telekadó, az idegenforgalmi adó valamint a helyi iparűzési adó bevezetéséről szól, újabb helyi adó, települési adó bevezetése nincs napirenden.
A rendelettervezet 2. §-hoz
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény elfogadása óta, a törvényben foglaltak végrehajtására, az adóztatási tevékenység segítésére, 2017-ben három újabb törvény elfogadására, bevezetésére került sor. Ezen törvények kerülnek megnevezésre a 2. szakaszban, s ezen törvényeket kell alkalmazni a helyi adóhatóságnak is mindennapi munkájában.
A rendelettervezet 3. §-hoz
A rendelettervezet 3. §-a a telekadó mértékét állapítja meg, mely a hatályos adómértékekhez ( 50Ft/m2m, valamint 10 Ft/m2) képest, 20%-al megemelt adómértékekre tesz javaslatot. A jelenleg alkalmazott adómértékeket 2012. január 1-én vezette be az önkormányzat, így azt gondolom - 10 év elteltével, figyelemmel az elmúlt évek s a jelenlegi inflációs folyamatokra is - teljesen indokolt az adómérték emelése, amely emelés semmiképpen sem mondható a vállalkozásokat ellehetetlenítő adómértéknek. Az adómérték emelése összességében, éves szinten mintegy 2,8 millió többletbevételt jelentene az önkormányzatnak.
A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint egyébként telekadó esetében az adó mértéke 2023-ban nem haladhatja meg a 398,3Ft/m2-t.
Látható, hogy a javasolt adómértékek messze elmaradnak a lehetséges maximumtól.
A rendelettervezet 4. §-hoz
A hatályos helyi adó rendelet értelmében az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendég éjszakánként 500.-Ft. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 2023-ban az idegenforgalmi adó maximuma 597,05.-Ft lehet. A helyi szálláshelyeken az 500Ft-os idegenforgalmi adót 2016. január 1-től kell alkalmazni, így ezen adónemnél is azt gondolom, hogy az 590.-Ft-os adómértékre történő elmozdulás védhető és igazolható. Az 590.-Ft-os adómérték megállapítása esetén ennél az adónemből a várható éves többletbevétel mintegy 1,5-1,7 millió forint lenne.
A rendelettervezet 5. §-hoz
A helyi iparűzési adóra vonatkozó hatályos rendelkezéseket változatlan tartalommal átemeljük az új rendeletbe, tehát sem az adómérték, sem az adókedvezmény a jelenlegihez képest nem változna. A 2%-os adómérték egyébként a megállapítható helyi iparűzési adó maximuma, így ebben az esetben nincs mozgástere az önkormányzatnak.
A rendelettervezet 6. §-hoz
A rendelet 2023. január 1-én lépne hatályba, s a hatályba lépéssel egyidejűleg a korábbi rendelet hatályát veszti.
A hatályos szabályozás szerint az adózók terheit növelő rendeletek kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie, annak érdekében, hogy az adózóknak megfelelő idő álljon rendelkezésükre a rendelet alkalmazásához. Ezért kerül a rendelettervezet a 2022. november 29-i ülés napirendjére, s a november 30-i kihirdetés és a 2023. január 1-i hatályba lépés között biztosítható a 30 nap.
Tarcal, 2022. november 18.
Dr. Kovács Zoltán
jegyző