Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével és módosításával összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 01

Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével és módosításával összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés-indokolás a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló
rendelet tervezetéhez
Tisztelt Képviselőtestület!
A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló, s hatályban lévő 6/2017. (VI.18.) önkormányzati rendeletünk elfogadására, a 314/2012. (XI.8) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel került sor.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 2021. július 16-i hatályba lépésével hatályon kívül helyezésre került a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet, ezért indokolt a helyi szabályozás és a településrendezést érintő központi szabályozás összhangjának megteremtése érdekében egy új rendelet elfogadása, s a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.
A rendelettervezet 1. §-hoz
A szabályozás értelmében a partnerségi egyeztetéseket, a hatályos 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet IX. fejezetében, valamint az elfogadásra kerülő rendeletben foglaltakra figyelemmel kell lefolytatni.
A rendelettervezet 2. §-hoz
A rendelettervezet 2. szakasza meghatározza a partnerek körét, amely gyakorlatilag felöli mindazokat a potenciális „szereplőket” akik a tervezéssel érintett területen állandó lakóhellyel, ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek, gazdálkodó szervezetek, illetve a település közigazgatási területén lévő egyházak, nemzetiségi önkormányzat, valamint olyan érdekképviseleti és civil szervezetek, amelyeknek a tevékenységi köre kiterjed a településtervvel, arculati kézikönyvvel, településképi rendelettel kapcsolatos ügyekre.
A rendelettervezet 3. §-hoz
A partnerségi egyeztetésre kerülő dokumentációt megfelelő részletezettségű hirdetményben a település honlapján kell közzétenni.
A rendelettervezet 4. §-hoz
A rendelettervezet ezen szakasza arra tesz javaslatot, hogy a partnerek a dokumentáció honlapon történő közzétételét követő 8 napon terjeszthessék elő az indoklással alátámasztott véleményüket, mégpedig vagy papír alapon a Polgármesternek címezve, vagy elektronikus levélben, a hirdetményben megnevezett e-mail címre, illetve a beérkezett véleményeket az önkormányzat iratkezelési szabályinak megfelelően kell nyilvántartani, dokumentálni.
A tervezet a hatályos szabályozáshoz képest annyiban egyszerűsíti a partnerségi egyeztetést, hogy nem kell fórumot összehívni, s ott bemutatni a dokumentációt, hanem az érdekeltek a honlapon elhelyezett hirdetményből szereznek tudomást a tervezettekről, s ez alapján küldhetik meg véleményüket.
A rendelettervezet 5. §-hoz
A partnerségi egyeztetés lezárása az önkormányzati főépítész értékelése alapján történik, s amennyiben nem érkezett érdemi partneri vélemény úgy a partnerségi egyeztetés lezárásáról a Polgármester dönt. Amennyiben érdemi vélemény érkezik, úgy a főépítész álláspontjának figyelembe vétele alapján a Képviselőtestület dönt a vélemény elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról, valamint a partnerségi egyeztetés lezárásáról.
A rendelettervezet 6. §-hoz
A rendelettervezet elfogadása esetén annak hatályba lépését 2022. december 1-el javaslom, s ezzel egyidejűleg a jelenleg hatályos rendelet hatályát veszti.
Tarcal, 2022. november 21.
Dr. Kovács Zoltán
jegyző