Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület használatról

Hatályos: 2013. 09. 28

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület használatról

2013.09.28.

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület a filmforgatás célú közterület használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 34. § (3) szerinti a használat engedélyezésére vonatkozó képviselő-testületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

2. § Amennyiben az érintett közterületre korábban már közterület használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem vagy a benyújtott kérelem alapján történő érvényes közterület használat elsőbbséget élvez. A jegyző nyilvántartást vezet az engedélyezett használatról.

3. § (1) Az Mktv. szerinti hatósági szerződésben a kérelmezőnek vállalnia kell:

a) az érintettek tájékoztatását a lényeges információkról és az esetleges forgalom korlátozásokról,

b) az eredeti állapot helyreállítását,

c) a keletkezett hulladék elszállítását,

d) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, ideértve harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is,

e) az érintett lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítésének folyamatos biztosítását,

(2) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, aki korábban szabálytalanul vagy jogellenesen használt közterületet vagy az önkormányzattal szemben díjfizetési hátraléka vagy kiegyenlítetlen köztartozása van, továbbá, ha a csatolt forgatókönyv alapján megállapítható, hogy a készülő film tartalma alapján a felnőtt filmek kategóriájába tartozik.

(3) Megtagadható a hatósági szerződés jóváhagyása annak a kérelmezőnek, aki az (1) bekezdésben meghatározottakat nem vállalja.

4. § A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követően haladéktalanul biztosítja a közterület használatot olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

5. § (1) A filmforgatási célú közterület használatért fizetendő díj megegyezik az Mktv. 3. mellékletében meghatározott díjtételek mindenkori értékével.

(2) Díjkedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások esetén adható. 50%-os mértékben, ha az Mktv. 34. § (6).-ben meghatározott, de minimis támogatás 1998/2006 EK bizottsági rendelet szabályainak feltételei fennállnak, Közérdekű célokat szolgálnak a tudományos, az oktatási és ismeretterjesztő filmalkotások.

(3) Díjmentességet kell biztosítani, a (2) bekezdés szerinti feltételekkel, ha a film forgatásának célja Tokaj történelmének, kulturális örökségének, művészeti értékeinek, épített és természeti környezetének bemutatása.

6. § A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területek az önkormányzati rendelet 1. mellékletében felsorolt kiemelt városi közterületek.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.