Tokaj Város Képviselő - testülete 5/2014 (XI.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, az állandó bizottságok tagjai tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról

Hatályos: 2014. 11. 28- 2015. 02. 13


Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének

5 /2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők,  az állandó bizottságok tagjai tiszteletdíjáról 




Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § (1) Tokaj Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete tiszteletdíjat állapít meg – a polgármester és az alpolgármester kivételével - a képviselőnek és az állandó bizottságok nem képviselő tagjának.

(2) A képviselő tiszteletdíja bruttó 65.000,-Ft/hó (a továbbiakban: alapdíj).

(3) A képviselőt, ha állandó bizottság tagja, az alapdíjon felül – több bizottsági tagság esetén is – további bruttó 20.000,-Ft/hó tiszteletdíj illeti meg.

(4) Az állandó bizottság nem képviselő tagjának tiszteletdíja bruttó 20.000,-Ft/hó.


2. § (1) A képviselőt, az állandó bizottság nem képviselő tagját, ha feladatai ellátásában 30 napot meghaladóan akadályoztatva van, az akadályoztatás időtartamára tiszteletdíj nem illeti meg.

(2) A képviselő, az állandó bizottság nem képviselő tagja akadályoztatását haladéktalanul köteles a polgármesternek bejelenteni.


3. § (1) A képviselő tiszteletdíját 50 százalékkal kell csökkenteni, ha két egymást követő rendes képviselő-testületi vagy bizottsági ülésen, az állandó bizottság nem képviselő tagjának tiszteletdíját 50 százalékkal kell csökkenteni, ha két egymást követő bizottsági ülésen igazolatlanul nem vesz részt, vagy személyes érintettsége esetén a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) A képviselő, az állandó bizottság nem képviselő tagja akkor minősül igazolatlan távollevőnek, ha a képviselő-testületi illetve bizottsági ülésről előzetes bejelentés vagy igazolás nélkül marad távol.

(3) A tiszteletdíj csökkentésének időtartama egy hónap. A kötelezettségszegés minden további ismétlődése esetén a tiszteletdíj csökkentésének időtartama két hónap.

(4) A tiszteletdíj csökkentésére a képviselő-testületnek a polgármester tesz javaslatot, a jogi és ügyrendi bizottság előzetes véleményének kikérése után.



4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. október 12. napjától kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a bizottsági elnök és képviselő tiszteletdíjáról szóló 13/2010. (X.27.) önkormányzati rendelet.


T o k a j, 2014. november 28.





Péterné Ferencz Zsuzsanna  sk.                                                      Posta György sk.

                 jegyző                                                                              polgármester