Tokaj Város Képviselő - testülete15/2015 (IX.24.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2020. 12. 31

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének


15/2015. (IX. 24.) önkormányzati rendelete


A helyi adókról


Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, az Ügyrendi és Jogi Bizottság, a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság és a Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottság véleményének figyelembe vételével a következőket rendeli el:


1. Magánszemélyek kommunális adója


1.§ Az adó mértéke adótárgyanként: 4.000.- Ft/év.


2. § (1) Adómentességet élveznek azok az építési telkek, amelyekre építési tilalom van elrendelve.


(2) Mentesülnek az adó megfizetése alól a 70 év feletti, egyedül élő magánszemélyek, illetve azon két fős háztartások tagjai, ahol mindkét fő betöltötte a 70. életévét.


(3)       Adómentességet élvez a lakás céljára szolgáló építményben állandó jelleggel tartózkodó tulajdonos, haszonélvező vagy bérlő, ha a háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét. Az egy főre jutó havi jövedelme megállapításakor az utolsó három hónap átlagjövedelmét kell figyelembe venni.


3. § (1) Nem illeti meg lakásai után az (1) bekezdés szerinti adómentesség azt a magánszemélyt, aki a község közigazgatási területén lévő több lakás vonatkozásában is adóalanynak minősül.


(2) Az adómentesség nem illeti meg azt az adóalanyt, aki az adóköteles lakást hasznosítja.


4. § (1) A 2. § (1)-(2) bekezdés szerinti adómentességet az arra való jogosultság megnyílását követő évtől kell engedélyezni, vagy a megszűnését követő évtől kell megszüntetni. 


(2) A 2. § (3) bekezdés szerinti mentességre való jogosultságot az adóhatóság az ügyfél kérelme alapján, a jogosultság igazolását követően állapítja meg.


(3) A mentesség megállapítása iránti kérelmet adóév március 15-ig kell benyújtani. A megállapított mentesség csak az adott évre vonatkozik.


                                                          

2. Idegenforgalmi adó


5.§ Az adó mértéke: személyenként és megkezdett vendégéjszakánként 400 Ft.

6.§ (1) Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad.

Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett bejelentkezését, változás bejelentését az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatvány (vendégkönyv) mellett a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelet szerinti nyomtatványon is benyújthatja.


(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell

a) a szálláshelyet igénybevevő nevét,

b) lakcímét,

c) megérkezésének és távozásának idejét,

d) a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát,

e) idegenforgalmi adómentesség a helyi adókról szóló Htv-ben rögzített jogcímét,

f) a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(3)       Az (1) bekezdésben meghatározott vendégkönyvet használatba vétel előtt a jegyző hitelesíti. A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követően január 15. napjával záradékolni. A záradékolt vendégkönyveket a következő években is lehet használni, ha további nyilvántartási helyet tartalmaz.


(4)       Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartásba a jegyző jogosult ellenőrzés keretén belül betekinteni.

(5) A törvényben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a vendégnyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a Htv-ben meghatározott adómentesség feltételeit, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.


  1. Helyi iparűzési adó


7. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. szerinti adóalap 2 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37.§ (2) bekezdése szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 5000 forint.


8.§ (1) A rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.


(2)Hatályát veszti


  1. a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 20/2011. (XII.16.) önkormányzati rendelet
  2. az idegenforgalmi adóról szóló 14/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelet

a helyi iparűzési adóról szóló  4/2010. (II. 10.) számú rendelet.



Péterné Ferencz Zsuzsanna  sk.                                                                     Posta György sk

               jegyző                                                                                              polgármester