Tokaj Város Képviselő - testülete17/2015 (IX.24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról

Hatályos: 2015. 09. 25- 2016. 09. 30

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2015. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról


Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.

cikk. (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, az Ügyrendi és Jogi Bizottság, a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság és a Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottság véleményének figyelembe vételével a következőket rendeli el:



1. § (1) A rendelet személyi hatálya Tokaj város közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


2. § (1) Tokaj Város Önkormányzata térítésmenetesen tüzelőanyagot biztosít azon szociálisan rászoruló személyeknek, akik a Tokajban bejelentett állandó lakóhelyen, vagy tartózkodási helyen életvitelszerűen élnek és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.


3. § Térítésmentesen szociális célú tüzelőanyagra jogosult az alábbi feltételek egyidejű fennállása estén

az a kérelmező, aki:

a) a szociális célú tüzelőanyag igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint határidőben benyújtja a Tokaji Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és

c) vegyes tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik


4. § (1) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a 3. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család  aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tüzelőanyagban részesülő személy a tüzelőanyagot nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, azt csak saját célra használhatja fel.


5. § (1) A szociális célú tüzelőanyag igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelmek benyújtási határideje: 2015.november 30. A határidő elmulasztása jogvesztő.


6. § (1) A benyújtott kérelmek elbírálásáról szóló döntési jogosultságot Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottsága gyakorolja. A Bizottság a természetbeni települési támogatásról a benyújtási határidőt követően egyedi határozattal dönt.


(2) A szociális célú tüzelőanyag igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:

a) egyedülálló nyugdíjas/vagy időkorúak járadékában részesülő

b) 70 éven felüli házaspár

c) gyermekét egyedül nevelő

d) három vagy többgyermekes család

e) a családban tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos családtag él

f) aktív korú munkanélküli

g) lakásfenntartási támogatásban részesül


(3) A támogatás mértéke kérelmezőnként 2 q barnakőszénnél  kevesebb nem lehet,

továbbá egy háztartás számára maximálisan 10 q barnakőszén kerülhet kiosztásra.


7. § A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során

környezettanulmány végezhető.


8. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tüzelőanyagot értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított barna kőszén 3.000 Ft/q + ÁFA díjjal számolt arányos költségének visszafizetésére.


Záró rendelkezések


9. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Péterné Ferencz Zsuzsanna  sk.                                                                        Posta György sk.

jegyző                                                                                                          polgármester

Mellékletek