Tokaj Város Képviselő - testülete 6/2016 (IV.1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről és a település tisztaságáról

Hatályos: 2016. 04. 02

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

6/2016 (IV.1.) önkormányzati

rendelete


a helyi környezet védelméről és

a település tisztaságáról



Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 153. § (1) bekezdés a) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében, a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008.  (XII.30.)  Korm. rendelet 8. § (4)  bekezdésében, valamint a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2./A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Ügyrendi és Jogi Bizottság, a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság és a Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottság véleményének figyelembe vételével a következőket rendeli el:


I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §


A rendelet célja, hogy Tokaj város közigazgatási területén az egészséges, tiszta, esztétikus és balesetveszély-mentes lakókörnyezet megőrzése, a köztisztaság fenntartása érdekében megállapítsa azon helyi szabályokat, amelyek biztosítják a környezetünk tisztán tartásával kapcsolatos feladatok eredményes végrehajtását.


2. §


(1) A rendelet hatálya Tokaj Város közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó magánszemélyekre, illetve székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, illetve itt tevékenységet folytató jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre és egyéni vállalkozókra egyaránt kiterjed.


(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és az azokkal összefüggő tevékenységre. Ezen hulladékok kezelését és az ezzel összefüggő tevékenységeket külön önkormányzati rendeletek szabályozzák.


3. §



A köztisztaság és a települési környezet rendjének fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.


FOGALMI MEGHATÁROZÁSOK


4.§


E rendelet alkalmazásában:


a) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztán tartása;


b) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat (pl.: közút, járda, tér, közpark, közkert, alul-és felüljáró stb.) ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat, illetve a közutat, járdát szegélyező, illetőleg a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterület, annak állapotától függetlenül;


c) köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve megrendelés alapján a köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése,


d) tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek szükség szerinti tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetve gyommentesítése;


e) köztéri szobrok: fogalma alá tartoznak a művészeti-, kegyeleti szobrok, emlékművek, emlékkövek, emlékoszlopok, díszkutak, szökőkutak;


f) játszótér: az a tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem;


g) közterületi berendezés: fogalma alá tartoznak a közterületeken felállított padok és más parkbútorok, utcabútorok, hulladékgyűjtő edények;


h) közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.


i) gyom: az adott terület rendeltetésével, hasznosítási céljával ellentétesen előforduló, tömeges jelenlétével gazdasági kárt okozó, ember vagy állat egészségét veszélyeztető vagy egyéb veszélyhelyzetet okozó növ

II. fejezet


INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS KÖZTISZTASÁGI FELADATOK


5.§


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan használója, a nem használt ingatlanok tisztán tartásáról pedig a tulajdonos vagy a használatra más címen jogosult szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.


(2) Az ingatlan használója köteles gondoskodni:


a) az  ingatlanban  használt és  közterületre  kihelyezett  hulladékgyűjtő edényzet környezetének tisztán tartásáról;


b) az ingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, úgy, hogy  azzal  biztosítsa  a  gyalogos-,  illetve  a  közúti  forgalom  zavartalanságát,  a közúti jelzések és úttartozékok (forgalomirányító lámpa és tábla) láthatóságát.



(3) Közös tulajdonban álló – ideértve a társasházi lakásokat is – épületek esetében az (1)-(2) bekezdésekben írt kötelezettség a használókat egyetemlegesen terheli. A tisztántartási munkák megszervezéséért a társasházi lakásoknál a közös képviselő felelős.


(4) Az ingatlan használója az (1)-(3) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítésével összefüggésben köteles az ingatlan és környezetének gyommentesítéséről szükség szerinti gyakorisággal gondoskodni. 


(5) Az ingatlan használója - szükség szerint - köteles az épületek homlokzatát, továbbá a kerítéseket a földszint magasságáig letakarítani. Az aktualitásukat vesztett, szakadt, vagy illegális falragaszokat, a közízlést sértő vagy a városképet rontó festéseket – amennyiben e kötelezettségének nem tett eleget az, akinek érdekében kihelyezték – az ingatlan használója köteles folyamatosan eltávolítani.


(6) Az ingatlan használója a köztisztasággal kapcsolatos feladatok elvégzéséből keletkezett hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint köteles gondoskodni.  Tilos a keletkezett hulladékot elhagyni, a közterületen – a rendeletben foglaltaktól eltérő módon – elhelyezni, kezelni, illetőleg a csapadékelvezető rendszerbe önteni.


(7) A rendeletben meghatározott, köztisztasággal kapcsolatos feladatok elvégzése során keletkezett (észlelt) veszélyes hulladékot tilos összekeverni más hulladékkal vagy anyaggal, annak összegyűjtésére és ártalmatlanítására a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletének előírásait kell alkalmazni.


(8) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről az Az ingatlan használója gondoskodik. A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos. Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos. Az ingatlanról a csapadékvizet közterületre kivezetni tilos, kivéve ha az az ingatlan előtti csapadékelvezető árokba történik.



HÓ- ÉS SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS


6.§


(1) Az ingatlan használója köteles az ingatlan előtti járdáról a havat letakarítani, illetve a területet síkosságmentessé tenni, szükség esetén naponta többször is.


(2) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között - lehetőség szerint - úgy kell elhelyezni, hogy az se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.


(3) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

a.) a jármű- és gyalogos közlekedési útvonalon, ha az elhelyezésre van más lehetőség (pl. árok, leálló sáv)


b.) az útkereszteződésben,


c.) a kapubejárat elé, annak szélességében,


d.) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,


e.) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.


(4) Síkosság elleni védekezéshez környezetkímélő szóróanyagot (kőzúzalék, fűrészpor, homok) kell használni.


(5) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy a területek síkosságából ne származzon baleset, illetve a járdák, közutak burkolata ne rongálódjék meg.


(6) Az ingatlan használója köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.



ÉPÍTÉSI ÉS BONTÁSI TERÜLETEK TISZTÁN TARTÁSA


7.§


(1) Építéssel, bontással vagy felújítással érintett ingatlan tisztántartásáról az ingatlan használója köteles gondoskodni, különös tekintettel az elbontott, de a keletkezés helyén hasznosítható építési-bontási hulladékok - annak felhasználásáig - az ingatlanon belül rendezett módon történő tárolásáról.  Az egyéb, a keletkezés helyén nem hasznosítható hulladék elszállításáról, ártalmatlanításról - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - kell gondoskodni.


(2) Bontási munkák befejeztével az ingatlan használója köteles a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a telek területi adottságának megfelelő, természetes terepfelületét helyreállítani.


(3) Építési, bontási, felújítási munkáknál, valamint az úttest vagy járdaszakasz felbontásánál a munkálatok során a por és egyéb szennyeződés elterjedését meg kell akadályozni. A munkálatok során a növényzetet, létesítményeket a szennyeződéstől, rongálódástól meg kell védeni.


(4) Az építési területekről a közterületre történő sárfelhordás, ill. egyéb szennyeződés letakarításáról, a szükséges jelzések kihelyezéséről a kivitelezőnek kell gondoskodnia.


(5) Közterületen építési, bontási anyagot a Jegyző által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.


(6) Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda stb.) felbontása csak a jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.


(7) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.


(8) Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni. Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintet ingatlan használója köteles a Jegyző felszólítására 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.


(9) Bármely okból félbehagyott építési beruházás, továbbá bontással érintett ingatlan esetén az ingatlan használója köteles a telek, valamint a félbehagyott építményrész csapadékvíz-elvezetését úgy megoldani, hogy a területen, valamint az építményrészben pangó víz ne keletkezhessen.


(10) Közművekben bekövetkezett hibák elhárítását, javítását követően a közterület feltakarításáról és az eredeti állapot helyreállításáról a hiba elhárítója köteles gondoskodni.


(11) A közterület rehabilitációját legkésőbb a munka befejezését követő 30 napon belül el kell végezni.





KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓ SZERVEK, SZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI


8.§



(1)  A szórakozó-, vendéglátó- és elárusító helyek, üzletek, kereskedelmi és  szolgáltató egységek, intézmények körüli területet az 5. § (2) bekezdésben foglaltak szerint – a közútkezelővel kötött eltérő megállapodás hiányában a használó (üzemeltető) köteles naponta nyitásig, de legkésőbb 7.00 óráig feltakarítani, és a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, a hulladékot eltávolítani, havat eltakarítani, biztosítani a síkosságmentességet, valamint eltávolítani a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagokat.


(2)  Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése során keletkezett hulladékok gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról a használó (üzemeltető) a rendelet 5. § (7)-(8) bekezdésében foglaltak szerint köteles gondoskodni.



III. fejezet


KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSÁVAL ÉS HASZNÁLATÁVAL

KAPCSOLATOS SZABÁLYOK


9.§


(1) Tilos a közterületen hulladékot elhelyezni, elhagyni, – a gyűjtés, begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon – felhalmozni, kezelni, a közterületet és köztéri szobrot bármely módon beszennyezni, azokat, valamint a közterületen elhelyezett létesítményeket, berendezéseket és növényzetet megrongálni, eltulajdonítani, a közterületnek minősülő zöldterületen élő állatokat, növényeket pusztítani, élőhelyüket károsítani. Állati tetemet és olyan szerves vagy szervetlen anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, a lakók egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.


(2) Aki a közterületet, köztéri szobrot bármely módon beszennyezi, köteles a szennyeződést haladéktalanul eltávolítani.


(3)  Aki a közterület létesítményeit vagy az azon lévő növényzetet, illetve köztéri szobrot megrongálja, köteles az eredeti állapotot helyreállítani.  Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, köteles a rongálással okozott kárt az önkormányzatnak megtéríteni.


(4) A (3) bekezdésben foglalt kötelezettség nem érinti a szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősséget.


10. §


 (1) A közterületet, játszóeszközöket, közterületi berendezéseket rendeltetésének megfelelő célra és módon, jogszabályok keretei között, állaguk sérelme és mások nyugalmának, pihenésének zavarása nélkül bárki díjmentesen használhatja.


(2) A bekerítetlen közterületi játszóeszközök esetén az eszközre kihelyezett dohányzást tiltó tábla 15 méteres sugarú körén belüli terület minősül a játszótér határának. Közterületi játszóterek játék felszereléseit csak 18 éven aluli gyermekek használhatják, 6 éven aluli gyermekek a játszótéren csak felnőtt személy felügyeletével tartózkodhatnak.


 (3)  Nem szilárd burkolattal ellátott közterületen, valamint a közutat, járdát szegélyező, illetőleg a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterületen, azok állapotától függetlenül, járművel közlekedni és ott parkolni, a gépjárműveket ott javítani vagy tisztítani tilos, kivéve, ha a lakóingatlan máshogy nem közelíthető meg.


(4) Közterületen lévő fás szárú növények kivágását, valamint ezek pótlását a jegyző engedélyezi a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletben foglaltak szerint. Amennyiben a fa pótlása nem teljesíthető, abban az esetben jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott Radó-féle értékmeghatározás alapján a fa értékét a kérelmező köteles az önkormányzat számára megfizetni.


(5) Közterületen növényzetet telepíteni – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével

- a saját tulajdonú ingatlannal határos 5 méteres távolságon belüli közterületen lehet, egyéb esetekben a polgármester hozzájárulása szükséges.  A közterületre telepített növényzet gondozása, fenntartása, szakszerű kezelése a telepítést végző kötelezettsége.


(6) A külön törvény hatálya alá nem tartozó fás szárú növények telepítése az közterület azon részén és oly módon történhet, hogy az – figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére – az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos működését.



11. §


(1) Közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata  –  külön önkormányzati rendeletben foglaltak alapján – az  önkormányzattal megkötött  közterület-használati  szerződés  alapján  lehetséges.  Ilyen esetben a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani, a használt közterületnek minősülő zöldterületen élő növény- és állatvilág, valamint az ott elhelyezett építmények, berendezések, burkolatok és felszerelések állagát megóvni, a keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.


(2)  Vásárok, sport- és egyéb rendezvények tartása idején és azt követően a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a rendezvény területének és közvetlen környezetének tisztán tartásáról. A rendezvény szervezője köteles gondoskodnia közegészségügyi és az építésügyi hatósági előírásoknak, továbbá a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, folyamatos tisztán tartásáról és rendszeres fertőtlenítéséről.



12. §


(1) Az önkormányzat a Tokaji Városüzemeltető Szervezet útján gondoskodik:


a)az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítésétől,

b)a közterületen elhelyezett szemétgyűjtőkből a hulladék rendszeres elszállításáról,

c)helyi közutak tisztításáról,

d)a helyi közutak melletti növényzet, valamint a zöldterületek (parkok, játszóterek, sorfák és sövények) gondozásáról, alakításáról, gyommentesítéséről.


(2) Ennek során a Tokaji Városüzemeltető Szervezet gondoskodik:


a) az utcai hulladékgyűjtő edények fenntartásáról, tisztántartásáról, rendszeres ürítéséről, a szemét elszállításáról, megrongálódása esetén a kisebb javítások elvégzéséről, a pótlási kötelezettség jelzéséről az önkormányzat felé;

b) az önkormányzat által kihelyezett konténerek környezetének tisztán tartásáról,

c) a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására kihelyezett konténerek melletti  illegális hulladékok felszámolásáról.



(3) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztán tartásáról a közútkezelő közhasznú társaság, magánutak tisztán tartásáról annak a területnek a tulajdonosa köteles gondoskodni, amelyen a magánút van, illetőleg állami tulajdonban lévő ingatlanon fekvő magánút esetében az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett kezelő (használó) köteles gondoskodni. A tisztántartási kötelezettségnek az utakról szóló jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően kell eleget tenni.


(4) Közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek esetében

a) a  belterületen  lévő  várakozóhelyek,  járdaszigetek  és  a  járdától  füvesített  területtel  vagy  egyéb  módon elkülönített  megállóhelyek esetén  a Tokaji Városüzemeltető Szervezet;

c) a külterületen lévő várakozóhelyek és  megállóhelyek  tekintetében  a közút kezelője köteles a rendszeres tisztán tartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról – a települési  szilárd  hulladékkal  kapcsolatos  helyi  közszolgáltatásról  szóló önkormányzati rendeletben   foglaltak   szerint  – gondoskodni,  a  helyi  közutak  kezelésére  vonatkozó jogszabályok  rendelkezéseinek  megfelelően. 


(5) A vasúti pályatest területe, valamint a vasúti töltés melletti 1,5 méter széles területsáv rendszeres  tisztán  tartásáról,  gyommentesítéséről,  továbbá  az  ott  keletkezett  hulladék eltávolításáról, ezen területsávban lévő nyílt  árkok és  ennek műtárgyai  tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról – a települési  szilárd  hulladékkal  kapcsolatos  helyi  közszolgáltatásról  szóló önkormányzati rendeletben   foglaltak   szerint – a  vasút  üzembentartója  köteles  gondoskodni.   


(6) A helyi közutakhoz tartozó nyílt árkok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a keletkező hulladék összegyűjtéséről és rendszeres elszállításáról a Tokaji Városüzemeltető Szervezet gondoskodik.


(7) A közterületeken a károsítók és allergén növények elleni védekezésről az önkormányzat a Tokaji Városüzemeltető Szervezettel kötött szerződés útján vagy egyedi megrendelések alapján gondoskodik.


(8) Az önkormányzat tulajdonában, használatában álló játszótéri eszközök üzemeltetése, karbantartása, balesetveszélyessé vált eszközök esetén a használat megakadályozása, az eszközök szükséges kijavítása, továbbá karbantartási és ellenőrzési terv készítése a Tokaji Városüzemeltető Szervezet kötelezettsége, amelyről az önkormányzattal kötött szerződés szerint gondoskodik.



HIRDETŐK KÖTELEZETTSÉGEI


13. §


(1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni, a rendelkezésre álló hirdetési felületen azonos témában csak egy plakát helyezhető el úgy, hogy mások aktuális hirdetését ne zavarja (takarja). Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni.


(2) A közterületre vagy annak létesítményeire, berendezéseire  kifüggesztett,  aktualitásukat vesztett hirdetmények eltávolításáról az köteles gondoskodni, akinek érdekében azt kihelyezték.



SZENNYEZŐ ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA, KÖZTERÜLETEN TÖRTÉNŐ

IDEIGLENES TÁROLÁSA, KÖZLEKEDÉS SORÁN KELETKEZŐ

SZENNYEZŐDÉSEK ELTÁVOLÍTÁSA, LOMTALANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK


14. §


(1) Mindennemű anyag szállítását úgy kell végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljon ki. Könnyen kihulló anyag (pl. homok, murva, salak, papír stb.)  csak  olyan  járművön  szállítható,  amelynél  a  lehullás megakadályozása biztosított.


(2) Undort keltő anyagot csak zárt tárolóval felszerelt járművel szabad szállítani. A jármű vezetőjének – külön jogszabály előírása szerint – vizsgával kell rendelkeznie.


(3)  Ha bármely szállítmány  fel- vagy lerakásánál, szállítása során, illetve  a  jármű üzemeléséből következően a közterület beszennyeződik, annak  feltakarításáról a szennyeződés előidézője, illetve a jármű üzembentartója, üzemeltetője köteles haladéktalanul gondoskodni.


(4) A város útjait szennyező idényjellegű szállítások esetén (kukorica, csuhé, cukorrépa stb.) a szennyeződés eltávolítása a szállító (fuvarozó) kötelessége.


(5) A közúti balesetekből eredő közterületi szennyeződések feltakarításáról, eltávolításáról – amennyiben a baleset kimenetele miatt arról a baleset előidézője gondoskodni nem tud – az önkormányzat a Tokaji Városüzemeltető Szervezet útján gondoskodik.


15. §


(1) Tüzelő-, építő-és egyéb ömlesztett anyagot közterületen kizárólag a járdán, valamint a járda  és  az  úttest  közötti területen  (nem  zöldterületen)  szabad  ideiglenesen  tárolni.  48 óra időtartamot meghaladó tároláshoz külön  önkormányzati  rendeletben  foglaltak  szerint  az önkormányzattal  közterület-használati megállapodást  kell  kötni.  Az  anyag  szétszóródását, környezetének szennyeződését védőburkolattal vagy más arra alkalmas eszközzel meg kell akadályozni.


(2)  Amennyiben  az  (1)  bekezdésben  meghatározott  tevékenység  során – a  védőburkolat ellenére,  illetve  annak  megrongálódása  miatt – az  elhelyezett  anyag  szétszóródik,  annak feltakarításáról,  eltávolításáról,  valamint  a  további szétszóródás  megakadályozásáról az elhelyező köteles haladéktalanul gondoskodni.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység befejezését, időtartam lejártát követően a tárolt anyag által elfoglalt közterület feltakarításáról az elhelyező köteles haladéktalanul gondoskodni.


(4) A nagy darabos hulladék (lom) –lakásokban, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben használhatatlanná vált, nagyobb méretű háztartási felszerelési tárgy, bútor és egyéb ingóság – közterületre történő kihelyezése szigorúan tilos.

A lomtalanítási akció során a lomtalanítási hulladékokra vonatkozóan a   települési   szilárd   hulladékkal   kapcsolatos   helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet előírásait kell alkalmazni.



IV. fejezet


A KÖZTISZTASÁGGAL KAPCSOLATOS EGYÉB RENDELKEZÉSEK


16. §


(1)Közterületen  nyilvános  illemhely  létesítése  képviselő-testületi  döntés  alapján  történik, üzemeltetéséről  a  Tokaji Városüzemeltető Szervezet  gondoskodik.  Az önkormányzati tulajdonban lévő, de üzemeltetésre átadott nyilvános illemhely rendszeres fertőtlenítéséről, az  illemhely és környékének folyamatos tisztán tartásáról a Tokaji Városüzemeltető Szervezet gondoskodik.


(2) Minden olyan területen, illetőleg létesítményben, ahol tömegforgalom bonyolódik le, az 5-7.  §-ban,  a  11.  §  (1)-(2)  bekezdéseiben,  és  a  12.  §-ban  említettek  kötelesek  a  várható forgalomnak  megfelelő  mennyiségű  közhasználatú  hulladékgyűjtő  (csikkgyűjtő)  edényzet elhelyezéséről,  javításáról,  pótlásáról,  továbbá  rendszeres  kiürítéséről,  az  edényzet  és környékének tisztán tartásáról gondoskodni.


(3)  Ha az ingatlan használója jelen rendeletben foglalt közterület tisztántartási kötelezettségének idős kora, egészségi állapota vagy más ok miatt nem tud,  illetve  nem  akar  eleget  tenni,  a  feladatok ellátására a Tokaji Városüzemeltető Szervezettel szerződést köthet.


 (4)  A (3) bekezdésben meghatározott szerződés időtartama alatt az ingatlantulajdonos (használó, üzemeltető) közterület tisztántartási feladatait a Tokaji Városüzemeltető Szervezet látja el.


(5) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvános illemhely térítési díja 200 Ft/ alkalom.


17. §


A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.



ELHAGYOTT HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK


18. §


(1)  Az  ingatlanon  elhagyott  hulladék  kezelési  (begyűjtési,  elszállítási,  hasznosítási  vagy ártalmatlanítási) kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg – ellenkező  bizonyításig – az ingatlan használóját terheli.  Az  ingatlan használója mentesül  a  felelősség  alól,  ha  megnevezi  a  hulladék  tulajdonosát,  és  kétséget  kizáróan bizonyítja, hogy a felelősség nem őt terheli.

(2)  A közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és hasznosításáról, illetve ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül az önkormányzat, a Tokaji Városüzemeltető Szervezet útján gondoskodik.

(3)  Ha a közterületen elhagyott hulladék tulajdonosa vagy elhelyezője azonosítható, a Tokaji Városüzemeltető Szervezet vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesítheti.



V. fejezet


AZ AVAR ÉS KERTI HULLADÉKOK NYÍLT TÉRI ÉGETÉSE


19.§


(1) Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakhelyen és telken szabad égetni úgy, hogy az, az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.


(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).


(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.


(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.


(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


(6) A kerti hulladék elszállítására a szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.


(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.



VI. fejezet


VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

A KÖZTISZTASÁGI RENDELKEZÉSEK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE


20. §


(1) A köztisztasággal kapcsolatos, jelen rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését Tokaj  Város  Jegyzője – az  érdekelt szakhatóságok bevonásával – rendszeresen ellenőrzi.

(2)  A  Tokaji Városüzemeltető Szervezet a  jegyzőnél  kezdeményezheti  az  ellenőrzést,  ha  tevékenysége  során annak szükségességét észleli.


21. §


(1)       Aki e rendelet megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg és közigazgatási bírsággal sújtható. A közigazgatási bírság felső határa a jelen rendeletben meghatározott valamennyi jogsértés esetén kétszázezer forint.


(2)       A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetőivel szemben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezésit kell alkalmazni.


(3)       Pénzbírság kiszabása helyett a jogsértő állapot megszüntetése iránti felhívás is alkalmazható, amennyiben a hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy az ügyfél a jogszabály, illetve a hatósági előírásban foglalt előírásokat megsértette és a jogszabály vagy hatósági döntés megsértése a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható.


(4)       A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartások vonatkozásában a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Jegyzőre ruházza át.




VII. Fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


22.§



(1)       Ez a rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba.

(2)       Hatályát veszti a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 28/2003. (II. 17.) önkormányzati rendelet.






                       Posta György   sk.                                             Péterné Ferencz Zsuzsanna sk.

                        polgármester                                                                jegyző


Mellékletek