Tokaj Város Képviselő - testülete 13/2017 (IX.1..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetési szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 02

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az

egyes településrendezési sajátos jogintézmények

partnerségi egyeztetési szabályairól


Tokaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének első fordulatában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is – Tokaj Város Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2015. (II.13.) önkormányzati rendeletben biztosított – véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság, az Ügyrendi és Jogi Bizottság, a Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.    A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Tokaj Város Önkormányzat településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Tokaj Város Önkormányzat településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a)  a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy,

b)   a tokaji székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c)   a tokaji székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d)    a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Az önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a település honlapjára a véleményezésre elkészült dokumentációt, az észrevételezéshez szükséges részletességű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó ismertetést tölt fel.

(2) A polgármester az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás megjelenéséről felhívást tesz közzé a közterületen elhelyezett hirdetőtáblákon, a Tokaji Hírekben, az önkormányzat honlapján.

(3)  A partnerek észrevételeiket, javaslataikat a lakossági fórumon szóban vagy a lakossági fórumtól számított 8 napon belül írásban, papír alapon, továbbá elektronikusan tehetik meg.

(4) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a www.tokaj.hu honlapon (továbbiakban: honlap) külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentáció egységes megjelentethetősége érdekében.

(5) A partnerek a honlapról letölthető, illetve a Tokaji Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) átvehető 1. melléklet szerinti partneri adatlap felhasználásával a tájékoztatóban meghatározott határidőn belül észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) papír alapon a Hivatal címére (3910 Tokaj, Rákóczi út 54.)

b) elektronikus levélben az titkarsag@tokaj.hu e-mail címre történő megküldéssel.


4. A vélemények kezelése, dokumentálása, nyilvántartása

5. § (1) A partnerségi egyeztetés során beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása az alábbiak szerint történik:

a) a név és cím nélkül beérkezett véleményeket figyelmen kívül kell hagyni,

b) a névvel és címmel ellátott véleményeket az iratkezelési szabályok szerint iktatni kell, s az ügy előadói ívében kell elhelyezni,

c) valamennyi beérkező véleményt tartalmazó nyilvántartásról táblázatot kell készíteni, majd a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek kell átadni, aki a véleményeket értékeli, s szakmai javaslatot, valamint választ készít.

(2) Az elfogadott javaslatokról, véleményekről készített összefoglalót az ügy előadói ívében kell megőrizni.

(3) Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásának, nyilvántartásának rendje:

a.) az el nem fogadott javaslatra a tervező részletes indoklással ellátott választ készít,

b.) az el nem fogadott javaslatokról készített összegzést az ügy előadói ívében kell elhelyezni.

(4) A véleményezési eljárást lezáró Képviselőtestületi döntést, valamint a beérkezett véleményekről, javaslatokról készült összefoglalót a hatálybalépést követő 15 napon belül a honlap külön tárhelyére fel kell tölteni.

6. § (1) A Polgármester gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.tokaj.hu honlapon. A honlapon történő közzététel nem mentesít a Korm. rendelet 43. és 43/B. §-a szerinti egyéb közzétételi szabályok teljesítése alól.

(2) Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester gondoskodik.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.


Péterné Ferencz Zsuzsanna                                                           Posta György

                    jegyző                                                                                       polgármester


Mellékletek