Tokaj Város Képviselő - testülete 3/2017 (III.31..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 05. 26

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete


A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól



Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)- b) pontjában, a 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, – Tokaj Város Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2015.(II.13.) önkormányzati rendeletben biztosított – véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság, az Ügyrendi és Jogi Bizottság, a Humánpolitikai és Idegenforgalmi Bizottság – véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:



  1. § E rendelet hatálya Tokaj város közigazgatási területén házasságot kötő személyekre, továbbá a Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal által foglalkoztatott anyakönyvvezetőkre terjed ki.


  1. § E rendelet alkalmazásában


a)      hivatali helyiség: A Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal (Tokaj, Rákóczi út 54.) Házasságkötő terme

b)      hivatali munkaidő: Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;

c)      többletszolgáltatás: házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségen kívül, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításhoz anyakönyvvezető biztosítása.


  1. § (1) Az e rendeletben meghatározott díjat a Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába kell befizetni.


(2) A befizetett díjat 8 naptári napon belül vissza kell téríteni az ügyfél részére, ha

a) a jegyző a kérelmet elutasítja, vagy

 b) a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése elmarad, feltéve, hogy azt a felek a szertartás kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnek.



  1. § (1) ) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés 0900 és 1900 óra között engedélyezhető.


(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi okmányok megfelelő védelme biztosított.


(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll.


(4) Hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.


5. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja:

 a) amennyiben legalább az egyik fél tokaji állandó lakóhellyel rendelkezik: 15.000 Ft + ÁFA,

 b) amennyiben egyik fél sem rendelkezik tokaji állandó lakóhellyel: 40.000 Ft + ÁFA.


(2) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(3) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításnak díja:

a) amennyiben legalább az egyik fél tokaji állandó lakóhellyel rendelkezik: 10.000 Ft + ÁFA,

b) amennyiben egyik fél sem rendelkezik tokaji állandó lakóhellyel: 30.000 Ft + ÁFA.


  1. § (1) A hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt – ha nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, – anyakönyvi eseményenként bruttó 10.000 Ft térítés illeti meg.


(2) Az (1) bekezdés szerinti díjazás havonta egy összegben kerül kifizetésre.



  1. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


(3) Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 1/2011. (II.03.) számú rendelet.



Péterné Ferencz Zsuzsanna sk.                                                                     Posta György sk.

jegyző                                                                                                                       polgármester