Tokaj Város Polgármesterének 7/2020 (V.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 12

Tokaj Város Polgármesterének 7/2020 (V.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.12.

Tokaj Város Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Tokaj város lakossága közösségi művelődési érdekeinek, kulturális szükségleteinek és a település hagyományainak figyelembe vételével, az igények és lehetőségek ismeretében meghatározza Tokaj Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátásának formáját, feltételeit, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítását,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását,

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

i) a nemzeti, az európai, az egyetemes, valamint a külhoni nemzetrészek, továbbá a nemzetiségi kulturális értékek megismertetésének érdekében programok létrehozásának támogatását,

j) a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek bevonásával az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek megvalósítását,

k) a zeneművészet, a táncművészet és a színházművészet területén tevékenységet folytató amatőr művészeti csoportok működtetésének támogatását.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított, költségvetési szervként működő Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár (3910 Tokaj, Serház u. 55.) integrált kulturális intézményével (továbbiakban: Intézmény) látja el.

(2) Az Intézmény az Alapító Okiratában meghatározott közfeladatként – szakmailag önállóan – közművelődési alapszolgáltatásokat biztosít, nyilvános könyvtári feladatokat lát el.

(3) Az Intézmény alaptevékenységként a Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár elnevezésű befogadó színházat működtet. A befogadó színház játszóhelyei:

a)Paulay Ede Színház (Tokaj, Serház u. 55.)
b)Tokaji Fesztiválkatlan (Tokaj 565/5 hrsz.)
A befogadó színház saját társulattal nem rendelkezik.
(4)Az Önkormányzat biztosítja az Intézmény által végzett közművelődési alapszolgáltatások ellátásához a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.
(5)Az Önkormányzat és az Intézmény az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ingyenes, vagy térítés ellenében történő igénybe vételét az alapszolgáltatás megvalósulását biztosító valamennyi körülmény együttes figyelembe vételével határozza meg.
(6)Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátásra, az intézmény működtetésére közművelődési megállapodást köthet, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 79. § -ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a Kultv. 79. § (2) – (4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.
(7)Az Önkormányzat a közművelődési intézmény által készített munkatervet és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

5. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait és a kapcsolódó intézményi működést költségvetéséből finanszírozza, az éves költségvetés elkészítésénél minden évben érvényesíti az érdekeltségnövelő-, valamint a feladatfinanszírozási támogatásokról szóló hatályos jogszabályokba foglaltakat.

(2) Az Önkormányzat a kiemelt városi ünnepségeinek és közművelődési rendezvényeinek támogatását éves rendezvénytervben hagyja jóvá, és a költségvetési lehetőségek függvényében a rendezvényeket megvalósító intézmények, civil szervezetek számára támogatást biztosít.

(3) Az Önkormányzat az éves költségvetésében, az alapellátás veszélyeztetése nélkül egyedi támogatásban részesítheti azokat a Tokaj városában működő, illetve országos, regionális, megyei kulturális célú tevékenységet végző civil szervezeteket, amelyek a közművelődési alapszolgáltatások megvalósításában részt vesznek.

(4) Az intézmény az alapító okiratában és a szervezeti és működési szabályzatában meghatározottakkal összhangban saját bevételre tehet szert.

6. A közművelődés feladatellátásban együttműködő partnerek

6. § (1) Az Önkormányzat elismeri és támogathatja a városban működő, bejegyzett közművelődési célú tevékenységet is folytató civil szervezetek, közösségek munkáját a közművelődési alapszolgáltatások teljes körében.

(2) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása érdekében kapcsolatot tart és együttműködik:

a) a város területén működő köznevelési intézményekkel,

b) a tokaji székhelyű, helyben működő, közművelődési feladatokat vállaló civil szervezetekkel,

c) a városban kulturális tevékenységet végző gazdasági társaságokkal,

d) a történelmi egyházakkal,

e) a megyei és országos, hasonló közművelődési feladatokat végző szervekkel,

f) a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel,

g) a kiemelt rendezvények rendezésében tevékeny szerepet vállaló gazdasági társaságokkal, civil szervezetekkel, természetes személyekkel,

h) a testvérvárosokkal kötött megállapodás alapján azok kulturális, tudományos és művészeti intézményeivel, szervezeteivel,

i) a kulturális területért felelős minisztériummal,

j) a megyei és országos közművelődési szervek fenntartóival, intézményeivel,

7. A közművelődés helyi lakossági képviselete

7. § (1) A közművelődés helyi lakossági képviselete érdekében, elsősorban a lakossági igények megjelenítésének, a kulturális érdekérvényesítésnek és a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának rendszeres és folyamatos helyi fórumaként legfeljebb hároméves időtartamra Közművelődési Kerekasztal alakítható a Kultv.83. §-ban meghatározottak alapján.

(2) Az Önkormányzat

a)a helyi sajtón,
b)plakátok, szórólapok, műsorfüzetek útján,
c)a városi honlapon és
d)intézményi honlapokon
nyújt tájékoztatást a város lakossága részére.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tokaj Város kötelező közművelődési önkormányzati feladatairól szóló 9/2001 (IV. 18.) számú rendelet.

1

A bevezető a Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.