Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

A helyi kistermelői piacról

Hatályos: 2022. 05. 28

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

A helyi kistermelői piacról

2022.05.28.

Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormány rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tokaj, Szepesi László utca 291 hrsz alatt található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Tokaj Város Önkormányzatának képviselő-testülete a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében helyi termelői piacot tart fenn és üzemeltet. Az önkormányzat az üzemeltetés jogát átruházza a fenntartásában működő Tokaji Városüzemeltető Szervezetre (3910 Tokaj, Rákóczi út 52.)

(2) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

f) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A termelői piac keddtől- vasárnapig 06:00 órától 10:00 óráig tart nyitva.

(2) A piacon csak az árusíthat, aki az 55/2009.(III.13.) Kormányrendelet szerint erre jogosult.

(3) A termelői piacon csak napijeggyel rendelkező árusítók árusíthatnak.

4. Helyfoglalás

4. § (1) Piacon a termelő, illetve kereskedő részére az igények és lehetőségek alapján állandó piaci hely biztosítható, amennyiben minőségileg megfelelő terméket hoznak forgalomba, a tartós helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helybiztosítási szerződés köt.

(2) Helyfoglalási szerződéssel rendelkező árusok a piac kezdési időpontjától számított 1 órán belül (legkésőbb 7 óráig) nem foglalják el helyeiket, azt az üzemeltető alkalmi helyhasználatra kiadhatja.

(3) Az üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosíthat helyet az árusításhoz.

(4) A tartós helyhasználatba nem adott szabad területeken az érkezési sorrend érvényesül.

5. Helypénz

5. § (1) A piacon az elfoglalt terület alapján az 1. mellékletben megszabott helypénz megfizetése kötelező.

(2) Helypénz csak a ténylegesen elfoglalt terület nagysága után fizetendő. A fizetendő díj szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

(3) A helypénzkezelő a befizetett helypénznek megfelelően dátummal ellátott nyugtát köteles adni, melyet az eladó köteles a piac végéig megőrizni, és azt ellenőrzésnél felmutatni.

(4) A helybiztosítási szerződés esetében az árus a szerződéshez mellékelt készpénzátutalási megbízáson köteles az e rendelet 1. mellékletében meghatározott összeget megfizetni és a befizetést igazoló készpénz-átutalási megbízást az árusítási napokon kérésre felmutatni.

(5) A piacfelügyelő legkésőbb a piac megtartását követő első munkanapon köteles a beszedett összegről a Tokaji Városüzemeltető Szervezet pénztárában lévő ügyintézőjének elszámolni és a teljes bevételt átadni.

6. A piac fenntartásának feltételei

6. § (1) A piacon az árusítással kapcsolatos összes hatósági, vám, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat be kell tartani.

(2) A helyhasználó köteles az árusító helyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani. Minden szemetet, állati és növényi hulladékot az árusító a kijelölt szemétgyűjtőbe köteles elhelyezni, és az árusító helyet tisztán elhagyni.

(3) Az árus az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az árumérlegelés külön kosár, doboz, vagy egyéb eszköz felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

7. Rendészeti szabályok

7. § (1) A piactéren lévő építményeket, árusító asztalokat, berendezési tárgyakat tilos a rendeltetésétől eltérő módon használni, rongálni, helyéről eltávolítani.

(2) Az árusítást elősegítő eszközöket és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák. Az árusítóhelyeket használaton kívüli göngyöleggel és piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni tilos.

(3) Az árusító köteles az árusítóhelyet az árusítás befejeztével megtisztítani, az árusítás eszközeit és az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről elszállítani, továbbá a keletkezett hulladék összetakarításáról folyamatosan gondoskodni. A piac területén hagyott eszközért, áruért vagy más vagyontárgyakért a Fenntartó nem felel.

(4) Romlott, romlásnak indult vagy egyéb okból bűzt terjesztő árut vagy anyagot a piac területére bevinni tilos.

(5) A tűzrendészeti követelmények betartása a piac területén mindenkire nézve kötelező.

(6) A piac rendjét a jogszabályban erre felruházott hatóságokon túl a piacfelügyelő ellenőrzi. A piacfelügyelő köteles magánál tartani a Fenntartó által részére erre a feladatra adott megbízást, és azt kérésre köteles felmutatni.

(7) Az árusító az általa okozott kárért a Ptk. szabályai szerint tartozik felelősséggel a Fenntartó felé.

8. Parkolás

8. § (1) A piacra érkező kerékpárját, gépjárművét, illetve egyéb közlekedési eszközét az erre kijelölt helyen köteles elhelyezni úgy, hogy mások érkezését és távozását ne akadályozza.

(2) Parkolás a termelői piac melletti parkolóban megoldott, valamint az áruk piacra való behordása is kizárólag erről a helyről történhet. Eltérő magatartás esetén helyhasználat, vagy ismétlődés esetén a helybiztosítás joga megvonható.

9. § Hatályát veszti a vásár- és piactartásról szóló 10/2005. (VI.1.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

PIACI DÍJTÉTELEK MEGÁLLAPÍTÁSA

1. Termelői piac helypénze

1.1. Fedett helyen, faasztalon 500,- Ft/nm/nap

1.2. Piac egyéb nyitott területén 400,- Ft/nm/nap

2. Helybiztosítás díja 2022. évben

2.1. Fedett helyen, faasztalon 3.000,- Ft/nm

2.2. Piac egyéb nyitott területén 2.000,- Ft/nm

3. Egyéb díjak: Áramszolgáltatás alkalmanként 300,- Ft.