Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 10

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.10.
A köztemető használatának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése értelmében köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.
Tokaj Város Önkormányzat rendelkezik köztemetővel, de nem rendelkezik a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló hatályos önkormányzati rendelettel,
Köztemető alatt azt a nem önkormányzati tulajdonban lévő temetőt is érteni kell, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti (Ttv. 3. § b) pont). A Ttv. 5. § (3) bekezdése alapján a köztemető fenntartásáról a települési önkormányzatok társulás, illetőleg együttműködés útján is gondoskodhatnak.
A Ttv. 41. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat a köztemetőre vonatkozóan önkormányzati rendeletben köteles szabályozni különösen:
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket,
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait,
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait,
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait,
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját,
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét.
Ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik, a temető használatának szabályait önkormányzati rendeletben kell megállapítani (Ttv. 42. §).
A köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét a Ttv. 40. § (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül az önkormányzat rendeletben állapítja meg (Ttv.40. § (3) bekezdés).
Az ismertetett jogszabályi előírásoknak megfelelően minden települési önkormányzatnak gondoskodnia kell a köztemető kialakításáról és fenntartásáról, amely társadalmi és közegészségügyi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró önkormányzati feladat.
Az önkormányzat rendeletalkotási kötelezettsége elmulasztásának megszüntetése érdekében szükséges a köztemető használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.