Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 02. 12
a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése lehetővé teszi, hogy a Képviselő-testület igazgatási szünetet rendeljen el, amelynek időtartama alatt a Közös Hivatalban a munkavégzés szünetel és a dolgozók részére a rendes szabadságot ki kell adni.
A munkavállalók éves szabadságának kiadása minden évben nagy nehézségekbe ütközik, sok köztisztviselő már több évre járó szabadságát halmozta fel. Az igazgatási szünet elrendelése a szabadságok kiadását jelentős mértékben megkönnyíti, valamint gazdaságossági, takarékossági szempontból is előnyös, így a hivatal működésével járó költségek, - ha kis mértékben is - de csökkenthetőek.
Az igazgatási szünetet munkanapokra kell elrendelni és figyelembe kell venni a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarend-változásokat is. Az igazgatási szünet időtartama alatt az ügyfélfogadás szünetel, de a halaszthatatlan ügyek miatt ügyeletet fogunk tartani, melynek szabályozása jegyzői utasításban történik. Ennek keretében egy fő fog tartózkodni az iktatóban, egy fő a titkárságon, valamint egy anyakönyvvezető fog rendelkezésre állni.
A javasolt időpontok a testületi munkában nem okoznak fennakadást. A lakosságot az igazgatási szünet idejéről és rendjéről megfelelő időben tájékoztatjuk.
A Kormány ajánlását a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka-végzésről szóló 30/2012.(III.7.) Korm. rendelet 13-15. §-ai tartalmazzák.