Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 09

Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.09.
Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt. A veszélyhelyzetre való tekintettel a Kormány megalkotta a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendeletét. A törvény és a Kormányrendelet alapján megterveztük Tokaj Város Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása az önkormányzatok feladata, mivel a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján dönthetnek a jogosultság tekintetében. Az önkormányzatok szabadabban dönthetnek a támogatások nagyságáról és formájáról. Az új támogatási rendszerben senki sem maradhat ellátás nélkül, ugyanis a megfelelő forrással nem rendelkező önkormányzatok központi költségvetési forráshoz jutnak. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerültek. Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási kormányhivatali hatáskörben, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörben találhatóak. 2023-ban is jelentős célkitűzés tehát a segélyezettek újbóli integrálása a munka világába.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
Az Mötv. szerint a helyi közügyek, illetve a helyben biztosítható közfeladatok:
településfejlesztés, településrendezés;
településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása);
a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése;
egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;
környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás);
óvodai ellátás;
kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;
gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;
szociális szolgáltatások és ellátások, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg;
lakás- és helyiséggazdálkodás;
a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása;
helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;
honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás;
helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;
a kistermelők, őstermelők számára - jogszabályban meghatározott termékeik - értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;
sport, ifjúsági ügyek;
nemzetiségi ügyek;
közreműködés a település közbiztonságának biztosításában;
helyi közösségi közlekedés biztosítása;
hulladékgazdálkodás;
távhőszolgáltatás;
víziközmű-szolgáltatás, amennyiben a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezései szerint a helyi önkormányzat ellátásért felelősnek minősül.
További törvényi lehetőségek helyi önkormányzati feladat-telepítésre:
törvény a felsoroltakon kívül más, a helyi közügy, helyben biztosítható közfeladat ellátását is előírhatja,
törvényben meghatározott esetekben az önkormányzat és az állam külön, a finanszírozást is rendező megállapodása alapján az önkormányzat állami feladatokat is elláthat,
a helyi önkormányzatok továbbra is önként vállalhatják olyan helyi közügyek ellátását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt feladatok ellátása azonban nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását. Finanszírozásuk forrását elsősorban az önkormányzat saját bevételei, illetve az erre a célra biztosított külön források képezhetik.
A pénzügyi terv összhangban van az önkormányzat gazdasági programjával, melyben megfogalmazott alapelvek az önkormányzat legfontosabb céljait hűen tükrözik.
A 2023. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Tudatos városüzemeltetés és fejlesztés.
6. Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok részvétele az önkormányzati feladatok ellátásában.
7. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
A 2023. évi költségvetési bevételek tervezett előirányzata 2 091 454 581 Ft, melyet a finanszírozású pénzügyi műveletekből származó bevétel 2 917 615 923 Ft-tal egészít ki, így összesen 5 009 070 504 Ft forrás fog rendelkezésre állni, mely 4, 71 %-kal alacsonyabb az előző évi eredeti előirányzattól. A csökkenés oka a pénzmaradvány felhasználásból ered, 2023. évben – tekintettel a futó pályázatok kifizetéseire – kevesebb pénzmaradvánnyal számolhatunk.
Az helyi iparűzési adó tekintetében a városban zajló beruházásoknak köszönhetően közel 54 millió Ft, míg az IFA tekintetében – a két új szálloda, valamint az adóemelés miatt – 24 millió Forint többletbevétel számolunk, így a 2022. évi eredeti előirányzathoz képest növekedéssel számolunk. A 2023-ban – a feladatfinanszírozás keretében – az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatásokból származó bevétel csak a kötelezően ellátandó feladatokra fordítható. A tervezetben államháztartáson kívüli bevétellel 34 338 888 Ft összegben számoltunk, ami a pályázatokhoz kapcsolódó támogatásokból tevődik össze.
A megjelenő pályázati lehetőségeket folyamatosan vizsgáljuk, mert rendkívül fontos az önkormányzat költségvetésének külső forrásokkal való bővítése Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait hitel felvétellel nem számoltunk.
Az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatok körében egyaránt színvonalas közszolgáltatásokat kíván nyújtani. A feladatellátás tárgyi és személyi feltételei biztosítottak, azonban a működési célú kiadások az Önkormányzat tervezett bevételének a 45,35 %-át teszik ki, így beruházási és felújítási kiadásokra (település fejlesztésre) a tervezett források 54,65 %-át tudjuk előirányozni.
A 2023. évben a költségvetési bevételek 57,25%-át fordítja az Önkormányzat az intézményi feladatellátásra. Az Önkormányzat által működtetett szociális támogatási rendszer 2023-ben is jelentős támogatást tud nyújtani a nehéz anyagi helyzetben lévők számára.
A költségvetési rendeletben szereplő bevételi jogcímek részletezése:
Önkormányzatok működési támogatásai: 1 256 571 239 Ft
Működési célú támogatások államháztartáson belülről: 34 338 888 Ft
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről: 222 315 454 Ft
Közhatalmi bevételek: 199 746 378 Ft
Működési bevételek: 378 482 622 Ft
Felhalmozási bevételek: 0 Ft
Működési célú átvett pénzeszközök: 0 Ft
Felhalmozási célú átvett pénzeszközök: 0 Ft
Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről: 0 Ft
Belföldi értékpapírok bevételei: 0 Ft
Költségvetési, vállalkozási maradvány igénybevétele: 2 917 615 923 Ft
Finanszírozási bevételek: 0 Ft
Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei: 0 Ft
A 2023. évi költségvetési kiadások tervezett előirányzata 4 970 379 601 Ft, melyet a finanszírozású célú műveletek kiadásai 38 690 903 Ft-tal egészítenek ki, így összesen 5 009 070 504 Ft kiadással számoltunk, mely 4,71 %-kal csökkent az előző évi eredeti előirányzattól.
Az önkormányzat intézményeiben és a Közös Hivatalnál foglalkoztatottak létszámkerete a javaslat szerint 180.8 fő. A közfoglalkoztatás keretében történő foglalkoztatással 21 fővel számoltunk. Az előző évhez képest az álláshelyek száma 5.2 fővel csökkent, mely átszervezés miatt álláshely, illetve egyéb ok miatt (pályázati határozott idő lejárta) szűnt meg. A köztisztviselői illetményalap (38 650 Ft), melynek mértéke nem változott. A minimálbér 200 000 Ft-ról 232 000 Ft-ra, a garantált bérminimum 260 000 Ft-ról 296 400 Ft-ra növekedett.
Minimálbér emelése mellett a pedagógusok 12%-os béremelése plusz kiadásként jelentkezik a költségvetésünkben az alábbiak szerint:

Minimálbér emelés hatása éves szinten

e Ft-ban

Óvoda (alapbér és pótlék)

13 365

Időskorúak

20 280

TVSZ

26 888

Bruttó bér éves összesen:

60 533

Járulék 13% éves összesen:

7 869

Éves összesen:

68 402

A 2023. évben a dologi kiadások emelkedésével az alábbiak szerint számoltunk.
A háború okozta energiaválság és infláció következtében az önkormányzat és intézményei kikerültek az egyetemes szolgáltatásra való jogosultság köréből, ennek következtében a korábbi a villamosenergia díja a nettó 37 Ft/kWh óra helyett 2023. évben 196,014 Ft/kWh óra áron kapjuk a villamosenergiát, ez a korábbi villamosenergia díjaink ötszöröse, a gázenergia esetében a korábbi nettó 112 Ft/m3 helyett nettó 743,75 Ft/m3 áron kapjuk a gázenergiát, ami hatszorosa a korábbi díjainknak. Az intézményektől a takarékoskodást, a kulturális intézmények esetében karbantartási szünetet rendeltünk el, valamint a közvilágítás közel 30%-os csökkentésével a költségvetés tervezéskor nem ötszörös árral számoltunk. Ennek számszerűsített hatása a következő:

Nettó energia árak

Eredeti előirányzat

e Ft-ban

2022.

2023.

Eltérés

Hivatal

7 300

21 900

14 600

Óvoda

6 774

9 327

2 553

Időskorúak Otthona

25 818

45 818

20 000

KK

17 300

45 000

27 700

Múzeum

3 600

10 800

7 200

TVSZ

40 000

100 000

60 000

Összesen:

100 792

232 845

132 053

A közvilágítás tekintetében az összes állami támogatásunk 80 144 e Ft. A költségcsökkentő intézkedés következtében az előzetes kalkulációk alapján 85 939 e Ft-tal számoltunk. Ez az összeg tartalmazza a karbantartási díjat is, mely 6 235 e Ft/év. A csökkentés nélkül a közvilágítás 2023. évi díja karbantartási költségek nélkül 93 196 e Ft lenne. Vagyis összesen: 99 431 e Ft-tal terhelné a város költségvetését. Így éves szinten – a jelenlegi ismereteink szerint – 13 492 e Ft megtakarítást tudunk elérni.
A háború nemcsak az energia árakat, hanem az élelmiszer és tisztítószerek árát is negatív irányba változtatta, két intézményünk esetében releváns ezen tényező:

Eredeti előirányzat

e Ft-ban

Élelmiszer árak nettó

2022.

2023.

Eltérés

TVSZ

47 000

78 000

31 000

Időskorúak Otthona

55 400

82 850

27 450

Összesen:

102 400

160 850

58 450

Eredeti előirányzat

e Ft-ban

Tisztítószer árak nettó

2022.

2023.

Eltérés

TVSZ

4 300

5 300

1 000

Időskorúak Otthona

2 000

5 200

3 200

Összesen:

6 300

10 500

4 200

A fentiek hatására az önkormányzat dologi kiadása összesen: nettó 194 703 e Ft-tal növeli, 27%-os áfával számolva ez az összeg 247 273 e Ft.
Az Önkormányzat által elfogadott 2019-2023 évekre szóló gazdasági megfogalmazottak alapján az elmúlt évben megkezdett és finanszírozható beruházásokat a költségvetésben beterveztük, melyek közül a legfontosabbak az alábbiak:
Kerékpárút építése Hegyalján, Szociális szolgáltató központ kialakítása, Csapadékvíz elvezetés II. és III. ütem; Közpark kialakítása a volt Tüzép helyén, Külterületi utak felújítása; Zöldváros II. projekt; Energetikai beruházások (hivatal, kereskedelmi iskola)
Az Önkormányzat a Tokaji Többcélú Kistérségi Társulásban továbbra is részt vesz, melynek fenntartásához 130 066 690 Ft összegben tervez hozzájárulni. A településen nem működik nemzetiségi önkormányzat.
A költségvetési rendeletben szereplő kiadási jogcímek részletezése:
Személyi juttatások: 782 328 939 Ft
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 102 556 884 Ft
Dologi kiadások: 1 023 706 506 Ft
Ellátottak pénzbeli juttatásai: 14 427 468 Ft
Egyéb működési célú kiadások: 184 261 561 Ft
Tartalékok: 125 531 154 Ft
Beruházások: 1 420 429 551 Ft
Felújítások: 1 317 137 538 Ft
Egyéb felhalmozási kiadások: 0 Ft
Finanszírozási kiadások: 38 690 903 Ft
Az Áht. 24. § (4) bekezdése szerint a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
1. az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevételét, kiadást),
2. előirányzat felhasználási tervét,
3. a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
4. a közvetett támogatásokat (pl: adóelengedéseket, adókedvezményeket) tartalmazó kimutatást.
5. az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
A tájékoztató mérlegeket, kimutatásokat az előterjesztés 1-5. mellékletei tartalmazzák.
Tisztelt Képviselő-testület!
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a Tokaj Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetési javaslatát az alábbiak szerint terjesztem a Tisztelt Képviselő-testület elé.
Az Áht. 23. § (2) bekezdése rögzíti a helyi önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmára vonatkozó előírásokat. Az Áht. 23. § (2) bekezdésének a) és b) pontja szerint elkülönülnek egymástól a helyi önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai, valamint a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek (ide értve az önkormányzati hivatalt is) költségvetési bevételei és kiadásai.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
I.
A KÖLTSÉGVETÉSI POLITIKA CÉLJAI ÉS KERETEI
Az éves költségvetési javaslat kidolgozásának alapját
a Magyar Köztársaság 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény,
az Önkormányzat 2019-2024. évi gazdasági programja
a költségvetési tárgyalásokon elhangzott javaslatok, észrevételek,
a kormányzati intézkedések a háború okozta gazdasági válság enyhítése érdekében,
a folyamatban lévő pályázatok adják.
II.
AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ELŐIRÁNYZATAI
A BEVÉTELEK VÁRHATÓ ALAKULÁSA
Az önkormányzat 2023. évre tervezett költségvetési bevételeinek összege 2 091 454 581 Ft.
1. Önkormányzat működési támogatásai bevételeink 42,95 %-át képezik, összesen 1 256 571 239 Ft állami támogatással számoltunk.
A Felhasználási kötöttséggel járó támogatás összege 998 832 530 Ft az 11. számú mellékletben rögzített jogcímek alapján.
1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről címszó alatt az alábbi jogcímeken tervezünk bevételt:
Munkaügyi Központtól átvett támogatás TVSZ: 7 006 000 Ft
EFOP – Esélyotthon 20 932 798 Ft
EFOP-1.5.3 pályázat: 90 Ft
Tokaji Múzeum – Géniusz pályázata: 6 400 000 Ft
1. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül előirányzaton bevétellel 222 315 454 Ft-tal számolunk az alábbiak szerint:
VP utak felújítása 42 597 982 Ft
GINOP-7.1.6 pályázat 23 121 251 Ft
TOP – Bölcsőde: 8 582 409 Ft
TOP – Barnamező beruházás: 19 050 000 Ft
Barnamező beruházás kiegészítő forrás: 78 624 812 Ft
Vis maior támogatás: 18 194 000 Ft
Kerékpárút megvalósítása: 15 000 000 Ft
TOP – piac megvalósítása: 8 890 000 Ft
TOP belvíz III. projekt: 8 255 000 Ft
4. Közhatalmi bevételek 199 746 378 Ft-ot képviselnek a tervezetben az alábbi megbontásban:
A helyi adóbevételek összege 194 000 000 Ft, mely a következő jogcímekre bontható:
Kommunális adó: 5 000 000 Ft
Idegenforgalmi adó tartózkodás után: 39 000 000 Ft
Iparűzési adó: 150 000 000 Ft
Az átengedett központi adók címén 100 000 Ft folyik be az önkormányzat számlájára az alábbi felosztásban:
Talajterhelési díj: 100 000 Ft
A bírságok, pótlékok, egyéb bevételek 5 646 378 Ft-os tervezett összege a helyi adókhoz kapcsolódó pótlékokat, bírságokat tartalmazza 1 500 000 Ft értékben, esküvőkre beszedett szolgáltatási díj 650 000 Ft, közterület használat díj 3 496 378 Ft
5. Működési bevételek összege 378 482 622 Ft, mely elsősorban az intézményi térítési díjakat tartalmazza, valamint az intézmények egyéb bevételei (bérleti díjak) is itt jelennek meg.
6. A felhalmozási célú bevételek jogcímen nem terveztünk
7. Működési célú átvett pénzeszközök jogcímen bevétellel nem számolunk.
8. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök jogcímen bevétellel nem számolunk.
Finanszírozási bevételek 2 917 615 923 Ft-ot képviselnek a tervezetben.
Hiány belső finanszírozása jogcímen 2 917 615 923 Ft pénzmaradvánnyal számolunk.
A KIADÁSOK VÁRHATÓ ALAKULÁSA
Az önkormányzat 2023. évre tervezett költségvetési kiadásainak összege 4 970 379 601 Ft.
1. A működési kiadások 44,57 %-ot képviselnek kiadásaink között, 2 232 812 512 Ft-ot kell ezekre fordítanunk az alábbi jogcímeken:
A személyi jellegű juttatások az önkormányzati hivatal és az intézményeink tekintetében 782 328 939 Ft-ot igényelnek, mely tartalmazza a törvény által előírt béreket, kötelező pótlékokat, az esedékes jubileumi jutalmakat, illetve a kötelező juttatások összegét. Az előirányzat 1 905 085 Ft értékben pályázati kifizetéseket tartalmaz.
A munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó összege 102 556 884 Ft, melynek mértéke összességében 13 %. Az előirányzott összegből 248 053 Ft pályázathoz kapcsolódik.
A dologi kiadások és egyéb folyó kiadások 1 023 706 506 Ft-ot jelentenek a tervezetben. Ezen összegből pályázathoz kapcsolódik 308 296 853 Ft.
Ellátottak pénzbeli juttatás, melyek 14 427 468 Ft értéket képviselnek az alábbiak szerint:

Gyógyszertám.

200 000

Első lakáshoz jutók tám.

3 500 000

Lakásfenntartási támogatás

4 000 000

Temetési segély

400 000

Köztemetés

1 000 000

pénzben

500 000

szemétszállítás (205*21132)

4 332 060

szemétszállítás (948*396)

375 408

Összesen:

14 307 468

A fentieken kívül a Szent Lázár Időskorúak Otthona esetében 120 000 Ft „segítői” pénzeszköz átadást terveztünk.
A szociálpolitikai juttatások összegének a tervezésekor figyelembe vettük a szociális törvény előírásait, valamint a helyi rendeletünk szabályozását is.
Egyéb működési célú kiadásként 184 261 561 Ft került megtervezésre, melyből:
Törvényi előíráson alapuló befizetések jogcímen 2 482 685 Ft szerepel, mint szolidaritási hozzájárulás.
Működési célú támogatásértékű kiadásként 144 984 916 Ft épül be a tervezetbe. Ezen összegből 130 066 690 Ft a családsegítő és gyermekjóléti feladatok ellátása, 265 000 Ft pedig a BURSA ösztöndíj önrésze, valamint a pályázataink fel nem használt részének visszafizetése 14 653 226 Ft (GINOP – 1 000 000 Ft, EFOP-1.53.: 201 473 Ft, EFOP-3.9.2: 10 233 412 Ft, EFOP esélyotthon: 1 315 072 Ft, Belvíz I. 1 412 200 Ft, MFP út 491 069 Ft.)
Egyéb működési célú támogatások jogcímen 36 793 960 Ft-ot tervezünk az alábbiak szerint: 423 527 Ft pedig a Hivatalnál kimutatott pénzeszközök finanszírozását jelenti (jogosulatlanul igényebe vett segélyek visszafizetésének kötelezettsége jelenik meg), , illetve átadott pénzeszközként terveztük a Consulting Kft. támogatását 3 000 000 Ft értékben, míg a Tokaji Egészségfejlesztő Nonprofit Kft-t 6 600 000 Ft-tal kívánjuk támogatni, valamint a Broadway NKft. támogatása a Fesztiválkatlan működtetése érekében átadni kívánt 25 000 000 Ft emelt szintű ellátás visszafizetés miatt 1 517 012 Ft (kiköltözött az ellátott), Katlan pályázat NMI fel nem használ rész 97 042 Ft, Andrássy ösztöndíj: 150 000 Ft, MFP fogorvosi rendelő fel nem használt rész: 6379 Ft.
1. A felhalmozási és tőke jellegű kiadások– az önkormányzat kiadásai között jelennek meg – 2 737 567 089 Ft-os tervezett előirányzata a folyamatban lévő beruházások kiadásait, az elnyert projekteket, illetve a korábbi testületi döntések hatásait foglalja magában. A költségvetési kiadások 55,43 %-át képezi ezen jogcím.
Az 6. és 7. számú mellékletekben részletesen felsoroljuk a tőkejellegű kiadások beruházásonkénti, évenkénti ütemét a támogatási szerződésnek megfelelően.
Felhalmozási célú pénzeszköz átadását nem tervezi az önkormányzat.
Finanszírozási kiadások tervezett összege: 38 690 903 Ft.
Belföldi finanszírozás kiadásaként 38 690 903 Ft értékben jelenik meg a 2022. évben kiutalt, de 2023. évre járó állami támogatás összege.
Tartalékok képzésére 125 531 154 Ft értékben került sor, mely a lemondott tiszteletdíjakat és azok járulékait foglalja magába, valamint az előző évben értékesített ingatlanok bevételeit, 59 840 434 Ft céltartalékként jelennek meg a pályázatok támogatási szerződésében tartalékként szereplő összegek (felhasználásunk jelenleg még nem ismert) az alábbiak szerint:
Gróf A. bölcsőde építése: 13 505 349 Ft
Barnaváros (Városüzemeltető felújítása) 19 050 000 Ft
Kerékpárút építése: 15 000 000 Ft
Piac építése 9 880 371 Ft
TOP belvíz III: 8 255 000 Ft
III.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése által előírt
MÉRLEGEK, KIMUTATÁSOK INDOKOLÁSA
I. Az önkormányzat költségvetési bevétele 2 091 454 581 Ft, 2 917 615 923 Ft az előző évi pénzmaradvány igénybevétele, összes kiadása pedig 5 009 070 504 Ft., az 1. számú mellékletben részletezettek szerint. Az év várható bevételi és kiadási előirányzatának teljesülését a 1. számú tájékoztató alapján prognosztizáljuk 2023. évben.
II. Az önkormányzat előirányzat felhasználási tervét a 4. számú tájékoztatóban részletezzük.
III. Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét az 1. számú tájékoztató tábla tartalmazza, mely magában foglalja az Önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó Önkormányzati Hivatal, az önállóan működő és gazdálkodó Tokaji Városüzemeltető Szervezet és a hozzá tartozó önállóan működő intézmények bevételi és kiadási előirányzatait.
IV. A többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeket a 2. számú tájékoztatóban részletezzük célok szerint. Ezen beruházási kiadásokhoz pályázati pénzeszközök kerülnek felhasználásra, így a támogatási szerződések szerinti ütemek szerepelnek a rendelet tervezetben.
V. A közvetett támogatások között
Az önkormányzat a helyi adó rendeleteiben meghatározott esetekben (jegyzői hatáskörben), valamint a gépjárműadóról szóló törvény rendelkezéseit figyelembe véve a törvényben meghatározott kedvezményeket, mentességeket ad (3. sz. tájékoztató).
VI.
Az önkormányzat kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatai
1. Kötelező feladatok
1. Közös önkormányzati hivatal fenntartása (Mötv.);
2. Belső ellenőrzés biztosítása;
3. Adatvédelmi tisztviselő biztosítása;
4. Munkavédelmi felelős biztosítása;
5. Településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása);
6. Óvodai ellátás;
7. Közétkeztetés biztosítása;
8. Egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások (védőnői szolgálat biztosítása, foglalkozás egészségügyi szolgáltatás, házi orvosi ügyeleti ellátás)
9. A közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése (Utcanévtáblák kihelyezése);
10. A nyilvános könyvtári ellátás biztosítása;
11. Gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások (gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó juttatások);
12. Szociális szolgáltatások és ellátások (az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a családsegítés, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a nappali ellátás (idősek klubja);
13. Szépkorúak köszöntése;
14. Helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;
15. Polgári védelem, katasztrófavédelem;
16. Hulladékgazdálkodás;
17. Víziközmű-szolgáltatás;
2.Önként vállalt feladatok
1. Helyi/térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetnek működésre és fejlesztésre történő forrásátadás, a település közigazgatási területén található turisztikai vonzerőkkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos marketingkiadások (kutatás, promóció, oktatás), turisztikai vonzerővel bíró rendezvényekkel, garantált programokkal kapcsolatos költségek, műemlékek turisztikai célú felújítása, látogathatóvá tétele, továbbá a turizmus által érintett területek, a turisztikai vonzerők és szolgáltató helyek környezetében infrastrukturális (utak, parkolók, turisztikai információs táblák, kerékpárutak, jelzett turistaútvonalak) és városképi (zöldfelületek, díszkivilágítás, díszburkolat) elemek létesítése, karbantartása, fenntartása ismerhető el;
2. Egészségügyi szakellátás (Járóbeteg szakellátó);
3. Településfejlesztés, településrendezés (rendezési terv készítése, felülvizsgálata);
4. Környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás);
5. Mezőőri szolgálat biztosítása;
6. Önkormányzati képviselők tiszteletdíja;
7. Kulturális szolgáltatás, különösen; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása; (Tokaji Múzeum, Kulturális és Konferencia Központ);
8. A személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást (Időskorúak Otthona)
9. Települési támogatás nyújtása (lakhatási támogatás, gyógyszer támogatás, eseti segély, beiskolázási támogatás; köztemetés; temetési segély; karácsonyi segélyt (élelmiszercsomag);
10. A szociális célú tüzelőanyag juttatásáról;
11. Az első lakáshoz jutók támogatása;
12. Lakás- és helyiséggazdálkodás;
13. Helyi közfoglalkoztatás;
14. Helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;
15. A kistermelők, őstermelők számára értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;
16. Sport, ifjúsági ügyek;
17. Díjak, címek adományozása;
18. Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok működtetése (Tokaj Consulting Kft.);
19. Közreműködés a település közbiztonságának biztosításában (polgárőrség támogatása);
20. Civil szerveződések támogatása;
21. Könyvvizsgálat biztosítása;
22. Jogi szakértők biztosítása;
23. Házasságkötés külső helyszínen;
24. Erdészeti szakirányítási feladatok biztosítása
25. Bölcsődei feladatok ellátása
3. Államigazgatási feladatok
1. Hatósági igazgatási feladatok (anyakönyv, adóhatóság, pénzügyi igazgatás)
VII.
A hiány finanszírozása és az önkormányzati költségvetési adósság törlesztése
A hiány belső finanszírozására használandó fel az előző évi pénzmaradvány, mely jelen estben 2 917 615 923 Ft. Ezen a 2022. december 31 napján számlánkon található az alábbiak szerint:
VP út felújítása: 14 000 Ft
GINOP-7.1.6: 67 321 856 Ft
EFOP-1.5.3: 201 383 Ft
EFOP-3.9.2: 10 233 412 Ft
EFOP-1.2.11: 1 548 989 Ft
Belvíz I.: 5 667 330 Ft
Bölcsőde: 4 922 940 Ft
Barnaváros projekt: 330 366 728 Ft
Zöldváros projekt: 463 497 850 Ft
Kerékpárút projekt: 590 396 139 Ft
Tüzép: 265 539 463 Ft
Csurgó-völgyi út építése: 2 263 278 Ft
MFP fogorvosi rendelő: 6 379 Ft
Csapadékvíz II: 89 452 368 Ft
Piac: 8 640 371 Ft
Hivatal felújítása 11 011 400 Ft
Külterületi út felújítása: 188 799 268 Ft
TOP Energetika – Keri: 376 010 648 Ft
Zöldváros II. projekt: 192 617 800 Ft
Belvíz III. projekt: 232 966 265 Ft
TÉR zene pályázat 1 463 320 Ft
MFP út felújítása: 892 069 Ft
MFP közösségszervező: 1 728 998 Ft
Komp 2022 év: 5 186 712 Ft
Katlan pályázat NMI 97 042 Ft
Emelt szintű visszafizetés: 1 517 012 Ft
Tokaji Óvoda és Bölcsőde: 1 083 000 Ft
Időskorúak Otthona: 2 422 000 Ft
TVSZ: 4 080 000 Ft
Kulturális és Konferencia Központ: 2 648 000 Ft
Tokaji Múzeum: 16 319 000 Ft
Önkormányzat (megelőlegezés): 38 690 903 Ft
VIII.
Az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait az 5. sz. tájékoztató tartalmazza.
Tisztelt Képviselő-testület!
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálatot a HATÁSVIZSGÁLATI LAP tartalmazza.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.